Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 189
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
svestrani scenograf

'Kad su mi rekli da napravim nagradu za Porin, mislio sam da su ludi'

Foto: PROMO
1/3
02.11.2019.
u 09:00

Ističe kako je važno da je nagrada atraktivna, a kada se radi s kristalom, potrebne su posebne vještine, koje je, zadovoljno ističe, pronašao u slovenskoj Staklarni Rogaška, u kojoj su sve izrađene.

Domaće zvijezde kao što su Arsen Dedić, Nina Badrić, Oliver Dragojević, Gibonni te svjetski poznati umjetnici Mick Jagger, Leonard Cohen, Carlos Santana, Robbie Williams – sve njih spaja jedno nama dobro poznato ime – Ivica Propadalo.

Glazbenik, slikar, scenograf i dizajner priznao nam je da osjeća veliko uzbuđenje i veselje pred izložbu koja će se moći posjetiti od 7. do 17. studenog u Muzeju Mimara. Radi se o djelima koja do sada nisu nikada izlagana u Zagrebu, a imali smo ih priliku vidjeti samo na televizijskim prijenosima dodjela nagrada. Izložba je već predstavljena u Sarajevu u Galeriji Akademije likovnih umjetnosti, a prema riječima ovog cijenjenog umjetnika izazvala je velik interes posjetitelja i medija.

Zagreb, Ljubljana, Rijeka, a zatim i Zadar gradovi su u kojima će gostovati izložba, a među izložbenim djelima naći će se i originalna statua nagrade Dora, koja je, kako kaže Propadalo, izazvala brojne diskusije, stoga će posjetitelji imati priliku sami donijeti svoj sud na tu temu. Dora, Porin i Večernjakova ruža su nagrade koje su bile najzanimljivije posjetiteljima u Sarajevu jer se njihove dodjele tamo redovito prate.

Profil dobitnika

– Ja nisam kipar. Moja obitelj potječe s Brača, oni su bili klesari. Došli su u Livno raditi crkve, džamije i ostalo, što je moja jedina veza s kiparstvom. Ja nisam završio akademiju, ali tadašnja glavna urednica Marija Nemčić i Miroslav Lilić su mi došli i rekli da bih ja trebao napraviti nagradu za Porin. Prvo sam pomislio da su ludi jer nikada nisam ništa slično radio tako da je to bila velika zadaća – kazao nam je Propadalo.

Foto: Promo

Priznao je da mu je statuu za Porin bilo najteže raditi, dok je za Doru bilo najjednostavnije jer je odmah imao viziju što nagrada treba predstavljati. Morao je čitati knjige u kojima je naučio o kulturi Hrvata kako bi nagrade predstavljale i neki djelić povijesti.

– Prije samog početka izrade neke statue prva misao koja mi se nameće jest pitanje kome je ona namijenjena i koji je profil dobitnika. Prije nego što sam došao na ideju izgleda Porina, pročitao sam mnogo knjiga o povijesti Hrvata, o merovinškoj i karolinškoj kulturi kao i o kulturi Vikinga – opisao je kompleksnost samog procesa prije izrade nagrade. Ističe kako je važno da je nagrada atraktivna, a kada se radi s kristalom, potrebne su posebne vještine, koje je, zadovoljno ističe, pronašao u slovenskoj Staklarni Rogaška, u kojoj su sve izrađene.

Intenzivan rad

Iako su još prije probali realizirati izradu u Hrvatskoj, suradnja sa slovenskom staklarnom pokazala se uspješnom i to traje već 30 godina. Propadalo je ponosan na svaku nagradu, a ističe i kako ih je do sada realizirano oko 60. Jedna od njih je i Večernjakova ruža, na kojoj se intenzivno radi.

Foto: Promo

– Čim završi jedna Večernjakova ruža, mi krećemo s novom. Večernjakova ruža je unikatan rad, nema kalupa kao Dora, Porin i druge nagrade. Svaka nagrada je zasebna, radi se na licu mjesta i ručno. Počeli smo već, naravno, jer ima nešto manje od četiri mjeseca i velika mi je čast da sve ove godine radim i scenografiju – rekao je Propadalo.

Na izložbi koja uskoro dolazi u Zagreb sudjeluje i njegova supruga Dragana koja je pohvale za rad na izložbi dobila od zadovoljnog supruga, ali i profesora s Likovne akademije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije