Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U PRAVE RUKE

Jerry Lewis dobitnik počasnog Oscara za humanitarni rad

11.12.2008.
u 12:14

Pored glumačkih, redateljskih i inih filmskih ostvarenja, američka Akademija filmskih umjetnosti i znanosti na dodjeli Oscara povremeno (ne svake godine) posebnom nagradom dariva i one u svojim redovima koji su se istakli u humanitarnom radu. Ta posebna nagrada zove se "Humanitarna nagrada Jean Hersholt" i također je kip Oscara. Nagrada je nazvana po popularnom glumcu danskog porijekla (glumio je Heidina djeda u "Heidi" iz 1937. sa Shirley Temple, između ostalog) koji se istaknuo i humanitarnim radom te 1939. osnovao prvi fond za medicinsko osiguranje nezaposlenih glumaca. Jean Hersholt bio je i dvostruki dobitnik Oscara za humanitarni rad (1940. i 1950.), a ta je nagrada nakon njegove smrti 1956. nazvana po njemu.

A 2009. na dodjeli Oscara nizu slavnih glumaca, producenata i redatelja koji su nagrađeni i za humanost i dobrotvorstvo (između ostalih i Samuel Goldwyn, Bob Hope, Gregory Peck, Frank Sinatra, Charlton Heston, Danny Kaye, Audrey Hepburn, Elizabeth Taylor, Paul Newman i Quincy Jones) pridružit će se i Jerry Lewis.

Premda nikad u karijeri koja traje od 1949. taj sjajni komičar nije čak ni nominiran za glumački Oscar, za "Jean Hersholt Oscara" bilo je samo pitanje kad će ga dobiti, jer je njegov humanitarni rad neupitan i nadaleko poznat.

Svakog praznika rada (u Americi seon obilježava prvi ponedjeljak u rujnu), Jerry Lewis od 1966. do danas održava i vodi TV-maraton ("telethon" koji obično traje oko 21 sat neprekidno) kojim se prikuplja novac za suzbijanje mišićne distrofije i liječenje posljedica te bolesti. Dosad je Lewis za borbu protiv distrofije svojim TV-nastupima koje je počeo 1952., a šezdesetih ušao u godišnji ritam, prikupio oko 1,46 milijardi dolara dobrovoljnih priloga.

Genijalni komičar – za mlađe generacije napomenimo da su Jima Carreya zbog stila glume nazivali "novi Jerry Lewis" – i veliki humanitarac tako će od Akademije dobiti priznanje za svoj dugogodišnji humanitarni rad. Pa ako Akademija nije počastila njegove komične glumačke egzibicije u filmovima s Deanom Martinom ("Artisti i modeli", "Hollywood ili propast") ili bez njega ("Šašavi profesor", "Lajavac") ni ozbiljne dramske uloge ("Kralj komedije" Martina Scorsesea, "Arizona Dream" Emira Kusturice), humanitarno zalaganje nisu mogli ignorirati.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije