Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#SPASIME

Jelena Veljača: 'Ovo je naša velika pobjeda, pozivamo žrtve da nam se jave'

Jelena Veljača na sastanku u Vladi
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
11.09.2019.
u 22:41

- Ono što je predsjednik Vlade rekao, a ministar pravosuđa potvrdio je da bi datum implementacije bio 1. siječnja iduće godine. Naravno, prvo Sabor treba potvrditi te zakonske promjene, no ne vjerujemo da postoji mogućnost da netko neće dići za ove povijesne napretke u borbi protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja - kazala nam je Veljača

Jelena Veljača, jedna od inicijatorica akcije #spasime emotivno je primila današnji sastanak u Vladi na kojem je najavljeno kako će se u javnu proceduru poslati izmjene zakona kojima se pooštravaju kazne za djela vezana za nasilje u obitelji i nad ženama. 

- Ono što je predsjednik Vlade rekao, a ministar pravosuđa potvrdio je da bi datum implementacije bio 1. siječnja iduće godine. Naravno, prvo Sabor treba potvrditi te zakonske promjene, no ne vjerujemo da postoji mogućnost da netko neće dići za ove povijesne napretke u borbi protiv obiteljskog i rodno uvjetovanog nasilja - kazala nam je Veljača, dodajući kako je najbitnije da se ukida bizarna odredba spolnog odnosa bez pristanka. 

- Veliku stvar napravile su odvjetnice Una Zečević Šeparović i Sanja Bezbradica, koje se obiteljskim nasiljem bave desetljećima. One su nam predočile izmjene zakona prije nego odu u savjetovanje i dale nam mogućnost da se očitujemo. Dakako, izmjene će proći javno savjetovanje i onda idu u Sabor.  - kazala je Veljača i dodala da je inicijativa već sad puno napravila. Na prosvjednom skupu u Zagrebu bilo je između 5000 i 10000 ljudi, a došao je i predsjednik Vlade.

- Doista je postojao strah da će se sve završiti samo na prosvjednom skupu, no zahvaljujući nevjerojatnoj potpori pionirki za prava žena, ne bismo imali tu snagu ni sadržaj da nas se shvati ozbiljno. Tu su pomogle i Neva Tolle i Sanja Sarnavka, Maja Mamula i druge žene iz Ženske sobe. Zato je Vladi odmah bilo jasno da smo jako dobro pripremljene za temu - kazala je Veljača. Članice inicijative razgovarale su i s ministricom  za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Vesnom Bedeković, koja je obećala kako će se u šest županija koje nemaju skloništa ona otvoriti do kraja godine. 

- U Fondu smo prikupili 400 tisuća kuna za žrtve nasilja. Svaka žrtva koja prijavi nasilje može dobiti pravnu, psihološku ili pomoć oko stanarine. Dosta žena bi otišlo od nasilnika, ali nemaju gdje jer imaju mala primanja. Vijeće Fonda je nezavisno, i pozivamo sve žene koje misle da nemaju pomoć da nam se slobodno jave, jer sredstava koja su prikupljana na donatorskoj večeri prikupljana su upravo za njih. 

Ključne riječi

Komentara 30

LN
lotrscak_nije_iz_ZG
23:00 11.09.2019.

Gdje ste bili kad je SDP-ov ministar Lalovac zlostavljao suprugu? On je vaš, pa vrijede druga pravila?

KI
Killerčina
22:56 11.09.2019.

Nekakva Veljača i nekakav Pupovac sviraju a Plenković igra. Inače, ni jedno zlo se u Hrvatskog ne događa bez znanja i barem prešutnog blagoslova HDZ-a.

BB
bruna_bruna
23:02 11.09.2019.

Ooo jadna državo kad ti sponzoruše kroje zakone.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije