Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FEMINISTICE:

Izbor A. Pejića za najseksi ženu označava kraj podjele na spolove

PEJIĆ (1)
Foto: Pixsell
1/9
28.05.2011.
u 23:00

– Ima puno dlakavih žena s dubokim glasovima i isto toliko nedlakavih muškaraca s nježnom kožom. Kad bismo bili sasvim iskreni, vidjeli bismo da te različitosti i nisu toliko velike – zaključuje Sarnavka.

Iako je 19-godišnji Andrej Pejić nedavno izjavio da bi ozbiljno razmislio o promjeni spola i napravio grudi za angažman u Victoria's Secretu, najpoznatiji transrodni maneken nije se trebao podvrgnuti operacijama da bi ga modni svijet priznao kao ženu. Nosio je vjenčanicu, fotografirao se u grudnjaku i s viklerima, pistama hoda u visokim potpeticama, a sad je dobio i službenu potvrdu da ga više ne gledaju kao pripadnika muškog, već ženskog roda!

Naime, muški časopis FHM uvrstio je Andreja na listu sto najseksepilnijih žena svijeta, pa je mladi Bosanac hrvatskih korijena po tko zna koji put u kratkoj karijeri šokirao javnost. Na ljestvici koju predvodi model Rosie Huntington Whiteley, druga je pjevačica Katy Perry, a treća Rihanna, plavokosi ljepotan zauzeo je 98. mjesto, odmah iza Lady Gage.

Nakon toga priznanja, otkriću Marca Jacobsa, čini se, nema kraja, a dok se mnogi pitaju znači li to da se žene za ljepotu više ne moraju boriti samo s drugim ženama nego i s muškarcima, feministice pozdravljaju prvi korak prema ukidanju bipolarnosti spolova, koja je, smatra predsjednica Udruge B.a.b.e. Sanja Sarnavka, suvišna i netočna.

Najljepše biće na svijetu

– Dolazi vrijeme kad više neće biti podjele na muško i žensko, nego ćemo svi biti osobe. Neće biti važno u kojem smo spolu rođeni, već kakav je tko čovjek – ističe S. Sarnavka. Ne čudi se što je Pejić izabran za jednu od najljepših žena.

– On je meni osobno jedno od najljepših bića na svijetu – priznaje. Njegove izrazito ženske fizičke karakteristike komentira:

– Ima puno dlakavih žena s dubokim glasovima i isto toliko nedlakavih muškaraca s nježnom kožom. Kad bismo bili sasvim iskreni, vidjeli bismo da te različitosti i nisu toliko velike – zaključuje Sarnavka. Nešto drukčiju teoriju imaju sociolozi koji nas upoznaju s pojmom tzv. višestrukih spolova, odnosno hibridizacijom ljudske rase koja se poklapa s duhom vremena.

– U postindustrijskom društvu postalo je prihvaćeno da se ljudi iskazuju u više od dvaju spolova. Neke transrodne osobe nisu sretne ni kad promijene spol, što znači da žele zadržati karakteristike obaju spolova, odnosno da žele biti androgini – objašnjava sociologinja Inga Tomić-Koludrović te nastavlja: – Intervencijom na svojim tijelima i modifikacijom tijela muškarci su postigli to da su savršeniji od žena. Tijelo je procesno, a ne statično i može se razvijati u smjeru koji nam se više sviđa.

Podsjeća nas i na kontroverznu francusku umjetnicu Orlan kojoj je sredstvo izražavanja bilo njezino lice koje je podvrgnula brojnim operacijama kako bi sličila na poznata umjetnička djela. Tako si je, među ostalim, dala napraviti bradu Botticellijeve Venere i čelo Da Vincijeve Mona Lise.

– To je najbolji primjer u kojem tijelo postaje prostor izražavanja drukčijeg identiteta – objašnjava I. Tomić-Koludrović.

Dobar marketinški trik

Mišljenje o uvrštavanju muškarca među najseksepilnije žene imaju i poznate hrvatske ljepotice.

– Svaka mu čast. No, možda urednici časopisa nisu ni shvatili da nije žensko – kaže manekenka Stefany Hohnjec pa smijući se dodaje:

– Ja bih se zabrinula da se nađem na listi najljepših muškaraca, mislila bih da nešto sa mnom nije u redu!

Nikolina Pišek uvjerena je da je riječ o izvrsnom marketinškom triku.

– Privukli su javnost, svi su zgroženi, pogođeni, isprovocirani... Napravili su dobar posao! I ja bih isto postupila da sam na njihovu mjestu – iskrena je voditeljica. Ivana Vrdoljak Vanna odlučno je odbila reći je li za ili protiv, ali iz njezinog se komentara lako može zaključiti.

– Dolazim iz staromodnog svijeta u kojem su žene žene, a muškarci muškarci – stav je pjevačice.

Komentara 68

FL
flick
16:57 30.05.2011.

Nakaradno.

DU
Deleted user
13:46 29.05.2011.

Slažem se. Moja omiljena izreka je \"Živi i pusti druge da žive\" pa onda ulazim u raspravu i onda kad znam da nemam (u ovom slučaju bioloških) argumenata. :)

LU
Lujo123
20:37 29.05.2011.

Koji bolesni kretenizam!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije