Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Let balonom

Iva Šulentić: Prije sam balone gledala u slikovnicama

Foto: Instagram
1/3
03.07.2018.
u 07:00

Voditeljica Iva Šulentić već se može pohvaliti brojnim nagradama u ovom sportu, a otac njezina supruga Igora poznati je pilot balona. Balon-tim Hrvatske osvojio je prvo mjesto na fantastičnom natjecanju u Francuskoj.

Voditeljica Iva Šulentić trenutačno boravi u Francuskoj gdje je sa suprugom Igorom Mikloušićem i ekipom iz Balon kluba Zagreb uživala u natjecanju leta balonima prije nekoliko dana.

– Balon-tim Hrvatske osvojio je prvo mjesto na fantastičnom Ardèche Balloon Festivalu – poručili su iz Balon kluba Zagreb. Natjecanje na kojem su sudjelovali Iva i Igor održano je u blizini Annonaya, rodnog mjesta braće Josepha Michela i Jacquesa Étiennea Montgolfiera, izumitelja balona. To je ujedno i mjesto u kojem je poletio prvi balon, 4. lipnja 1783. godine.


 

Inače, Tom Dragan Mikloušić, Igorov otac, poznati je komercijalni pilot balona i zračnih brodova, utemeljitelj modernog balonaštva na prostorima bivše države i predsjednik komisije za balonaštvo pri Hrvatskom zrakoplovnom savezu, dok mu je majka Marija Petrić Mikloušić pilotkinja instruktorica i žena koja je još 2002. uživala laskavu titulu četvrte žene pilota na svjetskoj rang-listi. Iva se u taj sport zaljubila nakon što je upoznala supruga pa leti već više od šest godina.

– To je spoj ljubavi prema sportu, prirodi i svježem zraku, putovanjima i dobro raspoloženim ljudima, ali i prema suprugu koji mi je otkrio taj sport. No, i prije toga maštala sam o balonima i gledala ih u slikovnicama. Igor, iskusni pilot koji je letio svugdje u svijetu na vrtoglavim visinama, promijeni boju lica kada s nekog visokog balkona pogleda dolje. Tako da ne znaš bojiš li se letenja balonom dok ga ne probaš – rekla je Iva koja je inače strastvena zaljubljenica u putovanja, prirodu i adrenalin.


 

– Balonaštvo je poput jedrenja, samo što su morski valovi u ovom slučaju nebeska prostranstva. To je vještina plovidbe po vjetru koja traži koncentraciju i mir. Balon je neupravljiv i ide onamo kamo ga vjetar nosi, a na pilotu je da bira visine i smjerove vjetra – otkriva Iva koja se već može pohvaliti velikim brojem nagrada, među kojima je su i Svjetske zračne igre u Dubaiju odakle se vratila sa zlatom.

Par je letio i iznad Japana, a jednom su čak i oborili Guinnessov rekord u najvećem broju balona na vrući zrak koji su poletjeli u isto vrijeme.

1/3

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije