Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 138
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kućna izdanja

Hrvatske voditeljice studio zamijenile dnevnim boravkom: 'Umjesto da dođem u šminku i garderobu, šećem po stanu'

Foto: RTL/HRT/Facebook
1/7
18.04.2020.
u 08:00

“Nije mi se svidjela ideja da TNT radim svaki drugi tjedan, osjećala sam da sam nekako dužna gledateljima isporučiti emisiju i da bi preskakanje redovitog tjednog termina nedjeljom bila na neki način predaja novinarstva pred virusom”, kazala je novinarka i voditeljica N1 televizije, Nataša Božić Šarić.

Zbog pandemije koronavirusa, način na koji cijeli svijet funkcionira se iz dana u dan mijenja, a striktne mjere zaštite od koronavirusa nisu zaobišle ni televizijske voditelje i novinare koji su često podijeljeni u grupe kako bi izbjegli velike gužve u redakcijama. Svjetski primjer kako je uz malo truda i televizijske emisije moguće snimiti iz udobnosti dnevnog boravka voditelja, slijedila je i Hrvatska. Prema uzoru na megapopularne američke late night showove, i hrvatske su se televizije potrudile svojim emisijama pripremiti “kućna izdanja”.

Probili led

1/3

Prva u tome bila je N1 televizija koja je uspjela snimiti trosatno izdanje političkog magazina Točke na tjedan, a sve iz dnevnog boravka roditeljske kuće urednice i voditeljice Nataše Božić Šarić u Vinkovcima, koja nam je priznala da to nije bila samo stvar poruke gledateljima da ostanu doma, već je to više bila jednostavno praktična odluka. U tom se trenutku i N1 tim podijelio na timove, kako bi maksimalno smanjili mogućnost širenja zaraze u redakciji.

Foto: Daniel Pavlić

“Nije mi se svidjela ideja da TNT radim svaki drugi tjedan, osjećala sam da sam nekako dužna gledateljima isporučiti emisiju i da bi preskakanje redovitog tjednog termina nedjeljom bila na neki način predaja novinarstva pred virusom”, kazala je Nataša. Kako je TNT autorska emisija, a timovi ionako malobrojni, nije bilo opcije da joj netko drugi odradi emisiju iz studija, pa se Nataša na to odlučila sama.

“Moje najave snimao je mobitelom suprug, Skypom i ZOOM-om sam na laptopu snimala sugovornike, stativ su nam bili legići mog sinčića, a čak sam od jedne zelene deke složila i green screen koji mi omogućuje da na laptopu imam logo TNT-a kao virtualnu pozadinu. Zezali smo se kako je TNT svaki drugi tjedan - obiteljska manufaktura”, ispričala nam je Nataša. Priznaje, tehnički je to daleko od savršenstva, a montažer se “lovi za glavu kad vidi 'kvalitetu' slike, ali vjerujem da je u ovim kriznim vremenima puno važniji sadržaj od same forme”.

1/7

Tim po tim

Informativni program RTL-a potom se također odlučio na revolucionarnu odluku. RTL-ovci svoje radne zadatke također obavljaju u timovima, Crvenom i Crnom, te im je tako omogućeno da se međusobno ne viđaju, a rade u smjenama od tri dana. RTL Direkt u srijedu se odlučio ići korak naprijed pa je tako omogućeno da se prvi put u Hrvatskoj jedna informativna emisija na nacionalnoj televiziji prikazuje uživo iz nečijeg dnevnog boravka. Kako je ta tri dana na redu bio Crni tim, a voditeljica i urednica Mojmire Pastorčić pripada onom Crvenom, nije smjela doći u redakciju stoga je improvizirani studio podignut u njezinom dnevnom boravku. Za Večernji list je priznala da već mjesec dana nije vidjela ekipu s kojom inače radi cijeli dan.

Foto: RTL

“Nedostaju mi. Za televiziju je ovo isto potpuno nova situacija. I prilagođavamo se na sve načine. Odjednom se ne možeš približavati drugom čovjeku, stojiš dva metra od sugovornika, sve je iza pleksiglasa, dezinficirano, novo normalno. Sugovornici se snimaju sami, gosti se javljaju Skypom, Whatsappom, ZOOM-om”, kazala je Mojmira i dodala da će se uskoro na isti način gledateljima javiti i Zoran Šprajc.

Ni HRT nije dugo čekao s revolucijama u emitiranju televizijskog programa.

Emisija “Ostanite doma - Kod nas doma” prva je emisija HRT-a napravljena na virtualni način, i time opravdala svoj naziv. Emisija je pripremljena, snimljena i montirana virtualno, u skladu sa svim propisanim mjerama, a cjelokupna komunikacija i u ovoj je emisiji obavljena virtualnim putem. HRT-ov studio tako je zamijenjen dnevnim boravkom Ive Šulentić iz kojeg se ona svakodnevno javlja i uvodi gledatelje u svoj dom, a Iva priznaje da ju rad od kuće veseli jer je to nešto sasvim novo, ali je i veliki izazov.

Foto: HRT

“Umjesto da dođem na televiziju, u šminku i garderobu pa u studio, šećem po svom stanu i spremam se za emisiju. Pripremim se, dogovorim intervjue preko Skypea, upalim svjetla i mikrofone, na kamerama stisnem 'REC' i krenem”, kaže nam Iva. Nakon snimanja, sama pregleda materijal i šalje na montažu, a istaknula je i da joj je iznimno drago što je javna televizija pokazala da ide u korak s vremenom te da se može prilagoditi svim uvjetima.

“Uz to, u potpunosti smo u službi gledatelja u kontekstu pandemije te ugošćujemo stručnjake iz relevantnih polja kako bismo dobili savjete, a opet, imamo i drugačije teme iz života da se glave odmore od izolacijskih misli”, zaključila je Iva.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije