Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 29
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
reagirao

HRT se ispričao nakon Meštrovićeve izjave o pjevačici zbog koje ga je napala i Veljača

Foto: Privatni album/instagram
1/7
28.07.2020.
u 18:20

Naime, spot 17-godišnje pjevačice Mije Negovetić predstavljen je u segmentu koji predstavlja novitete na hrvatskoj glazbenoj sceni, a jedan od noviteta bio je i njezin spot za pjesmu 'Pusti'.

Voditelj HRT-ove emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' Davor Meštrović, u emisiji koja je emitirana jutros, komentirao je novi spot maloljetne pjevačice Mije Negovetić. 

Naime, spot 17-godišnje pjevačice Mije Negovetić predstavljen je u segmentu koji predstavlja novitete na hrvatskoj glazbenoj sceni, a jedan od noviteta bio je i njezin spot za pjesmu 'Pusti'. Na samom završetku segmenta voditelj Davor Meštrović kazao je: "Uživajmo u Mijinim hlačicama".

1/5

Jelena Veljača je u grupi #spasime na Facebooku objavila post u kojemu zahtijeva ispriku državne televizije zbog onog što je Meštrović izjavio u programu.

"Seksistički komentar voditelja Davora Meštrovića na nacionalnoj televiziji, usmjeren prema MALOLJETNOJ izvođačici Miji Negovetić (17), koja se u javnom prstoru od najmanjih nogu isticala talentom i radom, ne samo da apsolutno neprihvatljiv govor jednog muškarca u javnom prostoru i na medijskom servisu, već je i, nažalost, dobar pokazatelj da se patrijarhalni diskurs još uvijek održava u strukturama poput htv-a za koji građanke i građani plaćaju pretplatu, među ostalim i pod egidom da htv treba imati i razvojnu, didaktičnu ulogu. Gospodin Meštrović ima poziciju moći na kojoj mora pažljivo birati vokabular, ali očito ne shvaća da je mladu, prije svega talentiranu, djevojku sveo na seksualni objekt - i time dao legitimitet svakom muškarcu koji se nj ugleda da učini isto, danas sutra, na ulici, u eteru, u školi, u bilo kojem javnom prostoru. I dok osuđujemo takve komentare prema svakoj ženi, posebno je uznemirujuće i moralno nedopustivo da je usmjeren prema maloljetnoj djevojci.

U ime inicijative #spasime zahtijevamo ispriku od gospodina Meštrovića, uredništva emisije, te vodstva htv-a jer ovakav diskurs potiče objektivizaciju žena što stvara plodno tlo za sve vrste nasilja prema ženama pa tako i obiteljsko nasilje. Također, s obzirom da porezne obveznice i obveznici plaćaju i edukaciju voditelja po pitanju rodne neravnopravnosti, bilo bi zanimljivo medijski popratiti kad je zadnji put gospodin Meštrović pohodio istu, pa molimo kolege u medijima da malo ispitaju tko vodi i tko pohodi te edukacije, propisane zakonom", ", napisala je Veljača.

Foto: FIBA/Screenshot

Obratili smo se i HRT-u za komentar, koju prenosimo u cijelosti: 

"Slijedom niza komentara na društvenim mrežama i novinarskih upita o izjavi voditelja emisije "Dobro jutro Hrvatska" Davora Meštrovića, koji je nespretno komentirao odličan izgled sjajne mlade pjevačice Mije Negovetić u sklopu njezina nastupa u toj emisiji, i Davor Meštrović i uredništvo Hrvatske televizije se ovim putem ispričavaju svima koje je ta njegova rečenica mogla povrijediti, a ponajprije mladoj Miji Negovetić i njezinoj obitelji.

Tim više što u njegovim riječima nije bilo nikakve zle namjere - a emisija "Dobro jutro Hrvatska" i inače već godinama promiče pozitivne vrijednosti i predstavlja projekte u kojima se upozorava upravo na različite oblike diskriminacije, te promiče rodnu ravnopravnost. Ovo upozorenje je shvaćeno vrlo ozbiljno kako se slične situacije ne bi ponavljale". 

Ključne riječi

Komentara 52

DO
Domumom
18:33 28.07.2020.

Gospodin Meštrović ja gospodin za ovu radodajku februarku. I sramota da jutel i javna kuća osuđuju svog djelatnika po naputku ove flund...

RO
roland
19:04 28.07.2020.

Nespretni komentar Meštrovića nije seksizam. Pa Meštrović je na HRT-u od 1990. godine, 28 godina ga gledam na Prvom programu HRT-a, u emisiji "Dobro jutro Hrvatska", sa sigurnošćšu mogu reći da nespretni komentar nije seksizam. A Veljača, e ona je sklona samoreklamerstvu, ona je ta koja olako dijeli etikete, pa je u stanju i jednog finog i pristojnog voditelja proglasiti pedofilom. Joj, što bih joj ja, na krajnje zakonit način, napravio da sam na Meštovićevom mjestu.

NO
NoviCovjek
19:10 28.07.2020.

Da nije bilo februarke mi ne bismo znali za to, i taj gaf bi prošao nezamijećeni, a Mija se nebi osjećala prozvana. Ali zahvaljujući februarki sada svi o tome pišu. Tako da pretpostavljam da je ljudima bolje kad im februarke ne "pomaže".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije