Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
više je nećemo gledati

HRT-ova voditeljica iznenađena: 'Nisam ni slutila da će mi ovo biti zadnje pojavljivanje na TV-u'

Foto: Screenshot/HRT
1/3
22.09.2020.
u 09:26

Odluka o prekidu voditeljskog angažmana zatekla je dugogodišnju voditeljicu Ljiljanu Sauchu, a da više neće ulaziti u domove gledatelja putem malih ekrana, prijatelje je obavijestila privatnom objavom na svom Facebook profilu.

Poznata HRT-ova urednica i voditeljica Ljiljana Saucha više neće voditi ''Vijesti iz kulture''. Odluka o prekidu voditeljskog angažmana zatekla je i nju samu, a da više neće ulaziti u domove gledatelja putem malih ekrana prijatelje je obavijestila privatnom objavom na svom Facebook profilu.

"Kada sam u četvrtak 17. rujna odradila Vijesti iz kulture, nisam znala da će mi to biti zadnje ovakvo pojavljivanje na ekranu u 37 godina dugoj HTV karijeri. U petak sam doznala da ViK više ne vodim jer žele mlade ljude na ekranu! Sve je to 'novo normalno' jer imam do mirovine još 14 mjeseci!" napisala je voditeljica koja je u redakciji kulture na HTV-u od 2011. godine.

Foto: Daniel Pavlić

U svojoj bogatoj karijeri vodila je serije Programa za djecu Moja ulica, Nedjeljno prije podne za djecu, Ljiljana i ostali, zatim radila u razmjeni domaćeg programa te kao novinarka u Zagrebačkoj panorami. U Mozaičnom programu od 1984. radula je kao novinarka, voditeljica i jedna od urednica (Dobro jutro, Hrvatska, Dobar dan, Hrvatska zemlja i ljudi, Hrvatska danas). Bila je prva voditeljica hrvatskoga lota 1989. u emisiji Fortuna, voditeljica TV aukcije. U programu Za slobodu 1991. uređivala je vijesti, podnevni i večernji dnevnik. Uređivala je i vodila središnji Dnevnik 2000, a zatim gotovo sve dnevnike i vijesti, stoji na stranicama HRT-a.

O izmjenama u minutama posvećenim kulturi na HTV-u govorila je i urednica 'Vijesti iz kulture' Zrinka Turalija Kurtak gostujući u emisiji 'Dobro jutro, Hrvatska'. Kazala je kako su krenuli s emitiranjem iz novog studija, a osim novog ruha najavila je i neka iznenađenja koja uskoro očekuju gledatelje. - Od jeseni pridružit će nam se i nova kolegica Antonija Ćosić. Naša draga kolegica Ljiljana Saucha ustupa mjesto mlađim snagama i ovom prigodom bi se zaista htjela zahvaliti za sve ono što je dala vijestima iz kulture i našoj redakciji u kojoj ostaje još godinu dana - izjavila je Turalija Kurtak i dodala da 'Vijesti iz kulture' i dalje ostaju u istom terminu, nakon trećeg Dnevnika, jer im jedino taj kasni termin omogućuje da budu uvijek aktualni. - Nerijetko se događa da nakon premijera ili filmskih projekcija našim gledateljima donesemo upravo te projekcije. Svježi smo svakog dana - naglasila je Turalija Kurtak.

Na Ljiljaninu objavu i odluku HTV-a osvrnula se i Maja Sever na društvenim mrežama. "Apsolutno ništa nemam protiv bilo koje mlađe kolegice koja vodi neku emisiju na HRT-u. Mislim da HRT-u treba mladih ljudi, ali glasno, jasno i s valjanim razlogom protestiram zbog diskriminacije koja se provodi na javnoj radioteleviziji. Zakon o suzbijanju diskriminacije nedvosmisleno kaže da je jednakost najviša vrednota ustavnog poretka i jamči  zaštitu od diskriminacije na osnovi dobi. Ne može se netko maknuti s posla zato što ima više od 30 godina", poručila je Sever i izazvala lavinu komentara.

Svoje mišljenje izrazio je i urednik, novinar te redatelj Igor Mirković. "Jednako tako kod gledatelja se može stvoriti zamor uvijek istim licima (bez obzira na dob ili spol). Rekao bih da HRT ima veći problem s nedovoljnim uključivanjem mladih novinarki/novinara i 'cementiranjem' postojećih ljudi i pozicija, nego li s diskriminiranjem starijih. Sjeti se kako je HRT bio otvoren za nove mlade ljude kad smo mi počinjali i razmisli je li to još uvijek tako. Također, postoje zanimanja – poput košarkaša, plesača ili modela – koja jednostavno nisu pravedna... Ukratko, mislim da tvoje razmišljanje ima ispravne motive, ali uvodi političku korektnost koja će javnu televiziju učiniti još okoštalijom, još nepromjenjivijom. Pritom ne mislim ni na jedan pojedinačni slučaj i pitam se – što meni sve ovo treba kad me napadnete sa svih strana?" zapitao se Mirković. 

Ubrzo je uslijedio i Majin odgovor. "Slažem se s tobom. I naglašavam da nemam ništa protiv mladih, ni promjena, ali ne može se čovjeka maknuti samo zato što je star. A i ti i ja poznajemo i TV teoriju i moment navike gledatelja koja lako ruši i tvoju teoriju. Pogotovo kada govorimo o dijelu programa koji se obraća točno određenoj publici", zaključila je Sever koja je potom pozvala i da se hrabro javi urednik koji je  "nekoliko puta pred svjedocima rekao da je njegov program da pred kamerama nema voditeljica starijih od trideset".

Dan nakon što je njezin status podigao popriličnu prašinu, a cijeli slučaj mnoge podsjetio na otkazivanje voditeljskog angažmana voditeljici emisije 'Dobro jutro, Hrvatska' Ljiljani Vinković nakon dolaska znatno mlađe Doris Pinčić Rogoznice, za komentar smo upitali i Ljiljanu Sauchu, no ona na naše upite nije odgovarala.

Foto: Daniel Pavlić

Foto: Daniel Pavlić

 

Komentara 97

SA
SamoIstina
09:32 22.09.2020.

Ima li još išta vrijedno na YUtelu, a da nije maknuto. Evo možda postavljanje one male Vlatke u Dnevnik dobra je stvar, ne znam kako im je to promaklo!

CR
crohumans
09:54 22.09.2020.

Diskriminacija na temelju dobi je najlakše utuživa na sudu. Moj kolega je dobio ogromne novce tuživši firmu koja ga je zamjenila za "mlađe" (koji nisu na kraju ni blizu kompetentni). Ja recimo uvijek tražim starije za bilo kakav savjet, komentar u svakom dućanu u koji uđem. Dugogodišnje iskustvo se stječe i ne može se naučiti. Da li bi radije i kod doktora išli koji ima 25 godina ili kod nekog od 58 ? Kod mladog zubara da se uči na vama, frizera itd...

MA
marli
09:59 22.09.2020.

Po tome svi poslije 55 godina mogu biti maknuti i nemati mogućnost rada, i vi koji podržavate mlađe i neiskusne radnike. To inače spada u diskriminaciju na temelju dobi ! Isto kao rasna i spolna.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije