Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oštra kritika

Hollywoodski glumac u Zagrebu: John Malkovich izlazi još jednom pred zagrebačku publiku

John Malkovich
Foto: Petar Glebov/PIXSELL
1/4
17.11.2021.
u 15:32

Glazbeno-scenski performans „The Music Critic“ dovodi u Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog Johna Malkovicha u ulozi bez dlake na jeziku

Debussy, Brahms i Schumann samo su neka od velikih imena skladatelja klasične glazbe za koju glumac John Malkovich otvoreno kaže da su – šaka jada. Naravno, riječ je o komičnom performansu pod imenom „The Music Critic“ koji dolazi u Lisinski 4. prosinca. Riječ je o spoju teatra, glazbe i komedije, pomiješane u performans u kojem će glavni narator, glumac John Malkovich ući u ulogu oštrog glazbenog kritičara i iznijeti salve ne baš ugodnih komentara na račun ovih velikih skladatelja. Cijeli koncept osmislio je Aleksey Igudesman, koji će s ansamblom pratiti Johna Malkovicha na violini tijekom njegove izvedbe.

Namjera im se nije zamjeriti

Iako će u ovom djelu John Malkovich iznijeti salve uvredljivih komentara, zapravo prvobitna namjera nije se zamjeriti, već shvatiti da postoje ljudi koji nešto što se smatra remek-djelom jednostavno ne vole. Radeći na ovome projektu, Igudesman se poslužio drastičnim primjerima iz Leksikona glazbenih uvreda Nicolasa Slonimskog.

Lisinskim će tako odzvanjati komentari poput „neprirodna, odvratna glazba“ i slično, a ovaj je performans već postigao svoje uspjehe u brojnim drugim gradovima, gdje je dobio ovacije publike.

Malkovich za autora Igudesmana tvrdi da je veoma bistar momak, no smatra da je ovo djelo tek u nastajanju te da je svakom novom izvedbom sve bolje i zanimljivije.

Malkovich je na konferenciji u Lisinskom 2017. godine posvećenoj otvaranju nove sezone KD Vatroslava Lisinskog na dar dobio sliku.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

'Prekasno je da ga deportiramo'

Uvrede, iako su upakirane u komični performans, ne nailaze baš uvijek na odobravanje. Tako je turski redatelj, kritičar i glumac Nedim Saban u svojoj kritici predstave napisao da je prekasno deportirati Malkovicha iz Turske, budući da je već spakirao svoje kofere i otišao. U kritici je doslovce preklinjao tamošnje vlasti da Malkovichu više nikad ne dopuste nastup s tom, kako ju je nazvao, jadnom predstavom.

Malkovich s kritikama nema problema. Tvrdi da bi kritičari trebali raditi upravo to – kritizirati. On je, prema vlastitim riječima, samo pokušao ući u ulogu najstrožeg kritičara i spojiti sve kritike na jedno mjesto na humorističan, scenski način. To mu nije predstavljalo osobit problem, s obzirom na to da je glumio i mnogo opasnije likove.

Malkovich je 2017. godine već gostovao u Lisinskom te je tom prilikom održao konferenciju na kojoj je najavio svoj nastup.
Foto: Petar Glebov/PIXSELL

Zanimljivo je istaknuti da je Malkovich slavni glumac, poznat po brojnim ulogama u Hollywoodu zapravo hrvatskog podrijetla. Za njega se, kako kaže, mogu otimati i Bosna i Hercegovina, Srbija te Crna Gora, ali on se zapravo osjeća kao Amerikanac. Jednom je posjetio, kako je rekao, selo u kojem je navodno živio njegov djed, ali jednostavno ne osjeća nacionalnu pripadnost Hrvatskoj, budući da je cijeli život proveo u Americi.

Podrška Ine za izvedbu „The Music Critic“

Dvorana Lisinski zahvalna je Ini na podršci kao zlatni sponzor ovog događaja. Nije to ništa neobično, s obzirom na to da se upravo INA pokazala kao veliki prijatelj kulture i kulturnog razvoja u Hrvatskoj još od svojih početaka. Tako podržava preko 10 vrlo važnih manifestacija za domaću kulturu kao što su Đakovački vezovi, Vinkovačke jeseni te brojne druge. O svom djelovanju, INA je izradila kratki, kreativni videozapis.

- INA godinama kontinuirano pruža potporu kulturnim i umjetničkim institucijama, a za Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog veže nas posebno prijateljstvo. „The Music Critic“ Johna Malkovicha samo je jedna u nizu predstava koje smo podržali, a koje doprinose raznolikosti kulturne scene u Hrvatskoj. Ulaganjem u kulturne sadržaje ujedno pozitivno utječemo i na kvalitetu života, a to ćemo nastaviti činiti i dalje – izjavila je Tamara Karagity, direktorica Korporativnih komunikacija i marketinga u Ini.

Za kulturu kad je najteže

Upravo se INA pokazala dostupnom i društveno odgovornom kompanijom za vrijeme razornih potresa u najtežim trenutcima za cijelu Hrvatsku, pa i kulturni sektor. Tada je donirala nešto više od 2 milijuna kuna kulturnim ustanovama.

Tada su iz uprave tvrtke rekli kako imaju visoku svijest i poštovanje prema kulturi i kulturnim ustanovama, te da ih je stradanje brojnih kulturnih obilježja grada Zagreba posebno pogodilo. Donirani novac iskorišten je za obnovu najhitnijih potrebitih ustanova kulture.

U palači HAZU održalo se svečano uručenje donacija INA d.d. Hrvatskoj akademiji znanosti i umjetnosti, Muzeju za umjetnost i obrt i Arheološkom muzeju u Zagrebu, za sanaciju štete nastale u potresu koji je pogodio Zagreb.
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Osim sanacije potresom pogođenih ustanova, svojim djelovanjem pomogli su brojnim hrvatskim kazalištima, te je upravo zahvaljujući njihovom sponzorstvu izvedeno mnoštvo predstava u različitim kazalištima Hrvatske.

Njihova svijest o važnosti kulture posebice je jasna uzme li se u obzir činjenica da je upravo INA jedan od osnivača Zaklade Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti. Na sve dosadašnje suradnje, a posebice u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog, ravnatelji imaju samo riječi hvale i više no pozitivna iskustva. Cijeli popis podržanih ustanova i manifestacija dostupan je ovdje.  

Sadržaj nastao u suradnji s Inom.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije