Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 162
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
''Lighthouse''

HDS razočaran što će se Hrvatska na Eurosongu natjecati pjesmom stranih autora

nina kraljić
Foto: Tomislav Miletić/Pixsell
14.03.2016.
u 14:24

– Neugodno nas je iznenadila i razočarala informacija o presedanu koji je učinila Hrvatska radiotelevizija. Nakon 60 godina Hrvatska se na Eurosongu neće natjecati hrvatskom pjesmom, već pjesmom stranih autora – navodi HDS i dodaje kako postoje barem tri razloga zbog kojih smatraju da si Hrvatska to ne smije dopustiti

Hrvatsko društvo skladatelja (HDS) oglasilo se priopćenjem u vezi izbora pjesme za Eurosong u kojem su izrazili svoje razočaranje zbog toga što će se Hrvatska natjecati pjesmom stranih autora.

– Neugodno nas je iznenadila i razočarala informacija o presedanu koji je učinila Hrvatska radiotelevizija. Nakon 60 godina Hrvatska se na Eurosongu neće natjecati hrvatskom pjesmom, već pjesmom stranih autora – navodi HDS i dodaje kako postoje barem tri razloga zbog kojih smatraju da si Hrvatska to ne smije dopustiti.

– Prvi razlog je što Hrvatska ima glazbenu industriju, uspješnu u zemlji i u inozemstvu. U Hrvatskoj postoji niz aktivnih skladatelja, od kojih je jedan svojedobno napisao pobjedničku pjesmu Eurosonga, a njih nekoliko je stvorilo pjesme koje su se u proteklih dvadesetak godina plasirale među prvih pet. Ignorirati te ljude i njihove brojne kolege znači proizvesti situaciju koja je usporediva s onom kada bi Francuska javna televizija na međunarodno kulinarsko natjecanje poslala talijanski ili njemački specijalitet. To može biti odlično jelo, ali to sigurno nije način promocije vlastitih nacionalnih resursa, talenata i tradicije.

Drugi je razlog poslovne prirode. Pjevačica na televizijskom ekranu samo je jedan fragment složenog mehanizma glazbene industrije. Svaka pjesma je i komercijalni proizvod, nečiji poslovni pothvat u koji su skladatelj,  tekstopisac i izvođači uložili svoj talent, znanje i vrijeme, aranžer i producent svoje tehničke i stručne resurse, a diskograf i izdavač svoj novac i infrastrukturu. Koristiti moćnu platformu Eurosonga, koja je sufinancirana novcem platiša RTV pristojbe, kako bi se promovirala pjesma koja nije proizašla iz tog nacionalnog lanca, predstavlja propust i štetu nacionalnoj ekonomiji.

Treći je razlog očuvanje hrvatskog identiteta, ili, ako hoćete, domoljublje.

Hrvatska je skupo platila svoju državnost i nacionalnu opstojnost. Danas se ona, na sreću, ne čuva puškom, nego njegovanjem hrvatskog jezika, glazbenih i ostalih kulturnih izričaja te angažiranjem nacionalnih resursa i ljudi koji u Hrvatskoj žive i rade. Tko to ignorira, prodaje u bescjenje dio hrvatskog identiteta. Svijest o tome trebala bi postojati kod hrvatskih građana, a posebno među djelatnicima institucija kakva je Hrvatska radiotelevizija.

Posebno problematičnim nalazimo način na koji je došlo do odabira pjesme “Lighthouse”: odlukom strane korporacije koja si je prisvojila pobjednicu natjecanja “Voice” (na što možda i ima pravo), ali kojoj su usput prepuštena upravljačka prava nad repertoarom koji će pobjednica izvoditi na Eurosongu, što predstavlja neprimjerenu privatizaciju resursa HRT-a- ističe HDS.

Na kraju su Nini Kraljić poželjeli sreću i uspjeh s pjesmom “Lighthouse”, no i apelirali na odgovorne ljude HRT-a da idućih godina bolje osvijeste svoju ulogu nacionalne javne televizije i da prilikom izbora pjesme za Eurosong posegnu za nacionalnim resursima i ljudima koji ih čine. 

>> Ovo je pjesma s kojom Nina Kraljić ide na Eurosong 

>> Nina Kraljić publici Eurosonga predstavlja se snimkama arkada zagrebačkog Mirogoja

Komentara 35

MA
Majur
14:45 14.03.2016.

Ne mogu se sjetit da ste ovakav tekst priopćili dragi HDS kad je sevka išla na Euroviziju sa hrvatsko-domoljubnim hitom "Moja štikla"....sijeno,slama,sir,salama, riži,biži,teča,veća,cikla bikla Afrika paprika....ti bogca sramote.

U1
ursus_1212
14:55 14.03.2016.

Ove prijašnje pjesme su bile ekstra, a Štikla je bila vrh vrhova..ma nemojte sra..

TR
Trnjanec
17:42 14.03.2016.

"oj la la ojla la ojlala laaa mojaaaaaaa moja štikla" - a gdje ste TADA bili, vi uhljebi? To vas nije smetalo? Ili kad smo na Euroviziju pred par godina poslali onu žensku iz Švabije koja uopće nije znala govoriti hrvatski i za koju nitko ni prije ni nakon toga nije čuo (a Žak, koliko god bio ovakav ili onakav, s drugoplasiranom pjesmom imao apsolutni hit koji se i dan danas vrti na radiju)? Što vam fali, možda Huljić, da ubaci kakve južnosrpske trubače i minus-plus-amer-rus-korov-hibiskus? Ili da opet pošaljemo ulične svirače i dedu na samrti, koji sviraju lažni tango? Možda klapu, glazbu koju ne sluša ni tri četvrtine Hrvatske, a kamoli da bi bila zanimljiva Europi? Što TOČNO hoćete, osim novca?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije