Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Hitne mjere

HDS osigurava novčanu pomoć glazbenicima kojima je egzistencija ugrožena zbog korone i potresa

Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/3
26.03.2020.
u 14:24

Glazbeni autori pogođeni potresom i izvanrednim gospodarskim stanjem zbog epidemije korona virusa mogu računati na 550 tisuća kuna pomoći iz Fonda.

Hrvatsko društvo skladatelja objavljuje prvi paket vlastitih mjera iz „Fonda solidarnosti“ za redovne i pridružene članove. Glazbeni autori pogođeni potresom i izvanrednim gospodarskim stanjem zbog epidemije korona virusa mogu računati na 550 tisuća kuna pomoći iz Fonda. Zbog ozbiljnosti situacije, Fond, u kojemu je inače svota od 50 tisuća kuna, Skupština predstavnika je na telefonskoj sjednici hitnom preraspodjelom sredstava Društva popunila s dodatnih 500 000 kn.
 
„Ovo su hitne i kratkoročne mjere koje za cilj imaju hitnu pomoć članovima koji su već sada u velikim problemima“, istaknuo je glavni tajnik Društva Antun Tomislav Šaban: „Nekoliko je naših članova i njihovih obitelji evakuirano iz svojih stanova u centru Zagreba. Uz to, na našu prošlotjednu najavu pomoći uslijed epidemije korona virusa već se javljaju brojni kolege autori čija je egzistencija ozbiljno ugrožena.“

VIDEO: Hrvatski pjevači, glumci, dizajneri: "Čuvajmo jedni druge!"

 

Na te hitne probleme Društvo će sljedećih tjedana odgovoriti kroz Fond solidarnosti, iz kojeg pomaže redovne, a u iznimnim situacijama, kakva epidemija korona virusa zasigurno jest, i pridružene članove. HDS je zato imenovao Povjerenstvo koje će u sljedećim tjednima po ubrzanom postupku odlučivati o zahtjevima svih tražitelja pomoći. Predsjednik Društva Ante Pecotić ovim povodom poručuje: „Jasno je da će ograničena sredstva kojima Društvo raspolaže ublažiti prvi udar samo zbilja najpotrebitijima. Odredit će se prioriteti pri pomaganju, no, i u vlastitim odlukama i zalaganju kod države i europskih institucija i fondova, koje HDS poduzima, mislimo i mislit ćemo na sve. Solidarnost je jedna od osnovnih odrednica Društva od njegova osnutka.“ Kriteriji po kojima će Povjerenstvo odlučivati o dodjeli jednokratnih bespovratnih sredstava članovima uzimat će u obzir prije svega težinu ugroze po člana, kao i dosadašnju aktivnost te činjenicu koliko su autorske tantijeme bitne za egzistenciju pojedinog člana.
 
Glavni direktor HDS ZAMPa, službe za zaštitu autorskih prava, Nenad Marčec, ističe: „Fond solidarnosti je prva krizna mjera Društva, ali sigurno je da će ih trebati još. ZAMP u posebnim okolnostima, sa svim djelatnicima čiji je posao sada organiziran od kuće, radi punom parom kako bismo glazbenim autorima i svim nositeljima prava redovno isplatili naknade za prethodnu godinu, predviđene u travnju i lipnju. To je izazov, ali i naš glavni prioritet, jer znamo da je to brojnim članovima do daljnjeg jedini siguran izvor prihoda. Istodobno, radimo i na tome da u travnju književnim autorima raspodijelimo sredstva od prava javne posudbe u knjižnicama. To je posao koji zadnjih godina obavljamo za Društvo hrvatskih književnika, i vjerujem da ćemo i u tome uspjeti sljedećih tjedana.“

HDS ZAMP priprema i plan za dugoročne mjere ublažavanja pada prihoda svih nositelja prava u novonastaloj situaciji. Cilj je pomoći im prebroditi dugo razdoblje zdravstvene i gospodarske krize koje, nažalost, tek dolazi i neće poštedjeti nikoga. O toj pro-aktivnoj mjeri službe za ublažavanje posljedica korone izvještavat ćemo detaljnije u sljedećim tjednima. HDS sve članove poziva da zahtjeve s objašnjenjem potreba za financijskom pomoći dostave na mail info@hds.hr .

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije