Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZASLUŽNI GRAĐANI

Hadžihafizbegoviću i Edi Maajci dali putovnicu, Bešlića odbili

'25.04.2013., Zagreb -  Emir Hadzihafisbegovic, glumac i ministar sporta i kulture kantona Sarajevo. Photo: Marko Lukunic/PIXSELL'
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL
1/3
22.08.2013.
u 21:05

MUP: Od 1. siječnja 2004. do 17. svibnja 2013. godine hrvatsku je putovnicu uz preporuku ministarstava dobilo 625 osoba

Bosanskohercegovački glumac Emir Hadžihafizbegović ovih je dana na Sarajevo film festivalu dao intervju televiziji Al-Jazeera, u kojem se s posebnim ponosom osvrnuo na hrvatsko državljanstvo koje je proljetos dobio na preporuku Ministarstva kulture RH.

Hadžihafizbegovića je naše ministarstvo ocijenilo kao građanina od posebnog interesa za Hrvatsku, a rješenje o dodjeli državljanstva potpisao je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić.

Takva procedura uobičajena je za vrhunske sportaše angažirane u RH, kojima se državljanstvo dodjeljuje uz preporuku Ministarstva sporta, ali mnogo se rjeđe piše o dobivanju državljanstava na preporuku Ministarstva kulture.

– Upravni postupak za dodjelu državljanstva predviđa konzultacije MUP-a s resornim ministarstvima. U slučajevima osoba koje su se posebno istaknule na području umjetnosti ili znanosti, često se traži mišljenje našeg Ministarstva – objasnila je Nataša Petrinjak iz Ministarstva kulture.

Jedan od najpoznatijih tražitelja domovnice godinama je bio Edo Maajka, koji je državljanstvo napokon dobio 2010., i to upravo zahvaljujući kulturnom doprinosu. Hrvatske dokumente svojedobno je tražio i Halid Bešlić, ali bezuspješno.

– Temeljem odredbe članka 12. stavka 1. Zakona o državljanstvu, koje predviđa primanje stranaca u državljanstvo RH uz preporuku resornog ministarstva, od 1. siječnja 2004. do 17. svibnja 2013. godine hrvatsku je putovnicu dobilo 625 osoba – rekao nam je Dušan Miljuš iz MUP-a.

>>Želite li državljanstvo? Ovo je 100 pitanja koja morate znati

 

 

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije