Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sudski proces

Goranu Bregoviću presuda, ali ne i novčana odšteta

03.11.2015., Cabraji, Krizevci - Goran Bregovic u obilasku sv. Petra  Cvrstec, sela njegova oca. Photo: Grgur Zucko/PIXSELL
Foto: Grgur Žučko/PIXSELL
1/7
27.11.2019.
u 14:15

Osnivač Bijelog dugmeta tužio je Heineken prije devet godina jer je neovlašteno koristio njegova djela u reklamama, zahtijevajući odštetu od 620.000 kuna

Nakon devet godina sudovanja, poznati glazbenik i osnivač Bijelog dugmeta Goran Bregović dovršio je parnicu protiv Heinekena u kojoj je tražio naknadu štete od Karlovačke pivovare.

Kako je svojedobno Večernji list jedini pisao, Bregović je Heineken, odnosno Karlovačku pivovaru tužio na Trgovačkom sudu u Zagrebu zbog neovlaštenog korištenja njegovih glazbenih djela u promociji svoje trgovačke marke tijekom turneje Karlovačko live, odnosno na petnaestak koncerata 2007. U tužbi je stajalo kako su povrijeđena i autorska moralna prava jer Karlovačka pivovara pri korištenju matičnih snimki, glazbenog djela “Bitanga i princeza”, kao i ostalih glazbenih djela koja su izvođena u marketinškoj kampanji nije poštovala moralna prava autora, a pogotovo jer nije na uobičajen način navela ime autora, tužitelja Gorana Bregovića.

Glazbenik je preko svojeg odvjetnika potraživao ukupno 620.000 kuna. Međutim, kako doznajemo od Bregovićeve odvjetnice Helene Huđek koja je predmet preuzela od odvjetnika Lava Božičevića, osnivač Bijelog dugmeta pobijedio je na sudu, ali nije dobio – ništa.

– Imali smo dvije prvostupanjske presude pri čemu treba reći kako je sudac Radovan Dobronić smatrao kako je tražena odšteta premala, gotovo reda radi, te je dosudio u korist Gorana Bregovića. Međutim, na Visokom trgovačkom sudu presuda je jednom u cijelosti odbačena, a drugi je put prihvaćena njezina pravna osnova, no odštetni iznos smanjen je na tek 200.000 kuna. Kada se vidi da je naloženo da obje strane pokriju svoje troškove, onda Goran Bregović nije dobio nikakvu zadovoljštinu jer su njegovi troškovi 178.000 kuna. Kada se pribroje sudske pristojbe, ispada jedva nekih 15.000 kuna – kaže Bregovićeva odvjetnica najavljujući tužbu Ustavnom sudu.

– Imamo za to temelja u barem četiri točke, a sigurna sam da bi sud u Strasbourgu donio puno drugačiju presudu od ove. Presuda Visokog trgovačkog suda je, da se tako izrazim, čudna. Pogotovo jer je Goran Bregović svjetsko ime, kaže odvjetnica Huđek. Tražili smo reakciju i Heinekena koji u svojoj izjavi navodi kako je “poštovanje autorskih prava, kao i pravomoćnih sudskih presuda, u osnovama našeg poslovanja. Riječ je o postupku koji je pokrenut još 2010., a vezan je uz događanja iz 2007. Uredno i u cijelosti smo izvršili svoje obveze prema tužitelju iz predmetne presude, bez obzira na ulogu i obveze ostalih sudionika u sporu. Poštujemo autorska prava, domaće glazbene autore te cjelokupnu scenu što se najbolje očitava u dugogodišnjem podržavanju uspješnih glazbenih platformi poput Karlovačko Live”, kažu u Heinekenu.

Ključne riječi

Komentara 1

IP
info_punkt
14:35 27.11.2019.

banana država, banana sudstvo.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije