Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
upozorava na redovne preglede

Glumac zbog 'panike da su bolnice rasadnici virusa' odgodio pregled pa kasnije doznao da ima zloćudni tumor

Foto: Ines Novković/Privatna arhiva
1/7
13.10.2021.
u 19:08

Glumac je tek najesen 2020. godine otkrio tumor te je odmar operiran, a nakon toga primio je tri ciklusa kemoterapije.

Glumac i producent Matija Jakšeković (39) još je u prosincu prošle godine za Večernji list otkrio kako mu je dijagnosticiran zloćudni tumor testisa, a koji je otkrio tek kada je metastazirao jer zbog pandemije koronavirusa, kao mnogi, nije otišao na godišnji sistematski pregled.

- To je od one panike i od toga da su bolnice rasadnici virusa, da se ne bi trebalo ulaziti u bolnice.. - kazao je glumac za HRT

Zbog toga je sve upozorio kako je važno na vrijeme se pregledavati i ne gledati na COVID-19 kao na jedinu bolest koja trenutno postoji. Glumac je tek najesen 2020. godine otkrio tumor te je odmah operiran, a nakon toga primio je tri ciklusa kemoterapije.

- Zdravstvo i dalje liječi druge bolesti iako izgleda da nije tako. Svi moraju voditi računa o svom zdravlju, nije COVID jedina bolest - naglasio je glumac za HRT, koji je pisao o kampanji "Ne dopustite da vas COVID-19 spriječi u borbi protiv raka" koju je pokrenula Europska organizacija za borbu protiv raka, a u kojoj sudjeluje i Hrvatska. Liječnici se boje da još ima mnogo onih koji zbog COVID-a neće dovoljno rano otkriti karcinom.

– Početkom godine rekao sam da će pandemija biti veliki problem za potencijalne onkološke bolesnike koji još nemaju dijagnozu jer će mnogi odgađati pregled. Tada nisam znao da ću na kraju i ja biti jedan od njih – kazao nam je Jakšeković prošle godine i naglasio važnost redovnih pregleda.

Karcinom mu je, srećom, otkriven u ranoj fazi pa su prognoze za njegovo ozdravljenje itekako optimistične. – Mislim da je jako važno naglasiti koliko je bitno na vrijeme otkriti karcinom. Dakle, bez obzira na pandemiju koronavirusa, svatko tko ima i najmanju sumnju da nešto nije u redu treba bez odgode napraviti pretrage, jednako kao što nitko ne bi trebao odgađati svoje redovite kontrolne preglede – istaknuo je Jakšeković i naglasio kako ga žalosti činjenica što se u javnosti provlače teze o "kaosu" u bolnicama te se često se spominje "raspad zdravstvenog sustava", zbog čega se stvorila percepcija da bi trebalo izbjegavati bolnice.

Ove godine počela su i dva dodatna programa u sklopu Nacionalnog programa za rano otkrivanje raka pluća, a predsjednik povjerenstva Nacionalnog plana za borbu protiv zloćudnih bolesti Eduard Vrdoljak istaknuo je kako planiraju uložiti 800 milijuna u radioterapiju i od najgore radioterapijske mreže Europe napraviti najbolju.

VIDEO>>Petar Grašo nakon prekida s Danijelom ljubi 15 godina mlađu Hanu Huljić

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Svračak
Svračak
19:48 13.10.2021.

Davno je bila ona kampanja o tome da se treba počešati na tom mjestu. To je najlakše učiniti bar jednom u sedam dana i ako je nešto sumnjivo javiti se doktoru. Bio sam na mnogo sistematskih pregleda i samo su mi prije 50 godina na regrutaciji pipali testise. Tako da se neke stvari ne mogu pripisivati korona virusu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije