Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INICIJATIVA

Glazbenici traže od vlade da objavi čije su pjesme korištene za mučenje

'29.06.2006.  pearl jam  foto: sasa zinaja'
'Photoshop'
23.10.2009.
u 17:20

REM, Pearl Jam, Billy Bragg, zajedno s nekim umirovljenim generalima koji podržavaju Obamu, priključili su se koaliciji "Zatvorite Gitmo odmah".

REM, Pearl Jam, Billy Bragg, Tom Morello iz Rage Against the Machine - neka su od popularnih imena koja su se priključila novoj kampanji pritiska za što skorije zatvaranje logora u Guantánamu. Nova je koalicija pokrenuta prošlog utorka pod nazivom "Zatvorite Gitmo odmah", a uključuje aktiviste, umjetnike i umirovljene generale koji podržavaju plan predsjednika Baracka Obame da zatvori zloglasni zatvor.

Spomenuti rock glazbenici potaknuti su prije svega navodima da se i njihova glazba koristila za mučenje zatvorenika u bazi na Kubi.

- U Guantánamu američka je vlada palila džuboks kao metodu torture - podsjeća Thomas Blanton, izvršni direktor National Security Archivea, nevladina istraživačkog centra koji snažno podupire novu koaliciju.

Glazbenici su, koristeći se člankom o slobodi informiranja, od američke vlade zatražili precizne podatke čija se glazba koristila za mučenje osumnjičenih za terorizam.

- U posljednjih 30 godina podupirali smo mir i pravdu. Doznati da je glazba nekih naših prijatelja možda iskorištena kao sredstvo mučenja, bez njihova znanja i pristanka, stravično je. To je protuamerički i točka - priopćio je REM. Među bendovima koji su se neslužbeno spominjali po zlu su, uz REM, Metallica, Don McLeanova American Pie, Queen s "We Will Rock You", Pearl Jam, Bruce Springsteen, AC/DC, Britney Spears i Marilyn Manson, a zatvorenici su "zabavljani" i tonovima iz Ulice Sezam.

Glasnogovornik američke vojske u Guantánamu tvrdi da se glasna glazba u bazi ne koristi od jeseni 2003. Predstavnici CIA-e ustvrdili su za AP da se čak i tada puštala "iz sigurnosnih razloga", odnosno da bi spriječila zatvorenike da međusobno komuniciraju.

Guanátanamo je, s druge strane, postao i inspiracija za glazbenike.

Jello Biafra je prošle godine osnovao bend pod nazivom Guantánamo School of Medicine (Guantánamo škola medicine), a upravo im je izašao debi album pod nazivom "Audicity of Hype", koji imenom parodira naslov proslavljene Obamine knjige.

Ključne riječi

Komentara 3

SH
shitEUshit
21:18 23.10.2009.

Patnje nevinih ljud? Jesi ti vidio kakve su sve strašne posljedice od slušanja narodnjaka. Mogli bi im prodat licencu ali kad malo bolje razmislim to bi bilo preokrutno od nas.

ED
edukacija7
22:51 23.10.2009.

eto, da se zadržala, ova metoda bi dala neki smisao glazbenom djelu m.p. thompsona...

OB
-obrisani-
20:23 23.10.2009.

Zalosno i ne vjerovatno da niko ne obraca paznju na ovaj clanak..mora da smo sretni sto nas ne interesuje ove patnje nevinih ljudi ni jedan komentar a do sada samo 15 posjetilaca...Cestitke!\"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije