Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 63
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otvoreno pismo

Gibonni, Belan i Hus Europskoj komisiji: Što je previše, previše je!

Gibonni
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
1/5
13.07.2016.
u 10:11

Više od tisuću kreativaca iz Europe, među kojima i hrvatski skladatelji, potpisalo je otvoreno pismo Europskoj komisiji i njenom predsjedniku Jean-Claude Junckeru, kojim se traži pravednija raspodjela vrijednosti od korištenja kreativnog sadržaja online.

Imenima kao što su Pedro Almodóvar, Charles Aznavour, Andrea Bocelli, Ennio Morricone i drugi, pridružilo se 50 domaćih autora, članova Hrvatskog društva skladatelja među kojima su i Tonči HuljićZlatan Stipišić GibonniNeno BelanZrinko TutićIvan Dečak i Husein Hasanefendić Hus. HDS ZAMP je član Europske udruge društava za kolektivno ostvarivanje autorskih prava GESAC, pokretača inicijative koja od Junckera traži hitno rješavanje problema odnosa s velikim internetskim platformama i raspodjele naknade za autorski rad na Internetu. Velike korporacije poput YouTubea i Googlea skrivaju se u tzv. „sigurnim lukama“, odbijajući autorskopravne obveze i pravednu naknadu autorima i nositeljima prava. Time nisu samo ugrožene pop zvijezde i glazbenici, već cjelokupan kreativni ekosustav kojeg čine autori, redatelji, scenaristi, kipari, slikari i slični.

U pismu koje potpisuju kreativci iz 23 europske zemlje, navodi se kako su dominantne tržišne korporacije poput YouTube izgradile svoju platformu na sadržaju za kojeg autor uopće ne ili jedva ostvaruje naknadu. Tako cijelo kreativno tržište i kreativna zanimanja nezaustavljivo jure prema vlastitoj propasti, a kao nositelji sektora koji nudi značajne mogućnosti zapošljavanja i gospodarskog prosperiteta, autori zahtijevaju dubinsku reformu i prilagodbu legislative.

Novo zakonodavstvo, upozorava se u pismu, ne smije velike platforme koje pružaju kreativni sadržaj osloboditi odgovornosti za eksploataciju intelektualnog sadržaja – sada je više nego ikad potreban pokret koji bi izbalansirao tržište kako bi se pronašlo najbolje rješenje za kreativce, konzumente i poslovne platforme.

„Apeliramo, gospodine Juncker, da napravite sve što je u vašoj moći kako biste zajamčili adekvatnu zakonsku reformu. Reformu koja neće tolerirati gospodarsku i pravnu nesigurnost te uvjete koji ne ugrožavaju kreativni i gospodarski razvoj Europe“, zaključuje se na kraju pisma.

Članovi Hrvatskog društva skladatelja – potpisnici pisma:

Adrian Vinković – Rangel
Aleksandar Antić
Aleksandar Homoky
Alfi Kabiljo
Anđelko Igrec
Andrea Čubrić
Andrej Babić
Ante Pecotić
Antonija Šola
Antun Tomislav Šaban
Boris Đurđević
Božidar Potočnik
Branimir Mihaljević
Dalibor Grubačević
Darko Bakić
Davor Bobić
Davor Devčić
Denis Dumančić
Dubravko Detoni
Hrvoje Prskalo
Husein Hasanefendić Hus
Ivan Dečak
Ivan Huljić
Jasenko Houra
Jura Stublić
Krste Juras
Lea Dekleva
Maja Ivanković
Mario Vestić
Miro Buljan
Miroslav Drljača-Rus
Nenad Belan
Nenad Ninčević
Nikša Bratoš
Pamela Ramljak
Pero Kozomara
Petar Beluhan
Petar Grašo
Predrag Martinjak
Silvestar Glojnarić
Silvio Pasarić
Siniša Leopold
Srđan Sekulović Skansi
Tamara Obrovac
Tomislav Čubek
Tonči Huljić
Vjekoslava Huljić
Željko Banić
Zlatan Stipišić Gibonni
Zrinko Tutić

Cijelo pismo i listu potpisnika pogledajte ovdje.

Komentara 2

Avatar gledatelj_zikine_dinastije
gledatelj_zikine_dinastije
12:21 13.07.2016.

e pa decki doslo je novo doba ugledajte se na dubiozu i brkove...sve free na internetu i sta im fali dobro zive a publika ih cijeni...hus streber roker prodaje pjesmice za djevojcice i siluje eter

GU
gulogulotasmania
17:59 13.07.2016.

Ma daj Đibo, prestal sam te slušat kad si počel radit ona cmizdrava .ranja. Prva tri albuma genijalna, ali poslije si me rastužio sa bezveznom mjuzom. A bio si mi najbolji glazbenik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije