Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TV premijera

Film 'Žumberački uskoci' u produkciji Večernjeg lista prikazat će se u subotu u 13 sati na Novoj TV

Žumberački uskoci
Foto: Boris Ščitar/PIXSELL
1/6
23.11.2022.
u 07:30

Ta bitka do danas spada među najveće hrvatske vojne pobjede, a kako su se žumberački uskoci borili, ali i kakvim životom su živjeli dok nisu ratovali saznajte u dokumentarno-igranom filmu Žumberački uskoci

Profesionalni su to ratnici koji su u službi Habsburgovaca na Žumberak, tik uz slovensku granicu, naseljeni u nekoliko navrata. Žumberački uskoci kao plaćenici na taj su masiv došli u prvoj polovici 16. stoljeća kako bi formirali obrambeni pojas prema Osmanskom carstvu. Sa sobom su donijeli i bizantski obred, priznajući rimskog Papu, a kasnije su postali dio Grkokatoličke crkve. 

Uskoci su prošli brojna ratišta, bili su dio Jelačićevih krajišnika, borili su se i pod kapetanom Petrom Zrinskim, a važnu ulogu imali su i u bitki kod Siska 1593., kada je zaustavljeno širenje Osmanskog carstva prema ostatku Europe.

Ta bitka do danas spada među najveće hrvatske vojne pobjede, a kako su se žumberački uskoci borili, ali i kakvim životom su živjeli dok nisu ratovali saznajte u dokumentarno-igranom filmu "Žumberački uskoci" u produkciji Večernjeg lista!

Film se emitira u subotu, 26. studenoga u 13 sati na Novoj TV.

VIDEO>>U Hotelu Esplanade održana je promocija novog albuma Jelene Rozge "Minut srca mog"

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije