Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Različiti stavovi

Evo što poznati roditelji misle o popisu knjiga za lektiru

Foto: pixsell
1/4
16.02.2019.
u 09:00

Bojana Gregorić Vejzović kaže kako je riječ o jako važnom pitanju te da je važno mališanima ponuditi najbolje domaće i strane autore

Petar Pan, Pipi Duga Čarapa, Mali princ, Smogovci samo su neki od naslova koje sljedeće generacije osnovnoškolaca neće više obavezno čitati za lektiru.

Razgovor o novom popisu lektire nije zaobišao ni društvene mreže gdje brojne poznate mame komentiraju knjige koje će biti na obaveznom popisu literature njihovih mališana. Naime, mnogo je onih koji nisu ravnodušni prema likvidiranim naslovima koji su generacijama obogaćivali maštu i djetinjstvo te smatraju kako je važno djecu potaknuti na čitanje i ponuditi im naslove koji će ih zanimati.

Video - Popis lektire

Voditeljica Daniela Trbović smatra da današnja djeca ne čitaju dovoljno.

– Ma to je katastrofa. Klinci ionako nemaju naviku čitanja. Izbacivanje suvremenih autora iz obaveznog popisa je kontraproduktivno, a s druge strane opterećenje nastavnika i profesora je preveliko – tvrdi voditeljica.

Na pitanje o tome što ona smatra dobrim repertoarom lektira nabraja mnoge naslove, ali ističe kako su neki ostavljeni na popisu apsolutni promašaj.

– Kad čitaš Gundulića u srednjoj, čitaš ga jer moraš. Osman mi tada sigurno nije bio prvi izbor – prisjeća se.

– U bitne naslove uvrstila bih Majstora i Margaritu, Krležinu Baraku i, naravno, za osnovnoškolsku dob djela Ericha Kästnera – zaključuje.

1/3

Poneki, poput pjevača Borisa Novkovića, izbacivanje obveznih lektira nisu doživjeli kao tako ozbiljan problem jer ni sami nisu bili od knjige.

– Nisam volio čitati u osnovnoj školi, ali mama mi je često znala čitati. Više sam bio za kauboje i Indijance po kvartu – kaže glazbenik.

– Ne mislim da danas djecu treba opterećivati preranim čitanjem. Djeca trebaju biti djeca – smatra pjevač. Iako u osnovnoj školi nije volio čitati, to se promijenilo tijekom srednje škole.

– Kad sam sazrio i kad je došlo doba knjige, nije mi bio problem nešto pročitati – ističe Boris i nabraja naslove kao što su Patnje mladog Werthera i Ana Karenjina.

– Ne tjeram svoju djecu da čitaju jer su tek 1. i 2. razred osnovne škole i hvataju polako slova. Jedino što moj sin čita jesu reklame da mi se pohvali kako može pročitati – govori kroz smijeh.

Glumica Bojana Gregorić smatra da je riječ o jako važnom pitanju. Ljubav prema čitanju se razvija; upravo zato djeci je važno nuditi ponajbolje strane i domaće pisce – inzistira glumica Bojana Gregorić Vejzović.

– Pojedini pisci upoznaju nas i senzibiliziraju spram određenih povijesnih činjenica, a pisci su često najbolji prijatelji u čijim se djelima prepoznajemo osobne dvojbe i razmišljanja i lakše se s njima nosimo – odgovara Bojana na pitanje o tome kako je ona doživljavala lektire kroz školu.

– Ono što smatram važnim vezano za lektiru jest razgovor s djecom, aktualiziranje problema o kojima su čitali, a ne papagajsko prepisivanje podataka o djelu – kritizira glumica.

Video - Razvodi poznatih koji su šokirali javnost

Komentara 24

NI
nisamguzonjinsin
09:19 16.02.2019.

Mogli ste ipak naći roditelje koji su nešto u životu pročitali ?

ST
stefj
09:36 16.02.2019.

Ovo se opet pokušava uvesti u ideološke vode, pa imamo jednog Glavaševića koji zapravo dijeli učitelje na Ustaše i one druge. To zapravo pokazuje koliko je taj čovjek nisko i koliko nema pojma o temi... Što se tiče same lektire, izgleda da je sva ova fama vezana uz autore i izdavače, a da je jedini motiv za uvrštavanje više živućih pisaca novac, jer ako si dio obavezne lektire, onda će školske knjižnice naručiti tvoje knjige. Jer ako maknemo ideološke baljezgarije, živući domaći pisci su bili jedini "argument" rasprava... Gledam sad djecu, najveći problem lektire je da je ima dosta, a i neke knjige nisu primjerene dobi djece. Tako je bilo i kada sam ja išao u školu, a to je bilo davno... Inače, ovo za što navijaju domaći autori i izdavači je smiješno. Po kojem kriteriju će se neki autor staviti na listu? Po broju prodanih knjiga ili po kritikama u novinama? Ako idemo po prodaji, onda bi Nives Celzijus bila top lektira, a ako idemo po kritikama, onda imamo zatvoreni krug novinara i pisaca koji međusobno surađuju i nitko izvan tog kruga ne može konkurirati. To je prava negativna selekcija...

DO
doktorica
09:20 16.02.2019.

baš ste prave pitali

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije