Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROŠLO JE 25 GODINA

Evo kako je nastala legendarna 'Molitva za mir' ET-ja: 'I danas smo ponosni jer je naša pjesma davala snagu braniteljima'

Molitva za mir
Foto: Screenshot
1/6
18.11.2016.
u 15:02

Adonis Ćulibrk-Boytronic i Darko Juranović-D'Knock iz grupe ET prisjećaju se jedne od najboljih hrvatskih antiratnih pjesama, koja je predstavljena u rujnu 1991.

Prošlo je punih 25 godina od nastanka jedne od najboljih hrvatskih antiratnih pjesama, legendarne "Molitve za mir", grupe ET. Nakon što je pjesma emitirana na hrvatskim radijskim postajama, krajem listopada je prvi put emitirana i na HRT-u. Adonis Ćulibrk-Boytronic i Darko Juranović- D'Knock i danas dobro pamte kako je nastala ta pjesma, pogotovo noć kada su pod općom opasnosti u Zagrebu snimali na HRT-u.

Legionar nas je vodio kroz Zagreb
– Kad se u proljeće 1991. grupi ET pridružila Vanna, imali smo velike planove osvajanja tržišta sa svojom glazbom, no početak rata je sve zaustavio, ostali smo zbunjeni, prestrašeni, nekako bez ideala i cilja. Prateći na TV-u što se događa, u meni se javila neka pobuda da kažem neku poruku kroz pjesmu. Prvo je bila ideja da se napravi neka suradnja nas nekoliko rap i R'n'B izvođača u usponu, ali na kraju je sve otpalo – priča nam Boytronic. D'Knock dodaje kako je bilo logično da i oni daju svoj obol, jer kao što je dobro poznato da glazba liječi, njome se može i slati poruka.
Tekst pjesme "Molitva za mir" nastao je u kolovozu 1991. Ideja ja bila da ritam bude malo tvrđi, po uzoru na rap grupu N.W.A. i pjesmu "Straight Outta Compton". Na kraju je još dodan i pop vokal. Budući da ET tada nije imao diskografa iza sebe, sami su radili demo snimku, pa se i realizacija malo odužila. Pjesma je bila gotova 11. rujna 1991., a tada su je sami distribuirali po radijskim postajama. S obzirom na malo tvrđi zvuk, bilo ih je strah kako će pjesma biti primljena. Na sreću, "Molitva za mir" brzo je zavladala eterom.


– Sjećam se dobro kad smo pjesmu radili u improviziranom studiju kod Boytronica. Na produkciji je radio s nama i Zvonimir Dusper-Dus, a odmah smo napravili i englesku verziju "Prayer For Peace" – kaže D'Knock.
– Jednom prilikom dobili smo uputu da odnesemo traku na Radio Zagreb u Jurišićevu, a od tamo su nas poslali u Šubićevu, jer se od tamo emitirao program. Bio je hladni jesenski dan, jaka kiša, a na ulazu u zgradu radija u Jurišićevoj je stajao vojnik naoružan do zuba, u ZNG uniformi. Vidio je da smo zbunjeni, pa je rekao da će on ići s nama do Šubićeve iako nismo vidjeli razlog zašto. On je sjeo na zadnje sjedište, otvorio prozor, cijev kalašnjikova je virila van, kiša se slijevala u auto a on je samo vikao „vozi, vozi kroz crveno… ja sam tu s vama, zaustavit ću promet…“  Naravno, prometna pravila sam kao vozač poštovao, ali nije ni Darku ni meni baš bilo svejedno s tolikim bombama i mecima u autu. On je ostao u Šubićevoj, a mi smo nekoliko dana kasnije u tjedniku Globus vidjeli veliki intervju s njim preko duplerice. Radilo se o nekom časniku iz Legije stranaca. Imena se ne sjećam – ispričao nam je Boytronic.

Naša pjesma je vojnicima davala snagu
Krajem listopada pozvani su na HRT, gdje su u tadašnjoj emisiji "Gardijada" prvi put izveli "Molitvu za mir". Bila je to preteča spota, kojeg je kasnije režirao Denis Wohlfart.
– Tu noć je bilo najavljeno kako će granatirati zgradu HRT-a. Sjećam se da su nam roditelji bili zabrinuti i pokušali nas odgovoriti da idemo. Zgrada HRT-a bila je potpuno u mraku. Tijekom izvođenja pjesme na ekranu je išao pozdrav braniteljima Vukovara, koji su tada vodili zadnje bitke prije pada. Moram vam priznati da i danas posebno emotivno doživljavam kad se sjetim da su mi poslije neki od njih rekli da je ta poruka došla do njih i dala im snagu i odlučnost – prisjeća se D'Knock.
Kulminacija "Molitve za mir"  je zasigurno svečani koncert u dvorani Vatroslava Lisinskog 16. siječnja 1992. u povodu međunarodnog priznanja hrvatske državnosti, gdje su nastupili uz bok etabliranim hrvatskim izvođačima.
– Imao sam samo 21 godinu kad sam napisao taj tekst. Tada sam vjerovao da će naša poruka pjesme ostaviti duboki trag i natjerati agresora i EU na razmišljanje ali eto, 25 godina kasnije shvaćam da je to tek samo pjesma u moru pjesama koja tek trenutačno u nekom pobudi neki osjećaj – zaključio je Boytronic.

 

>>¸Naši producenti rade na albumu Simple Mindsa

Komentara 5

BA
baniček
15:42 18.11.2016.

eto i Adonis je prošao svoj križni put po Zagrebu u vihoru rata, i jedva spasio živu glavu.

DU
Deleted user
23:06 18.11.2016.

Vanna izgleda kao Kolinda :)

HA
hacker
16:42 18.11.2016.

Ne znam čemu strah od malo "tvrđeg zvuka" kada je u to vrijeme ionako na radio postajama vladala euro-dance manija strane produkcije te techno zvuk.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije