Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 34
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kontroverze

Eurosong: Svi šokovi, skandali i najveći rekordi

Foto: Pixsell, screenshot
1/10
13.05.2019.
u 07:00

Salvador Sobral impresivno je pobijedio 2017., Celine Dion slavila je za Švicarsku 1988., a Sandra Kim imala je samo 13 godina kada je pobijedila 1986. Kontroverzna Conchita Wurst pobijedila je 2014.

Tel Aviv će od 14. do 18. svibnja biti domaćin 65. Eurosonga, najgledanijeg pjevačkog natjecanja Starog kontinenta na kojem se posljednje četiri godine natječe i Australija. O popularnosti Eurosonga najbolje govori podatak da se, osim u Europi, gleda i u Australiji, Americi i Aziji. Bogata povijest ovog natjecanja iznjedrila je puno zanimljivosti, ali i kontroverzija.

O Eurosongu kao glazbenom natjecanju počelo se razmišljati već 50-ih godina prošlog stoljeća, kada su čelnici Europske radiodifuzne unije (EBU) počeli razmišljati o zabavnom programu koji bi se prenosio u cijeloj Europi. Ideja je došla od RAI-ja, talijanske državne televizije koja je već imala iskustva u organizaciji festivala Sanremo, a u tim danima početaka televizijskog programa bila je prava revolucija napraviti tako veliki događaj koji će se simultano prenositi širom Europe. Prvo natjecanje održano je u švicarskom Luganu, 24. svibnja 1956. sudjelovalo je sedam zemalja koje su poslale po dvije pjesme.

Već iduće godine zemlje su slale po jednu predstavnicu. Pobijedila je domaća pjevačica Lys Assia s pjesmom “Refrain” te tako ušla u povijest. Bivša Jugoslavija na ovom se natjecanju prvi put pojavila 1961., a Ljiljana Petrović osvojila je osmo mjesto. Prvi hrvatski predstavnik na ovom natjecanju bio je Vice Vukov, dvije godine kasnije. Osvojio je 11. mjesto s pjesmom “Brodovi”.

Tijekom godina mijenjala su se pravila natjecanja, no koncept je uvijek isti – svaka zemlja šalje svoju predstavnicu, a zemlje koje se natječu ne moraju nužno biti iz Europe, nego moraju biti članice EBU. Zbog toga se natječu i zemlje koje geografski ne pripadaju Europi poput Armenije ili Izraela, dok su Australci gosti. Tijekom godina nekoliko puta mijenjalo se pravilo o jeziku na kojem se mogu pjevati pjesme. Od 1956. do 1965. moglo se pjevati na bilo kojem jeziku, a od 1966. do 1973. samo na službenom jeziku zemlje iz koje dolazi natjecatelj. Od 1974. do 1977. ponovno se moglo pjevati na engleskom, od 1977. do 1998. na originalnom jeziku, a nakon Eurosonga u Izraelu 1999. ponovno nema ograničenja.

Vrlo je bitno ograničenje i u glazbi. Svi glasovi moraju se pjevati uživo, a nije dozvoljeno nadosnimavanje pratećih vokala. Jedini koji su pokušali izigrati to pravilo bili su naši predstavnici! Tonči Huljić napisao je “Mariju Magdalenu” za Doris Dragović, a prije natjecanja čuli su se sumnjivi zborski glasovi iz sintesajzera. Premda se Huljić pravdao kako je riječ o umjetno stvorenim zvukovima, EBU je Doris nakon natjecanja skinuo trećinu bodova.

Povijest Eurovizije puna je zanimljivosti, ali i skandala. Primjerice, na Eurosongu 1968. pobijedila je španjolska predstavnica Massiel, a samo jedan bod iza nje bio je Sir Cliff Richard s pjesmom “Congratulations”. Nakon punih 40 godina u jednom španjolskom dokumentarcu otkriveno je kako je diktator Francisco Franco namjestio pobjedu za svoju zemlju kako bi reklamirao španjolski turizam. Nije to bilo jedini put da se politika upleće u natjecanje. Poznato je da su tijekom godina susjedi šakom i kapom dijelili međusobno bodove, no bilo je i susjeda koji su se otvoreno mrzili. Jordanska televizija 1978. tijekom izvedbe izraelske predstavnice emitirala je slike cvijeća, a prijenos su prekinuli prije proglašenja pobjednika budući da su pobijedili upravo Izraelci. Svojim su gledateljima samo rekli da je pobijedila Belgija, koja je u stvari bila druga.

Prije Eurosonga u Rusiji 2008. velika se prašina digla oko gruzijske predstavnice. Pjesma se zvala “We Don’t Wanna Put In” i bilo je više nego jasno koga se proziva u naslovu pjesme. Internacionalni EBU-ov sud zbog toga je diskvalificirao Gruziju.
Eurosong ima i svoju knjigu rekorda, a nama je posebno zanimljivo da se u njoj spominje i naša predstavnica Maja Blagdan koja je osvojila četvrto mjesto na Eurosongu 1996. s pjesmom “Sveta ljubav”. Maja je tada izvukla ton b5, najviši u povijesti Eurosonga!

A znate li koja je najobrađivanija pjesma? To je “Nel blu dipinto di blu” koju je Domenico Modugno izveo na Eurosongu 1958. godine.

Pogledajte koji su skandali i rekordi obilježili najveću glazbenu manifestaciju - Eurosong

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
08:21 13.05.2019.

jako važna stvar, ta eurovizija. od onog silovanja političke i ine korektnosti 90-ih i međusobnih darivanja bodova engleza i iraca, čemu se pridružio ostatak kamarile... pa se nastavilo sa istom praksom skandinavaca, da bi ih bivša juga izbacila iz takta... nije problem bilo namještanje među 'zapadnjacima', ali istočnjaci to ne smiju raditi. politiku ne, osim kad su ameri napravili pritisak pa se ukrajini dozvolila prilika da se rusima 'osvete'. sad sa izraelcima, još ljepša priča. ajmo sad pjesmu o golanu, okupiranoj sirijskoj zemlji. sve je politika, prihvatite.

Avatar Pancevac
Pancevac
08:17 13.05.2019.

Kitch parada "Europskih vrednosti". Istopolni brakovi,vlastela,vazalni status banana republike u EU. Srbija ne treba da ide niti prenosi ovu paradu srama.

DU
Deleted user
20:06 13.05.2019.

Vulgarno i beskrupulozno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije