Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJAKOVA RUŽA 2017.

Ena Begović po Ružu je stigla u kostimu ravno s kazališne scene

Foto: Siniša Hančić/Pixsell
1/6
05.02.2018.
u 16:28

U doba prije interneta i SMS poruka na adresu Večernjeg lista pristizali su deseci tisuća dopisnica s glasovima čitatelja

Vrijeme prije operacije Oluja, prije mirne reintegracije Podunavlja. Hrvatska je još u ratu, internet je u povojima... Tada je rođena Večernjakova ruža, prva, najprestižnija i do danas najvažnija medijska nagrada čiji status ni danas ne blijedi.

Prvi laureati

Nagrada je to čitatelja Večernjeg lista jer upravo oni su u to, sada već davno vrijeme s mnogo žara prigrlili nagradu u kojoj oni odlučuju izabirući najbolje kreativce u medijskom svijetu. Onima kojima su životi počeli u vremenima u kojima je sve dostupno na klik miša treba objasniti: tada je glasanje za Večernjakovu ružu zahtijevalo trud i posvećenost. Trebalo je kupiti novine, svakog petka iz Ekrana Večernjeg lista izrezati kupon, u njega upisati imena svojih favorita, sve to prilijepiti na dopisnicu (jer zbog brojenja glasova kupone u pismima nismo primali) i sve to poslati poštom.

Interes čitatelja bio je takav da su se pobjednici u svakoj pojedinoj kategoriji mogli podičiti tisućama i tisućama glasova, a golemu važnost nagrade potvrđuje to što se i danas, nakon 24 godine, zvijezde u svojim biografijama hvale brojem Večernjakovih ruža koje su osvojili. Prvi laureati koji su započeli ovaj slavni niz bili su: Oliver Mlakar, Doris Vučković, kojima su pripale Ruže za TV osobe 1994. godine, zatim grupa E.T., Maja Blagdan i Oliver Dragojević, koji su osvojili glazbene Ruže, te glumac Filip Šovagović. Prva dodjela nagrada bila je u Satiričkom kazalištu Kerempuh i bio je to show za koji se tražila ulaznica više.

Oliverov “buket” Ruža

Već sljedeće godine potvrđen je ugled nagrade pa je tako diva hrvatskog glumišta Ena Begović po svoju Ružu stigla ravno sa scene svog matičnog kazališta, u kostimu koji nije stigla presvući. Naime, te je večeri igrala predstavu u HNK Zagreb i ravno sa scene “uletjela” u auto koji ju je dovezao do Kerempuha. Stigla je na vrijeme, a Ružu joj je predao tadašnji glavni urednik Večernjeg lista Branko Tuđen. Uz nju te su godine slavili i Danijela Trbović i Oliver Mlakar kao TV osobe godine, Božidar Alić kao najbolji glumac, te Vanna, Oliver Dragojević i Prljavo kazalište kao glazbenici godine.

Već je tada postalo jasno da su neka velika imena televizije, estrade i glumišta počela slagati svoje “bukete”, a sve njih predvodi doajen TV voditeljstva – Oliver Mlakar koji na svojim policama čuva čak pet godišnjih Večernjakovih ruža. Nagrada se razvijala s razvojem medijskog prostora. Tako smo pri dodjeli nagrada najboljima za 1997. godinu imali čak tri nove kategorije; dvije su pripale radiju, te smo godine počeli dodjeljivati Ruže za najbolje radijske osobe, ali i za najboljeg izvođača tamburaške glazbe koja je tada bila u velikoj ekspanziji.

1/32

Komentara 1

Avatar Le-Freak
Le-Freak
18:54 05.02.2018.

Koga 2018 interesiraju nagrade od 2017. Pravo ste jucerasnje novine. Promjenite ime u Jutarnji!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije