Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
EVERGREEN Zadnja dekada, slažu se glazbenici, bila je nepotrebna

Dujmić: Thompsonova ‘Vjetra’ za 20 godina neće biti

08.03.2009.
u 19:19

Netko je trebao urednicima objasniti što uopće znači riječ evergreen. Možda bi se tada izbjegla ova sramota – komentar je na jednom od foruma na pobjedu Thompsonova hita iz 1998. “Zaustavi se, vjetre” u preksinoćnjem finalu šoua Evergreen.

Definicija evergreena
Uopće nije upitno da je Thompsonova pjesma velik hit, no ima li onaj faktor x, dovoljno staža za naziv evergreen? O tome koliko stara nota treba biti prije nego što je prozovu vječnim hitom, porazgovarali smo i s Rajkom Dujmićem. Njegova pjesma “Za dobra stara vremena”, rođena prije 23 godine, bila je treća na “zelenoj listi”.

– Potrebno je određeno vremensko razdoblje da pjesma postane evergreen – rekao je Dujmić. Plasmanom svojega najvećeg hita ipak je, kaže, zadovoljan te se nada da će biti dobro vidjeti je opet, na istom mjestu i za dvadeset godina. Thompsonova “Vjetra” tada tamo, kaže Dujmić, možda neće biti. Na listi “zlatnih hitova” u sljedećoj sezoni – ako je uopće bude – zasigurno ga ne želi vidjeti autor ideje Evergreena Davor Paljavec.

– Moj je cilj bio Thompsona ostaviti izvan šoua jer, ako se natjecao on, trebala je i “Ruža Hrvatska”. A to nisu evergreeni! Žiri nije bio stručan, nisu se pozabavili fundusom hrvatske glazbe – kaže Paljavec, koji smatra da je šou ostao nedorečen. Zrinko Tutić to objašnjava ovako:

Foto: Goran Kovačić

– Zadnja dekada možda nema smisla jer je prerano da se te pjesme uvrste u evergreen. No upitno je glasovanje. Ostaviti publici da nazivaju automate i donose novac nije u redu. Trebalo je uključiti i stručni žiri – smatra Tutić.

– Ne vidim razlog za kritiziranje. Nismo pisali enciklopediju niti izabrali evergreen stoljeća.

Bez rasprave o ukusima
Imali smo dobar šou, a možda smo trebali napraviti kategoriju rock-evergreena i tu uvrstiti Thompsona – odgovara Željan Klašterka, član žirija. O zbrci je progovorio i Siniša Škarica koji je među ostalim birao pjesme za natjecateljice u emisiji.

– Ako su se ljudi dogovorili za pjesme od pedesetih do devedesetih godina, onda su zajedno ušli i Thompson i Cesarica – rekao je Škarica.

– Tu nema problema. Najviše su patili šlageri iz pedesetih godina jer nisu dobili zasebnu grupu. Njih bi trebalo odvojiti od pop-rock hitova – kaže Škarica.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije