Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVI BRANE MEGHAN

Društvene mreže bruje o intervjuu desetljeća: 'Zamislite koji je to rasizam'

Meghan and Harry give interview to Oprah Winfrey
Foto: HARPO PRODUCTIONS/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/9
08.03.2021.
u 08:43

-  Meghan Markle, moja nesebična prijateljica, živi svoj život, i vodi primjerom, empatijom i suosjećanjem. Svaki dan me uči što znači istinski biti plemenit. Njezine riječi ilustriraju bol i okrutnost koju je doživjela, napisala je Serena Williams

Nakon eksplozivnog intervjua u kojem su Harry i Meghan kod Oprah Winfrey kazali kako su se prijašnjih godina suočavali s brojnim problemima na britanskom dvoru, stižu i prve reakcije javnosti. Korisnici društvenih mreža većinom su stali na njihovu stranu, a jedna od prvih slavnih osoba koja je to napravila je tenisačica Serena Williams, inače Meghanina dugogodišnja prijateljica. 

-  Meghan Markle, moja nesebična prijateljica, živi svoj život, i vodi primjerom, empatijom i suosjećanjem. Svaki dan me uči što znači istinski biti plemenit. Njezine riječi ilustriraju bol i okrutnost koju je doživjela. Znam iz prve ruke da seksizam i rasizam institucije i mediji koriste kako bi umanjili ljude koji nemaju bijelu boju kože. Moramo prepoznati našu obavezu da prepoznamo zlonamjene tračeve i žuti tisak. Posljedice na mentalno zdravlje sistematskog ugnjetavanja mogu biti devastirajuće, a ponekad i smrtonosne. Želim da Meghanina kći, moja kći i vaša kći odrastaju u društvu u kojem će biti poštovane. Imajte u vidu da su ljubav, sreća, dobrota i vjera plod našeg duha, napisala je Williams na Twitteru. 

Foto: Twitter

Daniel Martin, Meghanin šminker na dan njenog vjenčanja, podijelio je sliku para na Instagramu, zajedno s pjesmom Maye Angelou koja je rekla: "Možete me zapisati u povijest svojim gorkim, uvrnutim lažima, možete gaziti. Ja sam u prljavštini. Ali ipak ću se poput prašine podići. "

Foto: Twitter
Nećakinja američke potpredsjednice Kamale Harris, Meena Harris, također je bila među poznatim osobama i američkim aktivistima izražavajući podršku paru. Prije emitiranja intervjua, tvitnula je: "Sretan dan zahvalnosti Meghan Markle." Kasnije je tweetala: "Bila je samoubilačka i molila je za pomoć", pozivajući se na Meghanino priznanje.

Vjerojatno najopasnija optužba protiv britanskog dvora bila je rasizam, kada je Meghan otkrila da je bilo "nekoliko razgovora" o tonu kože njezina sina Archieja.

Foto: Twitter

- Zamislite koliki rasist morate biti ako brinete o tonu kože bebe koja je tri četvrtine bijelac, napisao je jedan korisnik twittera. 

Bernice King, najmlađe dijete pokojnog aktivista za građanska prava Martina Luthera Kinga, tweetala je: "Kraljevstvo nije štit od razaranja i očaja. Zahvalna sam što je Meghan Markle još uvijek ovdje."

Foto: Twitter

Drugi korisnici društvenih mreža istaknuli su sličnosti intervjua s neslavnim intervjuom princeze Diane Panorama s Martinom Bashir 1995. godine.

Foto: Twitter
- Paralele između ova dva intervjua u razmaku od gotovo 30 godina. Iznenađujuće i srceparajuće, napisala je  korisnica twittera.

 

Ključne riječi

Komentara 2

Avatar manjejeviše
manjejeviše
09:03 08.03.2021.

Intervju 1995. " Muž me nije volio pa sam ga varala. Što je sasvim logično ponašanje zar ne . " Intervju 2021. " Kad smo shvatili da se ne možemo ni na koji način dočepati krune shvatili smo da obiteljii smeta moje crnačko porijeklo. Stoga smo otišli u svijet davati intervjue i na njima uzimati pare. Pa što bi drugo i mogli učiniti. To je sasvim normalni slijed ponašanja zar ne ! "

DU
Deleted user
09:01 08.03.2021.

Pomislio sam bit ce tu svasta,,,,kad ono,,,veliko NISTA......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije