Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODOBRILI 71,3 MILIJARDE DOLARA

Disney otkupio Foxovu filmsku i televizijsku diviziju

Disney
Foto: Press Association/PIXSELL
28.07.2018.
u 10:40

Podsjetimo, u vlasništvu su Foxa franšize poput X-Mena i Simpsonovih, od poznatijih etiketa tu su FX te National Geographic Partners. Ako se vratimo samo malo u prošlost, pronaći ćemo u Foxovom portfelju i filmove poput Avatara i Titanica koje ćemo sada tražiti u Disneyjevim arhivama.

Dioničari su Disneyja i 21st Century Foxa odobrili 71,3 milijarde dolara vrijedan Disneyjev otkup Foxove televizijske i filmske divizije. Ova je svota za 5,3 milijarde veća od one koje je Disney ponudio a razlog je pojava trećeg igrača, Comcasta koji je također dao ponudu za otkup dva Foxova najvažnija dijela.

Krenulo se s početnih 52,4 milijarde što je bila početna Disneyjeva ponuda. Prema nekim informacijama, presudilo je što je Comcast svih ponuđenih 65 milijardi želio isplatiti u gotovini što je za Ruperta Murdocha i njegovu obitelj koji drže 17 posto glasačkih prava u Foxu porezno bilo preskupo. Prije nego se otkup ostvari, Disney će trebati zeleno svjetlo više od deset zemalja uključujući Kinu, Rusiju, ali i Europsku Uniju. Sve je to dakako u svjetlu borbe tradicionalnih velikih hollywoodskih studija protiv sve jačih Netflixa i Amazona. Fox će odvojiti svoje divizije vijesti i sporta zajedno s ostatkom kompanija te stvoriti novi holding koji će se zvati New Fox.

Rupert Murdoch upravljao je Foxom gotovo šest desetljeća, a od značajnijih medija još posjeduje The Sun i The Wall Street Journal. Podsjetimo, u vlasništvu su Foxa franšize poput X-Mena i Simpsonovih, od poznatijih etiketa tu su FX te National Geographic Partners. Ako se vratimo samo malo u prošlost, pronaći ćemo u Foxovom portfelju i filmove poput Avatara i Titanica koje ćemo sada tražiti u Disneyjevim arhivama. Ako svemu pribrojimo i Lucasfilm, Marvel Entertainment i Pixar Animation Studios dobivamo blockbustersku supersilu s kojom će se biti teško nositi čak i snažnim produkcijama poput HBO-a, Netflixa ili Amazona. Ovako nešto nije se dogodilo od 1935. godine kada su se spojili upravo 20th Century Pictures i Fox Film kako bi stvorili 20th Century Fox. Ako govorimo o HBO-u, treba reći kako je prošlog mjeseca AT&T kupio Time Warner pod čijom je kapom upravo HBO kao i Warner Bros. Izgleda je riječ o novom vremenu u kojem se objedinjuju produkcija i distribucija. Sam šef Disneyja, Bob Iger, već je nekoliko puta odlagao svoje umirovljenje, a sada je sigurno da će otići početkom 2021. godine. Kako stoji, sasvim zasluženo.

Disney
1/18
Ključne riječi

Komentara 1

MI
midea
15:42 28.07.2018.

Disney masonerija širi svoje krakove !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije