Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vremeplov

Darko Domjan htio je biti trubač poput Louisa Armstronga

darko domjan
07.07.2013.
u 17:08

Glazbenik za kojim su nekada svi ludjeli zbog pjesama “Sedam suza” i “Ulica jorgovana” govori zašto je odlazak u vojsku promijenio tijek njegove karijere

Kad je kao 13-godišnjak Darko Domjan prvi put čuo Louisa Armstronga, trubu, taj škripavi glas, počelo je njegovo usmjeravanje prema glazbi. Fasciniran Armstrongom, i on je htio svirati trubu, no kako nije imao svoj instrument, u glazbenoj ga je školi dopalo violončelo.

– Bio sam očajan i sramio sam se nositi ga po ulici. Ipak, tri godine sam vježbao i stalno maštao o trubi. Kad-tad ću je se dočepati, mislio sam – prisjeća se Domjan svojih početaka.

 

Prva zarada i zamalo policija

Majka Ruža nije bila oduševljena izborom njegove profesije, no prevladala je njegova upornost. Već u prvom srednje, priča, naveliko je s prijateljima tamburao po birtijama, svadbama oko Karlovca.

– Dolazio bih doma u jutarnje sate. Kalio sam se, pekao zanat. Jednom sam doma donio toliko novca da je mama htjela zvati policiju. Brinula se odakle mi toliki novac – prisjeća se Domjan svoje prve zarade.

Prvu majčinsku radost, njezin prvi ponos, osjetio je kad je 1972. godine snimio prvu ploču. Počelo se pisati o njemu, pjesme su se zavrtjele na radiju, susjedi ga tapšali, a mama se ponosila.

– Ipak, nisam zapustio školu. U srednjoj smo dobili odličnu ponudu, šest mjeseci svirke na brodu, ali to je značilo izgubiti godinu. I nismo pristali. Imali smo svijest da treba završiti srednju školu, a za svirku će biti novih prilika – govori.

Dvije godine nakon prve ploče izišla je “Ulica jorgovana”. Pjesmi, prisjeća se, ni najveći hitovi Splitskog festivala nisu smetali da se probije.

Vojska kao životna prekretnica

A onda se pjevaču u strelovitom usponu dogodila najgora stvar - s gitaristom i bubnjarom benda pozvan je u vojsku.

– Kad sam se nakon godinu dana vratio, više ništa nije bilo isto. Pojavili su se Bijelo dugme i Riblja čorba – kaže.

No baš u vojsci odlučio je što dalje sa svojim životom. Svjestan da su ga prerezali u usponu, počeo je razmišljati o sigurnom kruhu. Prije vojske društvo odvjetnika pratilo ih je po svirkama i riječima “da bi i on bio dobar pravnik”, bacili mu bubu u uho.

Nakon povratka iz vojske uslijedila je borba za poziciju, ali više nije imao takvu pjesmu.

– Sa “Sedam suza” Đorđa Novkovića dogodio se novi uzlet. Svi trgovački putnici kupovali su ploču – kaže Domjan kojega je supruga, danas stomatologinja, Dubravka pratila na svakom nastupu. U skladnom su braku 33 godine i imaju tri odrasle kćeri - Ozanu, Niku i Santu.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije