Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
drugi iz trilogije

Dalibor Matanić na beogradskom FEST-u predstavio film 'Zora': 'Iza ovog filma se šuti'

Foto: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/PIXSELL
1/10
14.05.2021.
u 09:12

Poslije ovog filma se šuti - riječi su kojim je svoje oduševljenje izrazi Jugoslav Pantelić, umjetnički direktor i selektor ovogodišnjeg beogradskog FEST-a

Sinoć je na 49. Međunarodnom filmskom festivalu FEST u Beogradu održana svečana projekcija filma “Zora“, scenarista i redatelja Dalibora Matanića, drugog iz njegove filmske Trilogije sunca (“Zvizdan”, “Zora”, “Suton”) – trilogije protiv fašizma.

Svečanoj projekciji u Kombank dvorani (nekadašnjem Domu sindikata) prisustvovale su Tihana Lazović, koja glumi glavni ženski lik Iku, Boris Isaković, koji glumi lokalnog gostioničara Andriju, te producentica filma Ankica Jurić Tilić.

13.05.2021., Beograd, Srbija - Premijera filma Dalibora Matanica "Zora" u Kombank dvorani na filmskom festivalu FEST. Tihana Lazovic. Photo: Vladimir Zivojinovic/PIXSELL
Foto: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/PIXSELL

FEST-ovo 49. izdanje ove je godine, zbog epidemioloških razloga, pomaknuto s veljače i održava se od 7. do 16. svibnja uživo pred publikom, premda prorijeđenom, i uz poštivanje svih epidemioloških mjera. Karte za sve projekcije većinom su rasprodane.

Govoreći o “Zori”, umjetnički direktor i selektor festivala Jugoslav Pantelić poručio je: “Poslije ovog filma se šuti. 'Zora' je film koji će vas natjerati da imate razgovor sami sa sobom i shvatite svu dubinu sjajne priče u koju nas uvodi isti takav redatelj.”

Na konferenciju za medije održanu ranije tijekom dana, autor Dalibor Matanić uključio se putem video-poruke iz Ukrajine, gdje snima seriju “Šutnja”. “Zora –kad je bio napad na Capitol Hill, to je neka jeza koju sam htio postići u filmu. Jeza od neposredne i nepoznate budućnosti i jeza od povratka prošlosti, što bi kod nas značilo fašizma i nacizma”, kazao je Matanić u svoj poruci novinarima i zaključio: “'Zora' ide u blisku budućnost s mojom velikom filmskom nadom da se stvari mogu promijeniti na bolje i da ljubav na kraju dana ipak može pobijediti.”

13.05.2021., Beograd, Srbija - Premijera filma Dalibora Matanica "Zora" u Kombank dvorani na filmskom festivalu FEST. Tihana Lazovic. Photo: Vladimir Zivojinovic/PIXSELL
Foto: VLADIMIR ZIVOJINOVIC/PIXSELL

Tihana Lazović, koja u Zori glumi Iku, ženu slomljenu obiteljskom tragedijom i zatečenu u vrtlogu galopirajućeg neonacizma, na konferenciji za medije naglasila je kako “Ika negira sve izvanjsko i bori se sa svojim unutarnjim demonima, ignorira politički ekstremizam koji nas opet dijeli na 'naše' i 'njihove' - ali ipak je to film o ljubavi i oprostu. Film ili udara ili ne u želudac.”

Film “Zora” nastao je u produkciji Kinorame, Ascent Filma i RAI Cinema. Producentica Ankica Jurić Tilić s novinarima je podijelila svoj ponos na ovaj film te dodala kako je riječ o najjačem Matanićevom filmu, u kojem je napravio hrabri iskorak koji se ne prašta uvijek: “Dugo smo čekali pogledati film s publikom, i napokon smo dočekali. Neobična je godina iza nas, nastavili smo stvarati, raditi, ali bez ikakvog kontakta s publikom za koju to radimo. Zato je ovo bio poseban doživljaj i za Tihanu, i za Borisa, i za mene.”

Radnja filma “Zora”, koji nakon festivalskog života dolazi u hrvatska kina 10. lipnja, smještena je u blisku budućnost, u mračni društveni kontekst. Kao i u “Zvizdanu”, Matanić i u “Zori” uz režiju potpisuje i scenarij za film te se nastavlja baviti suprotstavljanjem najplemenitijih i najnižih ljudskih poriva.

Glavna muška uloga pripala je Krešimiru Mikiću, koji igra Matiju, a uz Tihanu Lazović koja igra njegovu suprugu Iku, tu su i djeca koju utjelovljuju Lara Vladović i Maks Kleončić. Direktor fotografije je Marko Brdar, montažer Tomislav Pavlic, a skladatelji Alen Sinkauz i Nenad Sinkauz.

Film je snimljen uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra, Mibaca, RAI Cinema, Eurimagesa, HRT-a, Friuli Venezia Giulia Film Comissiona i Regione Lazio.

VIDEO>> Petar Grašo i Danijela Martinović prekinuli nakon 24 godine veze

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije