Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sluškinjina priča

Četvrta sezona opet donosi šokantne trenutke ali i jedan skriveni dragulj

03.05.2021.
u 10:53

Već je potvrđena i peta sezona, a onda i nove serije koje će biti snimljene prema novom romanu Margaret Atwood 'Testaments' čija se radnja odvija 15 godina nakon događaja iz Sluškinjine priče

Četvrta epizoda serije Sluškinjina priča koja će na HBO GO krenuti 29. travnja a na kanalu HBO dan kasnije u 20 sati dokaz je koliko je istoimeni roman Margaret Atwood izdržljiva priča koja ne samo da je izdržala sve testove vremena, nego se i vratila kao još važnija storija u današnje vrijeme. Ne zaboravimo, samo je prva sezona serije snimljena u cijelosti prema knjizi a ostale su napravljene prema scenariju razvijenom prema događajima i likovima iz knjige koja, na kraju krajeva, ima 300-tinjak stranica, pa je već i deset sati programa iz prve sezone jedno ozbiljno postignuće. Također, nije se moglo očekivati niti da se kroz tri sezone drži ista razina serije u odnosu na knjigu i prvu sezonu pa je druga sezona, primjerice, obilovala za mnoge prilično pretjeranim nasiljem, eksplicitnim u nekoliko situacija, no serija je preživjela s očekivanjima kako će treća sezona biti i zaključnom. Ipak, vješto su tvorci serije uvođenjem nekih novih likova poput zapovjednika Lawrencea te se uhvatili praktično jedinog mogućeg izlaza za nastavak serije a to je bijeg. I opet, nakon što smo pomislili da je gotovo i da će June konačno pobjeći iz Gileada, tamni je svijet te totalitarne fundamentalističke države gotovo nekom magijom vraća natrag u nove borbe. I o tome se radi nova sezona, gdje je i nama teško napisati nešto više obzirom da je i objavljeni sinopsis vrlo štur kako bi se gledatelju ostavilo što više mogućnosti da osvježi interes i za četvrtu sezonu.

Pogotovo zato jer je već potvrđeno kako će biti i pete sezone a onda i nove serije koja će se nastaviti na ovu a bit će snimljena po novom romanu Margaret Atwood, Testaments čija se radnja odvija 15 godina nakon događaja iz Sluškinjine priče. No, do toga očito imamo barem još jednu sezonu pa ćemo se zadržati na četvrtoj sezoni originalne serije čije smo prve tri epizode mogli pogledati pretpremijerno putem HBO-a. Nadamo se da nećemo nikome pokvariti užitke, odnosno spoilati, ako napišemo kako ima bitnih razlika koje su vidljive na prvi pogled jer se većina radnje odvija u eksterijeru, ne više u tako depresivnim i mračnim interijerima čiji se tonalitet nastavlja i vani. Ovdje su stvari drugačije po tom pitanju kao i što se tiče priče koju djelomično otkriva trailer, u nekim segmentima i više nego te tri prve epizode. U kratkim video najavama nove sezone Sluškinjine priče June vidimo kao gradsku gerilsku borkinju, opet logično postavljena priča gdje sada okrutnom Gileadu vraća za sve ono što je propatila. U te prve tri epizode promatramo polaganu metamorfozu iz mučenice koja je žrtvovala i vlastitu slobodu za slobodu svojih supatnica i njihove često neželjene djece uz jednu novu osobinu, a to je prihvaćanje potrebe da se patnja negdje manifestira, konkretno kroz osvetu.

Već je i iz tog početka jasno zašto je Bruce Miller, tvorac serije osvojio Emmyja za izvanrednu seriju kao i Zlatni globus za televizijsku dramsku seriju. On je očito kadar iz iste potke razgranati priču kojoj se život na vrlo logičan način produžuje i daleko van planiranih gabarita te se praktično ne može više isključiti realizacija niti jedne želje kada je Sluškinjina priča u pitanju. U četvrtoj sezoni vidjet ćemo ponovo i iznenadne i šokantne trenutke, no ipak puno prikladnije i svrsishodnije negoli je to bilo u ranijim sezonama, a napomenuli smo kako je i iz prve tri epizode teško zaključiti u kojem će smjeru serija ići. Miller se ovdje odlučio na polaganiji razvoj radnje postižući odgovarajući nivo nepredvidljivosti. Svakako treba spomenuti i iznenađujuće dobru režiju treće epizode od strane same Elisabeth Moss koja je i u glavnoj ulozi June. Napravila jednu doista efektnu i dostatno šokantnu epizodu. Ali, pravi je skriveni dragulj četvrte sezone odnos bračnog para Waterford koji se nastavlja raspadati ali na primjetno napetiji način gdje se to postiže bez da se Freda ili Serenu Joy na neki način slabi. Oni ostaju uobičajeno zlokobni ali ovaj puta usmjereni jedno protiv drugog na stranom teritoriju susjedne Kanade. U tom smislu imamo i začetke mogućeg geopolitičkog obračuna za koji je u tri epizode rano reći hoće li se doista i dogoditi.

Tako je Miller za ovu sezonu zapravo pripremio dvije sada gotovo podjednake priče, jedna koja se odvija s 'izgbjeglicama' iz Gileada koje su na kraju treće sezone uspjele prebjeći u Kanadu u kombinaciji s bračnim parom Waterford te drugu koja se vrti oko June i preživjelih sluškinja koje traže svoj prozor slobode u samom Gileadu a što će se vjerojatno pretvoriti u nešto puno šire. No, ono što je Sluškinjinoj priči donijelo takvu popularnost je gotovo savršeno pogođen trenutak u vremenu, jer serija je prije četiri godine izašla netom prije negoli je naglo počeo jačati #metoo pokret nakon skandala s Harveyjem Weinsteinom. Isticanje prava žena, odnosno činjenice da žene u krugovima moći ne da nisu tretirane isto nego ih se tretira praktično na način kako je to bilo prije 200 i više godina dalo je krila i ovoj seriji. No, koliko god je ova serija bila aktualna u to doba, odnosno kroz mandat Donalda Trumpa sada je društveni fokus u Americi prebačen na BlackLivesMatter pri čemu jedno i drugo uvelike zasjenjuje pandemija. Svejedno, Sluškinjina priča kvalitetna je serija koja si je do sada stvorila popriličan fanovski bazen koji će sasvim sigurno ispoštovati i novu sezonu vjerno ju gledajući te vrlo vjerojatno i održavajući visoke ocjene koje je serija do sada dobila. Ukupno 75 osvojenih nagrada u različitim kategorijama u koje spadaju i Emmyji te Zlatni globusi mogli bi se brojnošću i povećati, naučili samo na Igri prijestolja kako je moguće ponavljati i takva dostignuća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije