Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FELJTON: FATALNE LJUBAVI 20. STOLJEĆA (2)

Burton je Elizabeth poklonio najveći dijamant na svijetu

08.08.2017.
u 18:20

kako se ne zaljubiti u partnera s kojim glumiš fatalnu ljubav? Odgovor znaju samo glumci, a ovo su priče o onima koji nisu odoljeli

Najstrastvenija hollywoodska ljubavna priča započela je 1962. na snimanju filma Kleopatra u kojem su glavne uloge igrali Richard Burton, u to vrijeme glumačka zvijezda u usponu, i jedna od najglamuroznijih glumica svih vremena, Elizabeth Taylor.

Nezamislivo je govoriti o velikim ljubavima 20.stoljeća, a ne spomenuti divlju ljubav između ovo dvoje briljantnih glumaca. Susret na filmskom setu u Rimu nije bio prvi susret između Richarda i Elizabeth. Prvi put sreli su se dvije godine prije na jednoj zabavi. No, Elizabeth je tada potpuno ignorirala Richarda Burtona. „Bio je nepouzdan i vulgaran“, opisala je Liz njihov prvi susret. Kada su se drugi put sreli, u Cinecitta studijima u Rimu, Burton je bio još mamuran od prošle noći pa nije mogao ustima prinijeti ni šalicu kave. Umjesto njega, to je učinila Liz. I dogodila se kemija. U to su vrijeme oboje bili u braku, Elizabeth s četvrtim mužem Eddiejem Fisherom, a Burton s prvom ženom Sybil Williams, s kojom je imao tri kćeri.

Pokopana s njegovim pismom

Elizabeth Taylor i Richard Burton strastveno su se voljeli, no jednako su tako bili i destruktivni jedan prema drugome. Dva puta su vjenčali i dva puta rastali, a nakon Burtonove smrti Elizabeth Taylor je izjavila kako bi se, da je bilo prilike, sigurno vjenčali još jednom. Njihovo prvo vjenčanje održano je u Ritz Carlton hotelu u Montrealu, 15. ožujka 1964. Na ceremoniji, nakon koje je Liz komentirala kako će njihov brak potrajati vječno, bilo je svega devetero ljudi.

Vodili su raskošan život sa svojih sedmero djece iz prijašnjih brakova i kćeri Marijom, koju su zajedno posvojili. Imali su privatni avion, Rolls-Royce, punu kuću slika Picassa, Moneta, Van Gogha i Rembrandta, farmu konja, vilu na Kanarima i vilu u Meksiku te kuće u Gstaadu, Hampshireu i Célignyju. Kupili su i jahtu sa sedam soba, no radije su odsjedali po hotelima. Pritom bi za sebe iznajmili cijeli kat, a hranu su nerijetko znali naručivati iz drugih zemalja. Jednom su, primjerice, tijekom boravaka u pariškom Ritzu naručili kobasice iz Londona.

Burton je Elizabeth obasipao skupim poklonima, među kojima je bio i 69,42-karatni dijamant u obliku kruške. Radi se o najskupljem dijamantu na svijetu koji je indijski car koji je dao izgradio Taj Mahal poklonio svojoj ženi, a onda ga je Barton kupio za Elizabeth.

Zajedno su snimili nekoliko filmova među kojima su i dva klasika: „Tko se boji Virginije Woolf“, za koji je Elizabeth Taylor dobila svog drugog Oscara, te „ Ukroćena goropadnica“.

U braku su proveli deset godina, a dugi period partijanja i svađanja pokazao je da njihova ljubav, koliko god ona bila jaka, nije bila jamstvo za uspješan brak. Elizabeth je užasno smetalo Burtonovo opijanje i flertovanje sa ženama pa je 1974. zatražila rastavu. Nakon rastave Burton joj je pisao pisma u kojima joj je otvorio srce i molio ju da mu se vrati. Jednom joj je čak napisao da će ubiti zbog nje iako je u isto vrijeme imao afere s mnogim ženama.

Kada su se ponovno sreli, pali su jedno drugome u zagrljaj. U to vrijeme sumnjalo se da Elizabeth Taylor ima rak pluća, a kada je nalaz pokazao da je bila riječ o lažnoj uzbuni, Richard ju je ponovno zaprosio. Vjenčali su se na obalama rijeke u Bocvani. Nakon vjenčanja, Liz je napisala jednu od svojih rijetkih poruka:

„Zapeli smo kao kokošja perja za tekući katran – zauvijek. Shvaćaš li da ćemo zajedno ostariti te da nas najbolje tek čeka. Tvoja supruga“, napisala je.

I u drugom su se braku strastveno voljeli, no ni jedan od problema nije bio riješen. Burton je i dalje pio, a Elizabeth je, osim o alkoholu, postala ovisna i o tabletama protiv bolova. Stalno su se svađali, a ovoga je puta njihovu destruktivnu vezu odlučio prekinuti sam Burton nakon što je upoznao Suzy Hunt. U vezi sa ženom koja je fizički bila potpuna suprotnost Elizabeth Richard je vidio mogućnost za novi početak. No, kad god bi sreo Elizabeth, između njih su i dalje „frcale iskrice“.

Prije sedam godina Sam Kashner i Nancy Schoenberger izdali su knjigu „Furious Love“ u kojoj su objavljena i neka od pisama koje je Barton pisao ljubavi svog života. Navodno joj ih je pisao i dok su bili zajedno, ponekad čak i dok je ona spavala u drugoj sobi. U pismima je opisivao svoje osjećaje prema njoj te zašto ga inspirira. Stalno ga je mučilo to zašto je takva žena zaljubljena baš u njega. Burtonovo posljednje pismo Elizabeth je navodno 27 godina čuvala pokraj kreveta i tražila je da s njim bude pokopana. Nikada nije otkrila što joj je Burton u njemu napisao.

50 godina u istom krevetu

Da su u Hollywoodu moguće i duge prave veze, dokazali su jedan od najpoznatijih hollywoodskih seks simbola Paul Newman i njegova dugogodišnja supruga, glumica Joanne Woodward.

Upoznali su se 1953. na Broadwayu, a vjenčali pet godina kasnije, nakon što se Newman rastao od prve supruge Jackie Witte. Kad je prvi put sreo Woodward, Paul Newman je rekao kako je ona najljepša žena koju je ikada vidio. S druge strane, Joanne Woodward uopće nije pokazivala zanimanje za Newmana. No, kada su se drugi put sreli, između njih je planula ljubav koja je trajala punih 50 godina, sve do Newmanove smrti 2008. godine. Woodward nije mogla vjerovati da je Newman toliko zaljubljen u nju da bi zbog nje ostavio suprugu i troje djece. Vjenčali su u Las Vegasu, ubrzo nakon što se Newman rastao od prve supruge, a nakon toga su otputovali u Europu na medeni mjesec. Poznati detalj iz njihova života jest i taj da su svih 50 godina braka imali isti krevet. Joan ga je pronašla u antikvarijatu i nije mogla odoljeti da ga ne kupi.

Negdje između kupnje kreveta i medenog mjeseca Joan je zatrudnjela, no pobacila je dok su bili na medenom mjesecu pa su njih dvoje bračno putovanje proveli tugujući u tišini. Kada su se vratili u Ameriku, Joan je osvojila Oscara za filmsku ulogu u filmu „Tri lica Eve“ te se tako dokazala kao ozbiljna glumica. Newman i Woodward voljeli su se cijeli život i žudnja među njima nikada nije splasnula. Kada su novinari Newmana jednom pitali kako to da je već 50 godina s istom ženom i što misli o nevjeri, odgovorio je: “Zašto ići van na hamburger, kada kod kuće imate biftek.” Joanne Woodward još je uvijek živa, boluje od Alzheimera pa se više ne sjeća ni ljubavi svog života.

 

 

Komentara 1

Avatar mrTrobec
mrTrobec
02:28 09.08.2017.

Nije točno da joj je poklonio največi dijamant na svijetu.To je Koolinan i u vlasništvu je Britanske kraljice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije