Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Marlene Dietrich

Bila je biseksualka i zvali su je izdajicom domovine

Foto: DPA/Pixsell
1/4
Autori: Vecernji.hr, Hina
07.05.2017.
u 14:18

Prošlo je 25 godina od smrti slavne glumice koje se neki sjećaju po pjesmi "Lili Marlene", neki po imidžu fatalne žene, neki po dubokom glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima.

Obožavatelji njemačke filmske i kazališne ikone Marlene Dietrich obilježili su 25. godišnjicu njezine smrti u subotu ostavljajući cvijeće na njezinu grobu u Berlinu. Puno ljudi ostavilo je na njezinu grobu vijence, bukete cvijeća i svijeće, a neki su donijeli i poruke. Gradonačelnik Berlina Michael Mueller položio je na njezino posljednje počivalište velik vijenac napravljen od bijelih ruža i crvenih gerbera.

Velika američka glumica njemačkoga podrijetla Marlene Dietrich deset godina nakon smrti proglašena je počasnom građankom rodnoga grada Berlina, nakon glasovanja regionalnog parlamenta.

Time se željelo odati počast glumici i njezinu zalaganju kao ambasadorici demokratske, slobodne i humane Njemačke, objavili su tada regionalni zastupnici. Radilo se i o posmrtnoj pomirbi glumice i njezina rodnog grada.

Rođena 1901., Marlene Dietrich je 1930. napustila Njemačku i otišla u SAD, te je odbila sve prijedloge nacista koji su je molili da se vrati i snima njemačke filmove.

Tijekom Drugoga svjetskog rata pjevala je za američke vojnike. Tek se 1960., u sklopu svoje europske turneje, vratila u Njemačku, gdje su je slavili, ali i vrijeđali kao izdajicu svoje domovine.

Odlučila je živjeti u Parizu, gdje je i umrla 6. svibnja 1992. U skladu s njezinim posljednjim željama, pokopana je u Berlinu na groblju u četvrti Friedenau, a na grobu je natpis "Počivam tu gdje sam odrasla".

Iz javnog života se povukla mnogo godina prije smrti. Zbog ovisnosti o analgeticima ali i alkoholu posljednjih 11 godina života bila je uglavnom prikovana za krevet i tek je obitelji i vjernim suradnicima dopuštala da je posjete. Njena kći i unuka kažu da je čak i u tom periodu bila jako politički aktivna i telefonski je komunicirala s Reganom i Gorbačovom.

Neki je se sjećaju po pjesmi "Lili Marlene", neki po imidžu fatalne žene, neki po dubokom glasu, neki po glumi ili kabaret nastupima.

Njezin život je obilježila 60-godišnja glumačka i pjevačka karijera koja je doživjela veće uspone i padove. Marlene je bila biseksualka, udala se samo jednom za asistenta redatelja Rudolfa Siebera s kojim ima kći Mariu. Imala je cijeli niz izvanbračnih afera, a među imenima njenih ljubavnika i ljubavnica spominju se francuski glumac Jean Gabin, glumac Yul Brynner i spisateljica Mercedes de Acosta. 

Osim u glumi, glazbi i politici njeno Marlene je svoj trag ostavila i u modi. Tijekom 30-ih godina zajedno s Katherine Hepburn bila je jedna od rijetkih žena koja se u javnosti pojavljivala u hlačama.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije