Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
nanesena nepravda

Borba duga 40 godina: Sophia Loren pobijedila poreznike

Sophia Loren
Elisabetta Villa/Milestone Media/PIXSELL
24.10.2013.
u 11:24

Zbog pogrešnog izračuna talijanskih poreznika prije 40 godina od filmske dive tražili su isplatu 5,4 milijuna eura poreza

Sophia Loren bila je u pravu i nije smjela biti uhićena 1982. godine zbog utaje poreza, sadašnja je odluka Vrhovnog suda. Zapravo, pitanje porezne prijave Sophije Loren i sučeljavanja s talijanskim poreznim sustavom traje već 40 godina.

Ured porezne prijave spočitao je njezinu prijavu prihoda za 1974. godinu, koju je priložila zajedno sa suprugom Carlom Pontijem. U poreznoj prijavi, spočitali su poreznici, nisu bili uneseni svi prihodi i rashodi. Loren je objašnjavala da nije mogla unijeti prihode za filmove u kojim je glumila te godine, s obzirom na to da je novac trebala dobiti poslije.

Najpoznatijoj talijanskoj glumici tih godina porezni ured zatim je 1980. godine priopćio da je za 1974. godinu trebala prijaviti 922 milijuna tadašnjih lira (što, ako se izračuna uključujući njihovu kupovnu vrijednost s današnjom kupovnom vrijednošću, znači oko 5,4 milijuna eura) poreza.

Koristeći se poreznim zakonom iz 1982., Loren je prijavila porez 552 milijuna lira, odnosno 60% od zarade. Tako je bilo prema zakonu, ali je porezni ured tražio od nje da prijavi 70%, odnosno 644 milijuna lira za oporezivanje.  

Zbog utaje poreza Sophia Loren je 1982. godine uhićena i provela je 17 dana u ženskom zatvoru u Caserti, južno od Rima. Sada je Vrhovni sud presudio da je Loren bila u pravu kada je prijavila 60% iznosa za oporezivanje.

– Čudo prava ostvarilo se nakon što više nisam ni pomišljala na takav ishod – prokomentirala je Sophia Loren, ali nanesena joj je nepravda i uprljan ugled.

>>Smeće i pred nekadašnjom kućom Sofije Loren

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije