Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sprema koncerte

Premijerno poslušajte novi singl bivšeg gradonačelnika koji je iz izolacije izašao s novim albumom

Foto: Privatni album
1/11
20.05.2020.
u 22:09

Prvi album Andrija naglašava novim singlom "Arabi Habibti" ili u prijevodu "Arapska ljubav", hrvatsko-arapskom kombinacijom koja je nastala inspirirana njegovim boravkom u Jordanu još prije nekoliko godina.

Kantautor Andrija Rudić, koji je relativno novo ime na hrvatskoj glazbenoj sceni, od lipnja prošle godine predstavlja se singlovima "Ne daj mi", "Dugo" i "Tri metra od mora i tri godine od tebe", a nedavno i s "Koronom" u suradnji s redateljem Mariom Kovačem.

1/2

U ovo relativno kratko vrijeme Andrija je iznjedrio i svoj album prvijenac "Tri metra od mora i tri godine od tebe", u izdanju MAST produkcije.

Prvi album Andrija naglašava novim singlom "Arabi Habibti" ili u prijevodu "Arapska ljubav", hrvatsko-arapskom kombinacijom koja je nastala inspirirana njegovim boravkom u Jordanu još prije nekoliko godina.

"Kao pravi ignorant pod utjecajem samo loših vijesti s Bliskog Istoka koje se u medije redovito plasiraju, dolaskom u Jordan suočio sam se s predivnim i gostoljubivim ljudima, kolijevkom kršćanske civilizacije, ostacima nekoliko kultura, neopisivom ljepotom krajolika i - zaljubio se", rekao je Andrija, koji je svoju zaljubljenost u tu zemlju opisao gotovo kao odnos sa ženom, a u tome mu je fantastično, koristeći arapski tradicijski stil pjevanja, pomogla Menna Usf, studentica stomatologije iz Kaira, koju Andrija nikada nije sreo.

Andrija i Menna upoznali su se preko freelancerske platforme Fiverr.

"Pjesma je bila spremna i ranije, ali video za pjesmu je nastao tijekom karantene. Iskoristio sam neke svoje snimke iz Wadi Rum pustinje u Jordanu, zamolio Mennu da snimi par kadrova na rubu pustinje pored Kaira", priča nam Andrija.

Foto: TOMAŽ SKALE

Ovaj glazbenik iskoristio je sve najbolje iz uvjeta izolacije što je mogao, uzeo besplatne stock video snimke s platformi Pexels, Pixabay, vimeo, i složio nešto što, kako kaže, nije profi uradak, ali može poslužiti na YouTube i na Facebooku.

"Da imam para, bez brige, letila bi cijela ekipa u Jordan, tamo bismo 3-4 dana u Wadi Rum crvenoj pustinji snimali i uživali, ali... nije život bajka", priznaje nam.

 

No, kako nam priča Andrija, izlazak albuma koji je bio zakazan za 20. ožujka ove godine uz pripremljenu promotivnu turneju po hrvatskim gradovima, odgodila je pandemija i preporuka Stožera nacionalne civilne zaštite za karantenom. Andriji je tako otkazano 8 od 9 koncerata.

"Sada smo se moj izdavač MAST produkcija i ja odlučili objaviti ga kako bismo pokušali iskoristiti ljeto i lijepo vrijeme kada se koncerti mogu održavati na otvorenom", kaže.

Andrija nam otkriva i da mu je upravo jedan u Kutini zakazan za 1. lipnja, koji još nije otkazan, iako nije ni siguran da će se održati, a uskoro bi mogao održati i jedan u zagrebačkom Kulturnom centru Mesnička. 

Album, za koji je Andrija sve instrumente odsvirao i snimio u vlastitom studiju, producirali su Višeslav Laboš i Danijel Drakulić, a na albumu svojim vokalnim interpretacijama gostuju Maja Posavec („Ne budi grub“), Željka Veverec iz benda Mangroove („Privij se uz mene“), Maja Tisaj („He sneaks into my life“) i Egipćanka Menna Usf (Jusef). Gosti na albumu su još i violinistica Martina Drakulić, violončelistica Petra Kušan, trombonist Ivan Marincel, trubač Stipe Mađor Božinović u naslovnoj pjesmi „Tri metra od mora...“, na usnoj harmonici Nick Budoff u elektro-blues skladbi „Ja nisam odavde“ i Robert Selimović sa sintisajzerskom dionicom u „Zaboravi na mene“.

11 skladbi u albumu najlakše je okarakterizirati kao alter-pop, ali glazba na albumu dotiče i razne glazbene stilove koje Andrija uklapa u svoj emotivni svijet.

Foto: TOMAŽ SKALE

Osim osnovnog seta instrumenata, Rudić voli koristiti višeglasja, a na albumu dosta koketira i s elektornikom i postiže zanimljive obrate unutar pjesama.

Glazbeni kritičar Dubravko Jagatić, nakon slušanja demo snimaka za album napisao je: "Malo koji domaći glazbenik ima debi album sa tako zrelim i odličnim pjesmama poput Andrije Rudića i gotovo sigurno niti jedan gradonačelnik u Hrvatskoj nema toliko glazbenog talenta poput njega. Ne bi bilo iznenađenje da Andrijine pjesme uskoro vidimo na vrhovima domaćih top ljestvica".

Podsjetimo, Andrija je prije tri godine, nakon gubitka izbora za gradonačelnika Kutine kojom je vladao od 2013. do 2017. godine, odlučio napustiti političku arenu i odlučio se okušati kao poduzetnik, ali i vratiti se svojoj prvoj ljubavi - glazbeni.

Taj potez prosječni će stanovnik Hrvatske nazvati ludim, a Andriju olako proglasiti blesavim jer se odrekao pogodnosti koje politička pozicija donosi. Ipak, sigurno je da je takvim obratom u svome životu Andrija svojim specifičnim senzibilitetom i izrazom doprinio glazbenoj sceni, ali i svome psihičkom zdravlju, kako voli naglasiti.

Svoj netipični pristup pokazao je i kada je prije godinu dana pokrenuo crowd-funding kampanju kako bi dovršio album, te pokrio troškove izdavanja albuma.

1/3

Andrija je krajem 1980-ih bio član sastava Kaunta, kasnije i grupe Kinaski, objavio je remiks naslovne skladbe na debi albumu Ivan Kapec Tria, a njegov „Ljetnikovac - Summer House“ izašao je i na „Lagano, lagano“ kompilaciji u izdanju Dancing Beara.

Devet godina nastupao je kao član lokalne klape „Škrlet“, a svirao je i u unplugged grupi „Kutinski glazbeni sindikat“.

Karijeru je započeo kao voditelj na lokalnom radiju krajem osamdesetih da bi sredinom devedesetih preuzeo funkciju Urednika informativnog programa na Televiziji Moslavina. Niz godina je potom radio kao novinar i stručni suradnik u kulturi i turizmu da bi se 2009. posvetio poslovima u javnoj službi, kako on naziva svoju političku karijeru.

U proljeće 2018. godine uz posao predavača na privatnom sveučilištu Vern pokreće obrt za savjetovanje i usluge Al Donia kako nosi naziv i njegov studio u kojem stvara glazbu.

Novi singl i spot ovdje je premijerno prikazan.

Ključne riječi

Komentara 1

FE
feroxxx
21:15 20.05.2020.

Vrhunski majstor samopromocije.... užas od članka i za uzimanja prostora....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije