Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 86
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Eurosong

Bijes u Rusiji – politika 
je pobijedila umjetnost

Crimean Tatar singer Susana Jamaladinova, known as Jamala, who won the Eurovision Song Contest, leaves a plane during a welcoming ceremony upon her arrival at Boryspil International Airport outside Kiev, Ukraine, May 15, 2016. REUTERS/Roman Baluk
Foto: REUTERS/Roman Baluk
1/4
17.05.2016.
u 09:00

Dok se političari i mediji u Rusiji ne mogu se pomiriti s pobjedom Ukrajine, Jamaliu su njeni sunarodnjaci dočekali s ovacijama

Ovogodišnji Eurosong iz glazbene manifestacije pretvorio se u diplomatski rat na relaciji Ukrajina – Rusija. Stihove pobjedničke pjesme “1944” ukrajinske pjevačice Jamale ruski mediji i državni vrh prozvali su političkima jer govore o Staljinovu progonu krimskih Tatara. Zato su jučerašnje naslovnice ruskih medija osvanule s naslovima koji vrište da je skandalozno što je pjesma pobijedila, uvjeravaju da se radi o političkoj namještaljci, upozoravaju kako se takav sadržaj pjesme protivi pravilima ovog natjecanja i najavljuju bojkot Eurosonga 2017. koji će se održati u Ukrajini.

Diplomatski rat

Jamala je priznala da se stihovi njene skladbe referiraju i na događaje otprije dvije godine kada se odigrala ruska aneksija Krima, što je dodatno dalo poticaja ruskim medijima da proglase ukrajinsku pobjedu političkom, a ne glazbenom.

– Nije pjevačica Jamala pobijedila niti je njena pjesma pobijedila, već je u Stockholmu politika pobijedila umjetnost – ljutito je izjavio ruski političar Franc Klincevič. Čelnik odbora za vanjsku politiku u ruskom parlamentu Aleksej Puškov na Twitteru je pak napisao kako je Eurosong postao političko ratište. Još je i predložio kako bi Rusija sljedeći put trebala zapjevati o proruskim separatistima koji su 2014. u Odessi stradali u sukobima s ukrajinskim snagama.

Članica ruskog parlamenta Jelena Drapenko smatra da je za ovakav ishod i treće mjesto ruskog predstavnika na Eurosongu uzrok medijski rat koji se vodi protiv Rusije. – Govori se kako se naši sportaši dopingiraju, naši zrakoplovi upadaju na tuđa zračna područja, ukratko sve što ima veze s nama je loše. Sve to se sada vidi u rezultatima Eurosonga – poručila je Drapenko.

Dok Rusija izbacuje svoj bijes i ljutnju, u Ukrajini se slavi. Svoju Jamalu su obitelj, predstavnici vlasti i obožavatelji u zračnoj luci Barispol dočekali kao kraljicu.

Zasluženo smo prvi

– Pobjeda Ukrajine na Eurosongu potpuno je zaslužena. Upozoravali su me da moja pjesma nije za format natjecanja kakav je Eurosong, ali Europa je pokazala suprotno i podržala me – rekla je Jamala po dolasku kući. Pjesmu je posvetila svojoj obitelji i svima koji su 1944. bili prognani s Krima.

– Voljela bih da se ova pjesma uopće nije dogodila i voljela bih da se mojoj prabaki i baki nisu dogodile te strašne stvari – izjavila je Jamala čija obitelj još uvijek živi na Krimu i ona ih nije vidjela već dvije godine. Rekla je kako je ovom pjesmom oslobodila samu sebe i sa svima podijelila važne povijesne činjenice.

Ukrajinski ministar kulture najavio je da će Jamali za doprinos kulturi njihove zemlje biti dodijeljena nagrada “Ukrajinski nacionalni umjetnik”, a uskoro ćemo i doznati gdje će u Ukrajini biti održan Eurosong 2017. 

>> Ruski predstavnik iz popularnog showa ukrao koreografiju kojom se predstavio na Eurosongu?

Ključne riječi

Komentara 15

VA
Valnea
09:07 17.05.2016.

Politika i 2. svjetski rat odnijeli pobjedu na eurosongu.Nema napretka dok europa juri 70 godina unazad!

Avatar dusko.besenic.3
dusko.besenic.3
13:26 17.05.2016.

Zbilja mi nije jasno, najprije, zašto smo se vratili na Eurosong? A,da, to su odlučivali oni koji obožavaju Big brother-a,Ljubav je na selu, Farmu i t.d.Učestvovati na tom glazbenom, i svakom drugom, kičeraju je ponižavajuće za svakoga sa ukusom, pameću i ponosom! Učestvovati negdje gdje su u startu već povlaštenije neke zemlje, znači prihvaćati inferioran položaj! Zatim, po čemu Izrael (o Australiji neću ni govoriti!) ima mogućnost u bilo čemu se takmičiti kao dio Europe, kada su i fizički i mentalno u arabskom svijetu?!! Židovski lobi po cijelom svijetu nameće Izrael kao neku državu koju svi trebamo držati, kao malo vode na dlanu! Zašto?! Čime su to zaslužili?!! Tragedijom koju su proživjeli u II svj. ratu?! Zašto onda manje privilegija imaju Poljaci, Rusi...pa i mi?! To je jednostavno sramotno, i bez pameti, učestvovati u takvom bućkurišu, a Rusi su u ovom slučaju u pravu, jer ovo je, kao, glazbeno takmičenje, ili se varam?! Europljanima bi bilo puno pametnije, i korisnije, da šutne amerikance i njihovo nametanje TTIP-a, a sa malo poštenijim stavom da ide prema prvim susjedima...Rusima, koji su bolje tržište europljanima nego SAD...i to čak i u mnogim drugim stvarima!

Avatar Pravedni tetrijeb
Pravedni tetrijeb
12:50 17.05.2016.

Pjesma mi je bzv.... Niš posebno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije