Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
uz 100- ak stranaca

Beograd: Više od 150 Srba operacijom promijenilo spol

trbuh
Arhiva Večernjeg lista
Autor
Miroslav Vasilj/VLM
23.05.2011.
u 13:15

Cijena je za građane Srbije simbolična, intervenciju ne plaćaju, već samo pokrivaju troškove materijala.

BEOGRAD - U posljednjih dvadeset godina, koliko se u Srbiji obavlja operacija promjene spola, tom složenom kirurškom zahvatu podvrglo se stotinak stranaca i više od 150 žitelja Srbije, a beogradski tim za transseksualnu kirurgiju, procjenjuju stručnjaci, postao je jedan od vodećih u svijetu, piše beogradski Blic. Prošle godine obavljeno je sedam operacija promjene spola, koje su građanima Srbije dostupne uz simbolične cijene, jer intervenciju ne plaćaju, već samo pokrivaju troškove materijala.

Cijena ovakvog zahvata u Srbiji je višestruko manja, a kvaliteta, tvrde stručnjaci, neupitna i  to je razlog da su beogradski liječnici poznati u svijetu, posebice u zemljama regije.

- Za promjenu spola u zadnje vrijeme odlučuje se sve mlađa populacija između 18 i 30 godina. U razgovoru s njima vrlo često dođemo do saznanja da se oni od ranog djetinjstva osjećaju kao pripadnici onog drugog spola - kaže dr. Miroslav Đorđević, urolog, član beogardskog tima za transseksualnu kirurgiju dodajući da se na takav kirurški zahvat čeka dok pacijent ne izađe iz puberteta.

Đorđević kaže da je u početku bilo više osoba koje su iz muškog "prelazile" u ženski spol, ali je sada situacija potpuno izjednačena. Operacija traje između pet i 10 sati, a dr. Đorđević napominje da ponekad za "definitivnu promjenu spola" valja obaviti i više zahvata.

Komentara 12

AN
andrijacatch
14:43 23.05.2010.

Sigurno je broj daleko veći od 150. Tko zna, možda je i Mladić promjenio spol pa ga ne mogu naći.

ST
standup
17:17 23.05.2010.

pa u Serbiji, je tesko biti musko nakon Slavne-bezanije....

VI
vidimškoj
13:41 23.05.2010.

možda bi bilo bolje da minjaju mozak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije