Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NOVA SERIJA

BBC se nada da će McMafia, u kojoj igraju naši glumci, postati nova Žica

04.01.2018.
u 17:19

Serija je temeljena na nekoliko priča iz istoimene hit-knjige britanskog novinara Mishe Glennyja izdane 2008. godine

S prvim danom Nove godine BBC je počeo s prikazivanjem visokobudžetne serije McMafia koja se znatnim dijelom prošle godine snimala i u Hrvatskoj što je za nas ovdje već dovoljan mamac da seriju odgledamo. Podsjetimo, serija je temeljena na nekoliko priča iz istoimene knjige britanskog novinara Mishe Glennyja izdane 2008. godine. Priča se vrti oko Alexa Godmana, sina ruskog mafijaša koji je život posvetio raskidanju veza s obitelji kriminalne prošlosti. U čemu ga, međutim, omete tragedija te on protiv svoje volje biva uvučen u svijet kojeg je dio i njegov otac.

Velike britanske zvijezde

Očekivanja su od nove serije velika. I prije početka prikazivanja proglašavalo je se jednim od hitova 2018. godine uz bok čak i Sopranosima. Redatelj i jedan od autora serije James Watkins ipak radije svoje djelo uspoređuje sa Žicom. Razlika je odmah očita, serija se, kao i knjiga, bavi globalnim organiziranim kriminalom i njegovom isprepletenošću s korporativnim svijetom, ne obračunima na ulicama nekog grada.

Kako su isticali tvorci serije, nije interes ponuditi gledateljstvu klasičan triler, nego upravo pokazati kako funkcionira globalni organizirani kriminal i na koji način surađuju različite organizacije u svijetu. I još, pokazati svijet u kojem korporativno postaje kriminalno, a kriminalno korporativno. Jer, mladi Alex ima svoj hedge fund dok mu je supruga Rebecca etična bankarica. Po tome se čini kako će tu transformaciju vrlo nalik na onu Michaela Corleonea u Kumu biti dosta lako prikazati. Vrlo ambiciozno, pri čemu prva epizoda otkriva tek uvod, odnosno predstavlja okosnicu radnje i glavne likove, pa će trebati pričekati do posljednje, osme epizode da vidimo koliko se u tome uspjelo. Svakako je dobra stvar što ulogu jednog od nosećih likova tumači veteran i jedan od najboljih američkih dramskih glumaca David Strathairn u ulozi izraelskog poslovnog čovjeka Semiyona Kleimana. S ulogom Alexa Godmana nosi se velika britanska mlada zvijezda James Norton, za kojeg se tipuje kako bi mogao biti novi James Bond, a kojemu je partnerica Juliet Rylance.

Ruski novac u Londonu

Pitanje koje se samo po sebi nameće jest zašto se čekalo tolike godine da se ekranizira megauspješna knjiga? Mogao bi jedan važan razlog biti i to što se radnja oslanja na rusku mafiju koja ima utjecaja posvuda u svijetu, a što je danas popularni lajtmotiv. Ako se od toga odmaknemo, dobivamo motiv kritike globalizacije, nije teško uočiti kako serija prikazuje njezinu tamnu stranu, ostaje nam vidjeti koliko će to serija uspjeti u odnosu na knjigu. Pogotovo u dijelu koji se ne odnosi na golemu novcu pripadajući glamur, nego promjenu ponašanja organiziranog kriminala nakon pada Sovjetskog Saveza. Autori ističu kako je McMafia postala bezvremenskom knjigom koja sasvim odgovara današnjem vremenu jednostavno zato što više ništa iz knjige nije tajna, svi znaju što se događa. Ostaje kritika Londona kao svjetskog financijskog središta, u kojem se prerijetko pita odakle dolazi novac koji se u nj slijeva.

Ovo su najbolje serije 2017. godine:

1/20

Komentara 1

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije