Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZgDox

Baka Oliva sada noću prodaje ruže, a bila je kontrolorka u trinaestici

skoric
01.03.2010.
u 14:33

Ekipa je na ovom jednosatnom filmu radila dvije godine, snimajući dnevne i noćne linije, katkad i pod prijetnjom napada ili uzimanja opreme.

Uoči samog Dana mrtvih 1954. godine u Zagrebu se dogodila teška prometna nesreća. Tramvaj broj 13 strmoglavio se niz mirogojsku padinu – devetnaestero poginulih i 37 teško ozlijeđenih.

Bio je to kraj tramvajske linije za Mirogoj, ali i početak dugogodišnjeg prekida postojanja tramvaja pod brojem 13. Ta je nesreća početak novog dokumentarnog filma “Sudbina broja 13” mlade redateljice Irene Škorić, koji nakon sinoćnje premijere na ZgDoxu možete vidjeti i sutra te u petak. Kako sama kaže, ideja je rođena jer joj tramvaj prolazi pod prozorom, a stare trinaestice postaju dio povijesti.

Ekipa (snimatelji Danijel Crnek, Darko Herič, Bojana Burnać i Srđan Kokanov, skladatelj Boris Hartman i montažer Silvije Magdić) je na jednosatnom filmu radila dvije godine, snimajući dnevne i noćne linije, katkad i pod prijetnjom napada ili oduzimanja opreme.

 – Najgori su bili vikendi i noćne linije. Svaki tinejdžer s bocom bio je potencijalna prijetnja, kaže Irena.

 – No, taj se rizik isplatio jer snimili smo zaista obilje odličnog materijala, priča Irena, koja se i pojavljuje u filmu kao putnica. Najzanimljivije je bilo sresti baku Olivu.

To je gospođa koja po noćnim klubovima prodaje ruže, a snimajući njezinu noćnu vožnju otkrili su da je godinama radila kao kontrolorka u tramvaju – broj 13. Jedini slobodni dan uzela je na dan nesreće, a kolege su joj poginuli.

I dok Zagreb gleda njezin novi dokumentarac, redateljica koja se proslavila kratkim filmom “Rastanak”, koji će sa šest nastavaka postati omnibus, čeka odluku o igranom filmu – crnoj komediji za koju je scenarij napisala prema knjizi Sanje Pilić “Mrvica iz dnevnog boravka”.

Ključne riječi

Komentara 1

OB
-obrisani-
20:56 02.03.2010.

Tramway broj 5?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije