Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SPORNO IME

Asim Ugljen podijelio anegdotu s pratiteljima i nasmijao mnoge: 'Danas bi me zbog nje optužili za rasizam'

Foto: Instagram
1/6
24.09.2022.
u 13:29

- Onomad smo Marta i ja imali crnu mačkicu koju sam nazvao Kmica. Jer je bila crna i bila je mica. Svima se sviđalo ime. Bilo je to prije 14 godina. Danas bi me optužili za rasizam. A kmica znači mrak, napisao je Asim

Zagrebački glumac Asim Ugljen (39) na Facebooku se prisjetio se mačke koju su supruga Marta i on imali prije 14 godina. Kako je napisao Asim, njeno ime bi danas moglo stvarati probleme. 

- Onomad smo Marta i ja imali crnu mačkicu koju sam nazvao Kmica. Jer je bila crna i bila je mica. Svima se sviđalo ime. Bilo je to prije 14 godina. Danas bi me optužili za rasizam. A kmica znači mrak, napisao je Asim, a onda i dodatno pojasnio:

- Kmica je mrak, ali i hrvatski kolokvijalni prijevod riječi nigger. Barem je bio u osamdesetima. 

Inače, Asim na svom Facebook profilu često dijeli crtice iz svoje obitelji, pa je tako ovog ljeta ponovno podsjetio na činjenicu kako mu je pradjed bio ministar u NDH, a djed partizanski obavještajac. Objavio je dokument iz svibnja 1941., kada je njegov djed Zorislav Ugljen s još nekoliko studenata izbačen iz studentskog doma u Zagrebu zbog "protuhrvatskog djelovanja".

– Obiteljske povijesne crtice. Hasan, Smail, Ismet, Sakib, Jusuf, ovaj, onaj i kao šaka u oko među njima, Zorislav. S tim da je u trenutku izdavanja ovog dokumenta Zorislavov otac, Asim, predsjednik Vrhovnog suda NDH. A sin kontraobavještajac za partizane. Pa ti reci da nismo buntovna obitelj. Drugo i ne znamo. Uvik kontra – napisao je Asim. 

Ugljen je više puta na društvenim mrežama pisao o svom djedu Zorislavu i pradjedu Asimu, po kojem je dobio ime. Premda je pradjed bio visokopozicioniran u NDH, jednom je prilikom spasio život sinu Zorislavu kada su ustaše došle po njega. "Kada sam bio dijete, često sam obitavao kod bake i djeda.

Moj pokojni djed Zorislav bio je vrsta erudita i intelektualca kakvi danas više ne postoje. Govorio je hrpe jezika tečnije negoli što danas mi pričamo hrvatski, nikada nije izašao iz kuće bez šešira i štapa, družio se s Ujevićem, svađao s Krležom, uveo Georgija Para u režiju, pisao i prevodio na hrpi tih jezika i bio je ekstremno otvoren čovjek. Barem prema meni, drugi ga pamte kao za*ebanog tipa", napisao je Asim jednom prilikom. 

VIDEO: Alen Vitasović o alkoholizmu: 'Nije me sram priznati da sam se liječio' 

 

Ključne riječi

Komentara 18

Avatar horuk
horuk
14:06 24.09.2022.

Nista neobično da sin nije na istoj političkoj liniji kao otac. Sinovi po pravilu sve znaju bolje ... baš kao i očevi im 😁. Samo što očevi znaju a sinovi misle da znaju 😄. Normalno je i da je sin ljevičar koji želi spasiti društvo i svijet ne sumnjajuči naivno da ta ideologija dovodi do još većeg zla. Kao zrela osoba to onda po pravilu skuži ako ima intelekta. Tada postane konzervativac dobije i sam djecu. Djeca dođu po ocu i dve znaju bolje i belaj počinje iz početka.

LJ
Ljudeman
13:50 24.09.2022.

Kad pogledamo rezultate nedavnog popisa stanovništva i omjer zastupljenosti ostalih naroda u javnim ustanovama, medijima i ostalim javnim događanjima, možemo ustvrditi da je Hrvatska najliberalnija zemlja od svih onih koje nam godinama sole pamet

ST
Stainer
14:58 24.09.2022.

Taj je pokrio sve uglove. Pravi istocnjak, mudar i prilagodljiv.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije