Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odlazak arsena dedića

'Tamo, tamo da putujem, tamo, tamo da tugujem...' Šibenik se oprostio od svog velikog sina

arsen dedić
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/19
21.08.2015.
u 13:07

Glasovima klapa, pa potom spontano i uz pjesmu svih prisutnih ispred šibenskog kazališta započela je komemoracija Arsenu Dediću. Šibenik se opraštao od svog velikog sina

''Tamo, tamo da putujem, tamo, tamo da tugujem...'' Tiho, pa sve jače zagrmjelo je šibenskom poljanom. Glasovima klapa, pa potom spontano i uz pjesmu svih prisutnih ispred šibenskog kazališta započela je komemoracija Arsenu Dediću. Šibenik se opraštao od svog velikog sina.

– Obilježio je generacije svojim glazbenim izričajem. Ponosan sam što mu je grad koji je toliko volio dao nagradu za životno djelo. Njegove pjesme i poezija na nas su ostavile neizbrisiv trag – kazao je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, a šibenski župan Goran Pauk dodao da je Arsen bio veliki čovjek koji je Šibenik i šibenska sela i zaselke učinio nadaleko poznatima. Šibenčani su se teško opraštali od čovjeka koji je već za života ušao u legendu. Arsen je već sa 13 godina bio odličan flautist limene glazbe, a svoje kolege iz Šibenika nikad nije zaboravio.  

– Ako bi se snimao koji dokumentarac, uvijek bi nas ubacio barem na minutu. Uvijek je spominjao Šibenik i našu limenu glazbu – rekao je predsjednik Šibenske narodne glazbe Darko Gulin pričajući o Arsenovoj duhovitosti. – Ma nema tko od njega nije popio jezikovu juhu. Jedan mu je glazbenik rekao da ima genijalnu pjesmu i pitao ga može li je obraditi, a Arsen mu je odvratio pitanjem kako je moguće obraditi genijalnu pjesmu. Kad ga je jedan pjevač pitao može li što njegovo obraditi, Arsen mu je rekao da mu može obraditi vinograd – rekao je Gulin. Poznati šibenski klapski pjevač Branko Bubica podsjetio je na to da su se Šibenčani preko Arsenovih pjesama udvarali damama.

– Kad sam imao 15 godina, razgovarali smo o tome što bismo htjeli biti, a ja sam rekao da želim biti Arsen ili barem kao Arsen. Nisam to postao, ali sam ponosan na to što sam snimio i pjevao njegove pjesme. Arsen je bio kavalir, humanist, veliki čovjek, svestrani umjetnik, veliki glazbenik, ali i  glumac izrazito talentiran, izvanredno je slikao, volio je iznad svega Gabi i unučicu, ali i Šibenik.

Od Arsena su se u Šibeniku oprostili i mnogi poznati glazbenici.

– Uz Arsena me vežu lijepe uspomene i imao sam sreće da ga znam. Veliki umjetnik, duhovit i drag, a je sve je s njim bila jedna velika anegdota – rekao je Željko Bebek.

– To što smo imali privilegij biti s njim je genijalno. To što je on radio, bile su narodne mudrosti, a takvi kao on rađaju se samo jednom u stotinu godina. Blago nama što smo ga imali – rekao je Nikša Bratoš. I Husein Hasanefendić Hus bio je fasciniran Arsenovim pjesmama, glazbom, poezijom, ali i smislom za humor. – Bio je cinik, što je odraz velikog kvocijenta inteligencije. Bio je renesansni čovjek – rekao je Hus. Arsenu se poklonio i zadarski pjevač Đani Maršan ističući da je bio veliki čovjek i  neponovljiv talent. – Potpuno sam potresen. Arsen je bio najbolji među nama – rekao je Massimo Savić. Šibenčani su se od Arsena oprostili dugotrajnim gromoglasnim aplauzom u šibenskom kazalištu. – Arsen je bio Šibenik, Šibenik je bio Arsen!

>>Pročitajte što je Arsen Dedić rekao Glasu Koncila 1971. u povodu pjesme 'Majka Marija'

>>Odlazak Arsena Dedića dirnuo je sve generacije, voljeli su ga i rokeri i reperi

Komentara 14

BA
balic
15:27 21.08.2015.

Laka ti zemlja bila Arsen-e ..Kamo te srece da je vise takvih ljudi u hrvatskoj kao sto si bio ti..Jedino sto nam od njega ostaje su njegovi radovi ,njegova djela---njegovi sansoni rado slusani... Kuca pored mora-Ines-Sa okusom soli-Sve te vodilo meni-Moderato Cantabile-Zivot je more-Dida moj-Sve sto znas o meni.....(to je tako malo u dvije rijeci sve bi stalo)..... Stvarno ga mnogi nisu poznavali i sto znaju u dvije rijeci stane.

SM
simune mali
20:45 22.08.2015.

Grozno je vidjeti kako se mnogi sa smjeskom fotografiraju i u minicama marsiraju...brrrrr...iz casti i postovanja prema pokojniku koji je cast i dostojanstvo hrvatske, bio i ostao.

BI
binko
13:41 21.08.2015.

Pojaviti se na komemoraciji u takvoj instituciji , u kratkim hlačicama, supruga Željka Bebeka , pokazala je nula kulture, nula poštovanja prema instituciji i pok. Arsenu Dediću, i nepoznavenje dress coda u takvim prilikama....sramota

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije