Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Bez nervoze

Anita Bilić: Odmalena sam htjela biti novinarka

'bilic_nnn_ekr_210113'
''
27.01.2013.
u 11:00

Karijeru je počela u "Dobro jutro, Hrvatska", a sad je dio HTV-a 4 i članica redakcije "Život uživo"

Redakcija emisije “Dobro jutro, Hrvatska” bila je mala školica za gotovo sve novinare početnike na HTV-u pa je tako i Anita Bilić, urednica i voditeljica Četvrtog programa HTV-a i novinarka “Hrvatske uživo”, prve lekcije iz novinarstva dobila od tadašnjih urednica “Dobrog jutra”, Tanje Šimić i Darije Marjanović.

Bez treme na prvim javljanjima uživo

– Imala sam sreće jer sam od njih naučila prave osnove zanata. Već u “Dobrom jutru” počela sam s javljanjima uživo, znala sam na terenu provoditi i do tri tjedna, malo je krajeva u Hrvatskoj koje nisam obišla – prisjetila se 31-godišnja novinarka. Nelagodu zbog pojavljivanja pred milijunskim gledateljstvom nije osjetila pri prvim javljanjima uživo jer nije osoba koja dopušta nervozi da je “pojede”.

– Dalmatinka sam, a južnjaci su navikli na smireniji tempo pa sam zato i na poslu uvijek opuštena, ali i fokusirana na zadatak – objašnjava. Da će biti novinarka, ukućanima je obznanila još kao mala i nije posustajala u svojoj namjeri.

– Roditeljima je bilo sasvim prirodno što sam upisala novinarstvo, ali kako jako volim učiti, paralelno sam upisala i završila i povijest na Filozofskom fakultetu – kaže Anita. Informativni program je, kaže, više odabrao nju nego ona njega jer je kroz novinarsko odrastanje bila naklonjenija socijalnim temama. Tako je, među brojnim takvim pričama tijekom 11 godina na HTV-u, napravila reportažu u Švedskoj o homoseksualnim parovima koji žele posvojiti djecu, za što je poslije dobila i nagradu u Bruxellesu.

– Spoznaja da ovim poslom mogu pomoći drugima najbolja je nagrada. Jednu priču neću zaboraviti. Bilo je to vrijeme kad HZZO nije odobravao herceptin, lijek ženama oboljelima od raka dojke.Nazvala me gospođa Bojana Benović i rekla da ima dvoje djece i da će bez tog lijeka umrijeti. U tom trenutku imala sam osjećaj da mogu okrenuti svijet samo kako bih joj pomogla. Uspjeli smo joj pomoći, a ja sam i danas u kontaktu s njom. Puno me takvih priča prati i rado ih se sjećam – kaže novinarka.

Kćerima priče za laku noć

Zbog njezina posla suprug Dino i dvije kćeri ne ispaštaju jer je naučila odvojiti privatno od poslovnog.

– Kod kuće se opuštam čitanjem priča za laku noć svojim kćerima. Dina, kojoj su četiri i pol godine, znala me zamoliti da joj mahnem ili pošaljem pusu dok vodim vijesti. Morala sam joj objasniti da to ne smijem, ali imamo svoje tajne znakove. I Fani, koja ima godinu i pol, smije se mami na ekranu – kaže Anita.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije