Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 146
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odustati nije opcija

Poznate dame o omiljenom hobiju: Trčanje je terapija za um i tijelo

16.11.2015., Zagreb - Rekreativne trkacice Ana Radisic, Ana Stunic i Ogi Antunac redovito imaju trkacke treninge na nasipu. Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/6
18.11.2015.
u 12:00

Ponekad na utrci požele odustati, ali onda se sjete uloženog truda pa nastave, a svakodnevne obveze podređuju treninzima

Zajednica trkača u posljednje vrijeme sve je veća, a popularizaciji ovog sporta pridonose i brojne poznate osobe koje su se "navukle" na trčanje. Među njima su i voditeljice Ana Stunić i Ana Radišić te modna dizajnerica Ogi Antunac, kojima je trčanje postalo svakodnevica, a svoja trkačka iskustva podijelile su s nama.

Murakamijeva biblija

– Ništa me ne može odvući od treninga i, ako ga ne odradim s grupom, zadanu dionicu otrčim sama. Trčanje je moje fizičko i psihičko resetiranje, pogotovo kad trčimo dionice od 15 kilometara za kojih preispitujem sve svoje misli – kaže Ana Radišić, članica kluba AK Perpetuum Mobile.

Članarinu za školu trčanja Ana Stunić dobila je na dar i kaže da je to bio zasigurno jedan od boljih darova koje je dobila.

– Prije toga fascinirao me i Murakami čija je knjiga "O čemu govorim kada govorim o trčanju" biblija za trkače. Super mi je što je i on sam počeo trčati tek u 30-ima i fasciniralo me što mu se sve motalo po glavi dok je trčao i kroz kakve je kreativne procese prolazio – kaže Ana Stunić o motivima koji su je naveli da počne trčati i dodaje kako ju je dolaskom u školu oduševilo što si u trčanju svi međusobno pružaju podršku.

– Među trkačima u školi vladaju različita zanimanja, od liječnika do dizajnera, i prvi sam put doživjela da te svi u grupi potiču, govore ti kako ti to možeš i samo u trčanju žene nisu ljubomorne jedna na drugu – govori voditeljica. Svoju trkačku karijeru modna dizajnerica Ogi Antunac počela je sa 38 godina i to, kaže, sasvim spontano.

– Prijateljica koja je išla u školu preporučila mi je da se upišem. Krenula sam bez velikih ciljeva i dogurala daleko. Puno prijatelja priznalo mi je da su bili uvjereni kako ću uspjeti odraditi tek dva treninga, a, eto, već sam otrčala i polumaraton – kaže Ogi i dodaje kako sada dnevni ritam planira prema rasporedima trkačkih treninga.

Djevojke priznaju kako im se događa da u utrci požele odustati. – Znala sam u suzama dolaziti doma jer nisam istrčala zadanu dionicu. Čudesan sklop dogodi se u glavi dok trčiš i premišljaš se i boriš hoćeš li odustati ili izdržati – kaže Ana Stunić, a Ogi Antunac dvojbe o kojima Ana govori podsjetile su na usporedbe iz Murakamijeve knjige.

– Trčanje je dobar trening za život i Murakami je napisao: "Život je maraton, nije to jedna utrka". Poanta je u tome da ne odustaneš, kako u trčanju tako i u ostalim stvarima u životu. Meni je u trčanju važna relaksacija i tih sat vremena koje imam za sebe ne razmišljam ni o čemu pa nakon toga doma dođem ispražnjena od svih negativnih stvari koje su mi se dogodile. Nikad se nakon treninga nisam osjećala loše – kaže Ogi.

Volja i dobre tenisice

Ana Radišić kao mantru za trčanje koristi citat Oprah Winfrey.

– Oprah kaže da je trčanje metafora života i da će ti se koliko si uložio, toliko i vratiti. Zbilja je tako, jer ako redovito trčiš, uspjet ćeš, jer nitko od nas tko je došao u školu trčanja nije vjerovao da će uspjeti otrčati maraton ili polumaraton, ali uz treninge i ulaganje uspjeli smo u tome – kaže Radišić. Na pitanje što bi preporučili onima koji se žele početi baviti trčanjem, Ogi kaže: – Svakako bi im savjetovala da upišu školu trčanja jer, kad trčiš sam, skloniji si odustajanju. Dvije Ane slažu se u jednom: – Svakako su važne dobre tenisice, bitna je dobra motivacija, društvo i važno je imati volju, bez toga ne ide – zaključuju. 

>>Voditeljice N. Rendeli i A. Radišić jedva čekaju istrčati maraton u New Yorku

>>Nevena Rendeli istrčala polu-maraton: Ovo je za mene nevjerojatan uspjeh

Komentara 2

ĆA
ćaćaća
19:32 18.11.2015.

poznate dame :)))

Avatar Ironman0105
Ironman0105
13:56 18.11.2015.

ana stunic, ana radisic i ogi (vjerovali ili ne) antunac, od danas su poznate osobe u hrvatskoj. Nema veze sto nitko nema pojma tko su i sto rade, dio vecernjaka koji se bavi tabloidskim "novostima" iz nekog je razloga tako odlucio, i u roku nekoliko tjedana na silu ce ih napraviti poznatima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije