Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 67
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
16.08.2020. u 21:30

Neil Young nije prvi ni posljednji koji se u Americi susreo s korištenjem svojih pjesama u izbornim kampanjama. Rihanna i Mick Jagger Potpisali otvoreno pismo sa zahtjevom da se prije puštanja njihove glazbe na političkim skupovima moraju tražiti potrebne dozvole.

Neil Young tužio je američkog predsjednika Donalda Trumpa za povredu autorskih prava jer je njegove pjesme opetovano i bez dozvole koristio u izbornim kampanjama. Na nedavnom predizbornom skupu u Tulsi nakon Trumpova govora s razglasa su ponovno puštane Youngove pjesme "Rockin' in the Free World" i "Devil's Sidewalk" za što Young, naravno, nije dao dozvolu. Young nije prvi ni posljednji koji se u Americi susreo s korištenjem svojih pjesama u izbornim kampanjama. Na svojoj službenoj web-stranici napisao da je Trump od 2015. godine ignorirao sve molbe da prestane koristiti njegovu glazbu i nastavio je puštati bez potrebne dozvole.

"Tuženik ne može čiste savjesti omogućiti da njegova glazba služi kao podloga u antiameričkoj kampanji neznanja i mržnje, sklonoj sukobima", stoji u tužbi kojom se potražuje maksimalan iznos za povredu autorskih prava u iznosu od 150.000 dolara. I drugi su rock-glazbenici nedavno potpisali otvoreno pismo sa zahtjevom da se prije puštanja njihove glazbe na političkim skupovima moraju tražiti potrebne dozvole, među ostalima Mick Jagger, Lorde, Rihanna i Sia. No sve je počelo davno. U izbornoj 1984. godini Springsteen se morao oštro ograđivati od Ronalda Reagana i njegova svojatanja pjesme "Born In The U.S.A.", napominjući da je tadašnji predsjednik valjda shvatio samo refren, a ne i strofu pjesme, čiji lik odmah u prvoj rečenici kaže "rođen u gradu mrtvih ljudi, prvi udarac dobio sam čim sam se  rodio" i time završava sve dvojbe o dizajniranom republikanskom američkom snu u tehnikoloru.

Radi se o pjesmi koja je 1984. kritički progovarala o tome što (loše) znači biti rođen u Americi premda su zadojeni američki patrioti tada čuli samo refren, ali ne i poruku iz teksta pjesme. Čak je i Ronald Reagan pokušao svojatati pjesmu, bez dozvole autora, sve dok mu sam Springsteen nije odgovorio da je sasvim pogrešno protumačio tekst pjesme. Još potkraj 1980. na koncertu u Phoenixu u Arizoni, prije pjesme "Badlands" - 1986. objavljene na Springsteenovu peterostrukom box setu "Live 1975-1985" - večer nakon američkih predsjedničkih izbora na kojima je prvi put pobijedio Ronald Reagan, čuje se kako Springsteen publici na koncertu kaže: "To što se sinoć dogodilo je zastrašujuće."  No želja za eksproprijacijom tuđe (popularne) imovine nije bila lako zaustavljiva pa je par godina kasnije i Bob Dole u izbornoj kampanji opet pokušao iskoristiti isti refren kao patriotski igrokaz, a nakon Springsteenove izjave u intervjuu L.A. Timesu, "ne moram ni reći da bi bilo bolje da Republikanci nisu u Bijeloj kući", valjda je i njima postalo jasno. Kad su Jaggera prošle godine pitali bi li svirao na Trumpovoj inuguraciji, odgovorio je: "Možda bih mu mogao otpjevati 'You can't always get what you want'." Trumpu sav njegov novac nije pomogao da na inauguraciju dovede važna imena jer svi oni imaju i previše novca pa se kao takvi "truli kapitalisti" mogu baviti idealima i buniti protiv njega.

Upravo su američke filmske i rock-zvijezde najglasniji pokret otpora protiv Trumpove vladavine. Za američke pojmove zamalo da se radi o "ljevičarenju", poput onog Merilyl Streep, Roberta DeNira ili Neila Younga i Springsteena. Radi se tu i o kulturi i masovnosti izlaska na izbore, što je i kod nas veliki problem. U SAD-u je 2004. organizirana velika turneja "Vote for Change", predvođena Springsteenom i R.E.M.-om na kojoj su sudjelovali skoro mnogi američki glazbenici svih žanrova, od countryja do popa, rocka i hip-hopa. Iako je George W. Bush dobio izbore te sezone, ponovljena glazbenička kampanja prodrške četiri godine kasnije nedvojbeno je pomogla dolasku Baracka Obame u Bijelu kuću.

Još četiri godine kasnije cijela reprezentacija američkih zvijezda glasno je zagovarala reizbor Obame, te mu svirala na inauguraciji i svečanosti ispred američkog Kongresa u Washingtonu. Dakako, s njegovom dozvolom i njihovim nadama koje je danas dokrajčila Trumpova vladavina.

Postoje naznake da bi se jaka ekipa rock i pop zvijezda uskoro mogla okupiti i dati javnu podršku Trumpovu protukandidatu Joeu Bidenu. Koliko su teme oko predsjedničkih izbora bitne Neilu Youngu pokazuje i to što je prošli tjedan potrošio 20 tisuća dolara da sa svog web sitea makne mogućnost logiranja na Google i Facebook, zbog, kako je naveo, politike tih platformi prema predstojećim američkim izborima.

Ključne riječi

Komentara 6

IV
IVRI
08:36 17.08.2020.

Poštovani H.H., čudno da se niste osvrnuli i na nedavni newsletter Nicka Cavea u kojem kritizira fenomen narcistički rigidne ljevičarske "cancel culture". Legenda Nick Cave: "Politička korektnost izvitoperila se u najtužniju religiju svijeta. Njezin častan pokušaj da naše društvo redefinirara na pravičniji način, danas utjelovljuje najgore aspekte koje religija može ponudiiti (ne posjedujući njezinu ljepotu). Postala je doslovno loša religija."

DU
Deleted user
23:17 16.08.2020.

Da Trump dođe na pozornicu u tangama i sa zastavom duginih boja, ne bi im smetalo. A i vaš komentator bi bio ushićen progresivnošću američkog predsjednika.

WE
weAreCro
23:14 16.08.2020.

Svi ćete vi dobiti svoje po tamburi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije