Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 107
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
06.07.2019. u 19:30

"Strašni” Mrle iz Leta3 s Ivankom Mazurkijević snimio je album za djecu; bolji je od puno “odraslih”

Kakvo je to vrijeme došlo kad veliki i “strašni” Mrle iz Leta3 objavljuje “dječji” album? Zapravo, ispravak, “Kišni razdraganci” nije “dječji” nego – album za djecu.

I kao takav ozbiljniji je i zreliji od puno “odraslih”. Nije ni čudno jer se radi o zajedničkom autorskom radu s Ivankom Mazurkijević koja je napisala sve tekstove i otpjevala ih, ponekad u društvu dječjih vokala, dok je glazba zajednički rad Ivanke i Mrle.
A budući da su Ivanka i Damir Martinović Mrle ne samo među najznačajnijim domaćim glazbenicima i figurama kulturne scene već i u braku, te roditelji, nema ničega logičnijeg od toga da su svoje kreativne impulse pretočili u nešto tako rijetko na domaćoj sceni, album za djecu.

No, opet ispravak, “Kišni razdraganci” nije običan album jer se Ivanka i Mrle ne obraćaju djeci kao nekim nesposobnim poluidiotima kakvima ih želi učiniti današnja stvarnost i konzervativna roditeljska kultura. Ovo je pravi, punokrvni album za djecu koja misle svojom glavom, ali im te misli netko pokušava izbiti iz glave. Govori to i naslov albuma, preuzet još od davne pjesme Termita u kojima je Mrle počeo karijeru, što je zgodna poveznica nekadašnje i današnje djece. Mogli su uključiti i pjesmu “Mama, s razlogom se brineš” od Termita i krug bi bio zatvoren.

Nakon “teških boja”, dobili smo “teška slova” jer djeci nije lako odrastati. A od prvih taktova uvodne pjesme “Teška slova”, pravog hita, sve vam je jasno; ovo je suvremena pop-glazba čije će pjesme puno značiti i odraslima. Dapače, već iduća “Njama njam” s gospel-vokalima dječjeg zbora i dječjim repanjem “baš je fina ova hrana, a kada je još i zdrava…”, otvara vam apetit stihovima “blago nama, njama zdrava” i više nego dosadni nutricionisti približit će vam ideju da su “jagode i kruška, naranča i jogurt” baš O. K. i odmah ćete poći u trgovinu.

Premda je to “primijenjena glazba”, njezin je doseg širi. Zapravo, radi se o sasvim “normalnom” albumu čiji je drukčiji kontekst poslužio Ivanki Mazurkijević i Damiru Martinoviću da poruše stereotipe snimajući žanrovski album. Ne podcjenjujući inteligenciju i emocionalnost djece, Ivanka i Mrle napisali su pjesme koje se bave temama ljubavi, prijateljstva i tajni, koje je, kako ćemo čuti, teško zadržati. Kako se približiti djeci, Ivanka Mazurkijević pokazala je kao odlična voditeljica u jutarnjoj televizijskoj emisiji “Njama njam”.

Tu je još jedan dodatak jer će se album u izdanju Dallas Recordsa 7. srpnja pojaviti zajedno sa slikovnicom i biti pravi paket-aranžman za djecu i roditelje. Ove pjesme odjekuju moderno, u odličnim electro-pop i body-dance aranžmanima, zovu na fizičko gibanje, ali i mentalno, jer (n)ova generacija “djece” ipak je drukčija od nekadašnjih. No, Ivanka (u tekstovima) i Mrle (u zajedničkoj glazbi) uspjeli su uključiti i mnoge detalje koji čine svako djetinjstvo, poput onoga iz knjiga Mladena Kušana, lijepo povezujuće mnoge aspekte odrastanja.

Sve to uključeno je u teme poput “Alisa” (iz predstave ZKM-a) koje propitkuju identitet ne samo djece, sa stihovima “kažu da smo iz drugoga filma, mi nismo istih misli, kažu da smo s drugog planeta, ne, mi nismo ni slični…” i gitarom Massima Savića. Rock-glazbenici odavno su se pokazali kao bolji i iskusniji pedagozi od mnogih – prisjetimo se albuma “Milicija trenira strogoću” Gorana Bregovića, “Arsen pjeva djeci” Arsena Dedića ili “Rokenrol za decu” Gile i Vlade Divljana. “Kišni razdraganci” uklapaju se upravo u taj uspješan niz, trebalo bi ih uvrstiti u nacionalni kurikul i u školsku lektiru.

 

Komentara 6

KO
komunikolog
22:22 06.07.2019.

Kako Horvatu nije sporno to što je ovaj umjetnik dobio gradski stan? Neki dan je prozivao Thompsona.

SP
Savski_pijesak
23:03 06.07.2019.

Tko to zeli dat svoje dijete u ruke leta 3 Olivera Frljica i Borisa Miletica ciji video obavezno pogledajte

MA
marmelada
20:39 06.07.2019.

Umjesto vatrometa za kraj koncerta svi idemo gledati ispaljivanje čepova ,ipak djecu treba zaštiti od konzervativnog učenja njihovih roditelja.. Ma nemoj me j....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije