Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POVODOM OBLJETNICE

10 stvari koje možda niste znali o Harryju Potteru

Harry Potter
Foto: Promo
1/6
28.06.2017.
u 17:07

J. K. Rowling postala je milijarderka zahvaljujući serijalu o Harryju Potteru, a neki od likova u knjigama zasnovani su na stvarnim osobama

Ovih se dana obilježava 20 godina od izlaska prvog romana o malom čarobnjaku koji je osvojio svijet. Puno je zanimljivih detalja o Harryju Potteru, a mi vam donosimo 10 najzanimljivijih stvari o njemu i njegovoj kreatorici J.K. Rowling.

1. Životni hobi J.K. Rowling je prikupljanje neobičnih i interesantnih riječi i imena. Neke od njih iskoristila je u serijalu o Harryju Potteru, a mnoge od tih riječi je sama izmislila. Primjerice, njeno djelo je riječ quidditch (metloboj), a izmislila je i prezimena Voldemort i Malfoy.

2. Kao što dobro znamo, stanica King's Cross je mjesto odakle mladi čarobnjaci uskaču na  Hogwarts Express koji ih vozi do škole. Ono što nismo znali je da ta postaja ima specijalno značenje za J.K. Rowling. To je mjesto gdje su se sreli njeni roditelji kada su slučajno oboje išli na vlak za škotski grad Arbroath.

3. Hedwig, Harryjeva snježna sova, nije poput pravih snježnih sova. Naime, nakon što je izdana prva knjiga, Rowling je pročitala kako su snježne sove dnevne životinje, te kako ne ispuštaju zvukove. Priznala je kako je napravila grešku, no dodala je i kako je ostavila čitateljima da pretpostave kako su to Hedwigine magične sposobnosti. Iako je Harryjeva snježna sova ženskog roda, u filmovima su je "glumile" muške sove, budući da su one, za razliku od ženskih, potpuno bijele.

4. Dvojnik koji je umjesto Daniela Radcliffea odrađivao opasne scene ostao je paraliziran na snimanju. David Holmes bio je Radcliffeov dvojnik od 2001. godine u svim opasnim scenama Harryja Pottera. To je uspješno radio do 2009. godine, kada je stradao na snimanju filma "Darovi smrti".  Prilikom snimanja jedne opasne leteće scene eksplozija ga je odbacila u zid. Slomio je vratni pršljen i ostao trajno paraliziran. Nesreća se dogodila u studiju Warner Brosa u Leavesdenu.

5. Profesor Snape djelomično je baziran na profesoru kemije iz srednje škole koju je pohađala J.K. Rowling. Bio joj je jako omražen.

6. Prije J. K. Rowling niti jedan književnik nije postao milijarder samo zahvaljujući svojim knjigama. Čak niti čuveni Stephen King. No, zanimljivo je da je ispala s Forbesove liste najbogatijih ljudi na svijetu jer dio svog bogatstva dala u humanitarne svrhe. Procjenjuje se da je raznim humanitarnim organizacijama dosad uplatila 160 milijuna dolara.

7. Nakon što su prva knjiga i film postali bestseleri, J.K. Rowling dobila je brojne poslovne ponude koje je redom odbijala. Jednu od njih poslao joj je Michael Jackson koji je htio napraviti mjuzikl o njenim junacima. Nažalost, do toga nije došlo.

8. Malo je poznata činjenica da se u filmu "Harry Potter i zatočenik Azkabana" u cameo ulozi pojavljuje i jedna rock zvijezda. Ian Brown, frontmen grupe The Stone Roses može se vidjeti kako jedan od gostiju u pubu Leaky Cauldron.

9. Harryjeve oči u filmovima nisu živo zelene boje kao što je opisano u knjigama budući da su Danielu Radcliffeu smetale leće.

10. Posljednji film u franšizi - "Harry Potter i darovi smrti 2" jedini je u kojem zadnju rečenicu u filmu ne izgovara Harry, nego njegov sin

 

Komentara 1

Avatar Apsalar
Apsalar
17:19 28.06.2017.

A čuj čuda spisateljica izmislila imena Voldemort i Malfoy?! Za razliku od štajaznam Tolkiena kojem su Bagginsi obiteljski projatelji, a i putovao je Međuzemljem skupa s Aragornom, preko studentske iskaznice, do Rohana... tja...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije