Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Sarkozy spašava novine sa 600 milijuna eura

24.01.2009.
u 18:50

PARIZ - Francuska će u sljedeće tri godine provesti izvanredne mjere za pomoć tamošnjim novinama vrijedne 600 milijuna eura. Kako je najavio predsjednik Nicolas Sarkozy, neke od mjera bit će udvostručivanje državnih oglasa u tiskanom novinarstvu, porezne olakšice za distributere te besplatna pretplata na jedne novine po izboru za osamnaestogodišnjake kako bi stekli naviku čitanja novina. Izvanredne mjere uvode se zbog smanjivanja komercijalnih oglasa zbog svjetske krize, a Sarkozy ističe kako je obveza države odgovoriti na krizu.

Iako su mnogi pohvalili najavu novih mjera, skeptici smatraju da je potrebno uložiti mnogo više novca te provesti opsežnije mjere za spas novinarstva koje je, prema nekim istraživanjima, na 20. mjestu u Europi mjereno po broju čitatelja po stanovniku.

Također se javlja i sumnja u buduću neovisnost novina koje će ovisiti o političkoj volji i pomoći, no Sarkozy ističe kako se tim mjerama pomaže opstanak neovisna novinarstva, te da su snažne novine čuvari demokracije. (V.Mo.)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?