Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 185
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Razgovor u četiri oka

Sanader zaprijetio i natjerao Lukovića da ne diže kamate

29.12.2008.
u 17:17

Samo dan nakon što je najavila dizanje kamata od 0,50 do 1,80 posto, najjača banka u državi danas je odluku povukla. U šturom priopćenju stoji da su to učinili u konzultacijama s Vladom, a u upućenim krugovima neslužbeno doznajemo da je odluka povučena nakon razgovora prvih ljudi Vlade i Zagrebačke banke Ive Sanadera i Franje Lukovića.

Čekali da prođe Božić
Najava Zagrebačke banke da će s prvima danom 2009. građane “počastiti” znatno višim kamatama na sve vrste kredita, uključujući i stambene, naime, izazvala je šok i u Banskim dvorima.

Situacija nije posve pod kontrolom, ali nismo ni potpuno bespomoćni

Nigdje banke nemaju tako visoke naknade kao u RH

Ostale banke šute o kamatnim stopama

7 razloga zašto banke žele dignuti kamate na neke vrste kredita

7 razloga zašto banke ne bi trebale dizati kamate na kredite građanima

Prije samo petnaestak dana na premijerovu je inicijativu u Vladi održan sastanak s bankarima i predstavnicima HNB-a na kojemu se razmatralo što donosi krizna 2009. godina i na kojemu, kažu sudionici, nije bilo nijedne riječi o povećanju kamata.

Gotovo u istom trenutku kad je najveća hrvatska banka objavila svoje planove, u Vladu su počele stizati informacije da isto planiraju i druge banke. Neslužbeno doznajemo da premijer preko toga nije mogao prijeći. Nakon trgovaca, pekara i drugih proizvođača u prehrambenoj industriji, po prstima su dobili i bankari. Cilj je bio samo jedan – spriječiti udar na građane.

Što je Sanader rekao Lukoviću, ostat će između njih, no jedan od najopreznijih i najiskusnijih bankara u državi našao se na skliskom ledu. Iako svjestan da Vlada nema ingerencije nad bankama, Sanader je u vrlo otvorenom razgovoru upozorio da banke moraju voditi računa o društvu u kojem posluju.

Neslužbeno se doznaje da razgovor nije bio dug niti je zašao u zonu razmjene najdetaljnijih argumenata, ali se u njemu moglo čuti upozorenje najvećoj banci da mora razmisliti želi li se dovesti u situaciju da joj Vlada bude neprijatelj te da sa službene državne razine u javnost ode upozorenje kako se Zaba ne ponaša korektno. Navodno je, šuška se u financijskim krugovima, spomenuta čak mogućnost da se otvori pitanje transparentnosti privatizacije Zagrebačke banke.

Banka nije željela objašnjavati gdje su nestali razlozi poskupljenja i kako će se ta odluka odraziti na poslovanje. Sanader je opet dobio važan bod, pokazao je da vodi računa o standardu građana, ali i to da kad hoće može gospodariti i bankama koje su u stranom vlasništvu. Hrvatska narodna banka izmaknula se iz cijele priče i nije htjela komentirati ni vijest o poskupljenju kamata niti njihovu povlačenju pod političkim pritiskom. U bankarskim se krugovima moglo čuti objašnjenje Zagrebačke banke da je odluka o povećanju kamatnih stopa donesena u studenome, ali je iz psiholoških razloga nisu htjeli objavljivati prije Božića.

Studeni je bio težak mjesec za bankare jer su kamate na tržištu novca bile 18%, no ti su razlozi sada nestali jer su kamate na prekonoćne pozajmice pale na 3-4 posto. U studenome je bilo problema i u odnosu s HNB-om, što je Zaba navela kao razlog za dizanje kamata. No, HNB je u prosincu povukao nekoliko poteza kojima je smanjio pritisak na banke, a stižu najave da će i dalje voditi računa o likvidnosti.

Protiv dizanja kamatnih stopa ide i kretanje tečaja – prije mjesec dana srednji tečaj eura bio je 7,12 kuna, a danas 7,32, što je oko 3 posto više. Kod franka je razlika još veća, u mjesec dana švicarski franak ojačao je 4 posto, a od početka godine 11 posto. Slabljenje kune ne ide u prilog dužnika, ali pogoduje bankama jer većina kredita ima deviznu klauzulu – što su sigurno bili jaki Sanaderovi argumenti u razgovoru sa Zabom.

Tečaj eura vratio se na prošlogodišnju razinu, a nedavno je guverner HNB-a Željko Rohatinski kazao da u 2009. godini treba očekivati tečaj u rasponu od 7,25 do 7,35. Ovih dana tečaj se približava gornjoj spomenutoj granici, što i bez većih kamata povećava kreditne obveze dužnika.

Jeftiniji nego vani?
Zoran Bohaček, direktor Hrvatske udruge banaka, kaže da nije korektno prozivati domaće poslovne banke da idu protiv europskih tržišnih kretanja jer se vani smanjuju samo referentne kamatne stope, ali ne i tržišne. – Nitko ne želi reći da su naše kamatne stope na kartične i gotovinske kredite jeftinije nego u Italiji ili Francuskoj, gdje su kamate na gotovinske kredite 17 ili 18% – navodi Bohaček. Analiza HUB-a govori da će kratkoročni pritisci na rast kamatnih stopa popustiti tek ako se globalna kriza ispuše.



Bankari traže i OIB, i broj osobne i JMBG

Zaustavljanje rasta kredita

ZABA najavila povećanje kamata na stambene kredite

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?