Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 157
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD: Vladine agencije i banke kreću u široko reprogramiranje hipotekarnih kredita

12.11.2008.
u 08:25

Američka vlada i industrija hipotekarnih stambenih kredita pokrenule su novi široki program pomoći kućevlasnicima kojima prijeti ovrha, inicirajući proces reprogramiranja kredita tisućama dužnika koji kasne s otplatom hipotekarnim agencijama "Fannie Mae" i "Freddie Mac".

Savezna agencija za stambeno financiranje (FHFA), koja je u rujnu preuzela nadzor nad tim dvjema hipotekarnim agencijama, u utorak je, zajedno s drugim vladinim dužnosnicima i predstavnicima industrije, objavila plan koji bi trebao zaustaviti plimu ovrha koja prijeti vlasnicima gotovo četiri milijuna kuća, prenose američki mediji.

- Ovrhe nanose štetu obiteljima, njihovim susjedima, cijelim zajednicama i ukupnom stambenom tržištu. Mi moramo zaustaviti tu silaznu spiralu - izjavio je direktor FHFA, James Lockhart.

Plan bi mogao imati izniman domašaj, jer su agencije Fannie Mae i Freddie Mac vjerovnici ili jamci za gotovo 31 milijun hipotekarnih kredita, odnosno za 60 posto takvih zaduženja u SAD-u.

Vladini dužnosnici nisu objavili procjenu koliko bi ljudi bilo obuhvaćeno novim programom.

Da bi se kvalificirali za program, dužnici bi morali biti najmanje tri rate kredita u zaostatku i morali bi posjedovati najmanje 90 posto kuće u kojoj žive.

Dužnici će dobiti pomoć tako što će se smanjiti kamate pa mjesečna rata neće prelaziti 38 posto primanja ili će im rok otplate biti produljen sa 30 na 40 godina.

Više od četiri milijuna američkih kućevlasnika, ili devet posto od ukupnog broja hipotekarnih dužnika, bilo je u zaostatku s otplatom kredita ili u postupku ovrhe krajem lipnja, prema posljednjim podacima Udruge hipotekarnih bankara.

Analitičari Deutsche Bank procijenili su da je više od 80 posto od 1,8 bilijuna dolara problematičnih hipotekarnih stambenih kredita u SAD-u, "prepakirano" i u dijelovima, kroz kreditne derivate prodano ulagačima diljem svijeta. Izgleda da većina tih kredita neće primiti pomoć iz novoga plana. Ostalih 20 posto su "cjeloviti krediti" koji imaju jednog vlasnika i lakše im je modificirati uvjete.

Međutim, objava plana agencije za stambeno financiranje, uz nedavne poteze nekih od najvećih kreditnih banaka, ocijenjeni su važnim koracima usmjerenim u samo srce kreditne krize, pad cijena kuća i masovne ovrhe.

Bankarski div Citigroup najavio je u utorak da će zaustaviti ovrhe kućevlasnika koji žive u svojim kućama, imaju redovite prihode i postoje izgledi da mogu plaćati smanjene rate, čime bi moglo biti obuhvaćeno oko pola milijuna dužnika.

U listopadu je banka J.P. Morgan Chase proširila program modifikacije hipotekarnih kredita na novih 400.000 dužnika ili za 70 milijardi dolara. Od početka 2007. ta je banka modificirala kreditne uvjete za oko 250.000 dužnika, u vrijednosti od 40 milijardi dolara.

Bank of America je također najavila reprogramiranje oko 400.000 svojih hipotekarnih kredita.

(Hina)

Želite prijaviti greške?