Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

SAD: Kongres izglasovao paket poticaja od 819 milijarda dolara

29.01.2009.
u 07:09

Predstavnički dom američkog Kongresa u srijedu navečer prihvatio je paket gospodarskih poticaja vrijedan 819 milijarda dolara, koji će imati središnju ulogu u naporima administracije Baracka Obame za zaustavljanje krize i oporavak američkog gospodarstva.

Za paket su glasovala 244 zastupnika, a 188 ih je bilo protiv. Nakon Predstavničkog doma prijedlog zakona upućen je u Senat, gdje bi već ovoga tjedna trebao biti stavljen ne raspravu. Završetak postupka u oba doma i potpisivanje zakona očekuje se do sredine veljače.

Prihvaćanje zakona s kojim se izdvajaju rekordna državna sredstva za posrnulo gospodarstvo, velika je pobjeda za Baracka Obamu samo tjedan dana nakon inauguracije, ali je zasjenjena činjenicom da zakon nije dobio dvostranačku podršku kakvu je on zagovarao.

Štoviše, niti jedan republikanski kongresnik nije podržao zakon, a među onima koji su glasovali protiv bilo je i 12 demokrata, izvijestio je CBS News. Paket poticaja, koji je predložila Bijela kuća, kombinacija je saveznih ulaganja od oko 544 milijarde dolara i 275 milijarda dolara poreznih olakšica. Demokrati su najavili da će odobrena sredstva osigurati otvaranje tri do četiri milijuna radnih mjesta u iduće dvije godine.

Predviđena su ulaganja u obnovu i izgradnju prometne infrastrukture, elektroenergetske i vodoprivredne mreže, obnova škola i brojni drugi projekti. Dio sredstava namijenjen je za naknade i zdravstvenu skrb za nezaposlene, te bonovima za hranu, koje trenutačno prima oko 35 milijuna socijalno ugroženih Amerikanaca.

Deseci milijarda dolara namijenjeni su saveznim državama, koje su sve suočene s proračunskim manjkom i teškoćama u financiranju škola, policije i drugih službi.

Porezni dio paketa predviđa 500 dolara poreznih olakšica po zaposlenom pojedincu ili 1000 dolara po bračnom paru, uključujući i one koji ne zarađuju dovoljno da bi plaćali savezni porez na prihod, što je bio jedan od temeljnih prigovora republikanaca.

Republikanci su zakonu također predbacili da ima premalo poreznih olaškica, posebno za poduzeća, da je preskup i pun nepotrebnih troškova te da neće dovoljno brzo pomoći gospodarstvu i zaustaviti otpuštanja.

Obama je u srijedu upozorio sve zastupnike da zemlja "nema vremena za gubljenje" te ih pozvao da "stave politiku na stranu" i podrže zakon.

Prijedlog zakona upućen je u Senat, gdje se početak rasprave o njemu očekuje već ovoga tjedna. Demokratski čelnici obećali su da će zakon biti spreman za Obamino potpisivanje do sredine veljače. Predsjednica Predstavničkog doma Nancy Pelosi slavodobitno je izjavila da donošenje zakona obilježava početak novoga doba.
- Državni brod teško je zaokrenuti. Ali to je ono što mi moramo učiniti. To je ono na što nas je predsjednik Obama pozvao u svojemu inauguracijskom govoru - naglasila je. Republikanci su prethodno podnijeli alternativni prijedlog zakona o poticajima, koji se gotovo u cijelosti sastoji od poreznih olaškica, a na glasovanju je poražen sa 266 glasove protiv, prema 170 za.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?