Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 49
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?

Rusija prekinula isporuku plina Ukrajini

01.01.2009.
u 11:42

Ruski naftni gigant i najveći izvoznik plina Gazprom priopćio je u četvrtak da je potpuno prekinuo isporuku plina Ukrajini, ali da se opskrba Europe plinom nastavlja punim kapacitetom, javljaju ruske i svjetske novinske agencije.

- Potpuno smo prekinuli isporuku plina Ukrajini danas u 10.00 sati (8:00 sati po srednjoeuropskom vremenu - rekao je novinarima jedan dužnosnik Gazproma. - Nastavljamo opskrbu Europe punim kapacitetom.

Gazprom je u izvijestio u srijedu da pregovori s Ukrajinom oko duga i cijena nafte za 2009. nisu uspjeli te da je neizbježan prekid isporuke plina Ukrajini.

Ukrajinska tvrtka Naftogaz izjavila je u četvrtak da je već zabilježila smanjenje tlaka u svojim plinovodima nakon što je Rusija prekinula isporuku te da će sada koristiti plin iz rezervi.

Ukrajina je zajamčila Europskoj uniji da sukob oko plina između Ukrajine i Rusije neće ugroziti isporuke plina Uniji i zatražila je od nje da posreduje u plinskom sporu.

U zajedničkoj izjavi, koju su potpisali ukrajinski predsjednik Viktor Juščenko i premijerka Julija Timošenko i objavili je u četvrtak rano ujutro, navodi se da je Ukrajina zatražila od Europske unije da posreduje u sporu i zajamčila nastavak "nesmetane" isporuke plina Europi preko ukrajinskog teritorija.

Ukrajinci tvrde da su isplatili cjelokupan dug Rusiji za opskrbu plinom, a iz Gazproma tvrde da je dug iznosio više od dvije milijarde. Osim toga, Rusija traži 250 dolara za tisuću prostornih metara plina, dok Ukrajina nudi najviše 201 dolar.

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev nazvao je poziciju Rusije "krajnje povoljnom" za Ukrajinu i rekao je da je cijena od 250 dolara posljednja ponuda Kremlja.

Ovakva situacija uzbunila je europske zemlje koje ovise u ruskom plinu, jer se on u najvećem dijelu isporučuje plinovodima koji prolaze kroz Ukrajinu, i koje su iskusile kratkotrajne smetnje u opskrbi tijekom sličnog spora 2006.

Ukrajina je objavila kako ove godine ima dovoljno pričuva plina kojima će prebroditi razdoblje dok se ne postigne sporazum, ali i upozorila kako bi pad tlaka u plinovodima, uzrokovan prekidom opskrbe Ukrajini, mogao imati utjecaja i na isporuke Europi.

Rusija predstavlja spor oko plina kao isključivo gospodarski, bez ikakvog političkog motiva, no odnosi između dviju susjednih država, nekadašnjih članica SSSR-a, zategnuti su još od prozapadne revolucije u Ukrajini 2004., nakon koje je vodstvo te zemlje počelo tražiti ulazak Ukrajine u NATO.

(Hina)

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?