Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PAG

Rt Šimuni najnovije je mjesto za nezaboravno jedrenje na dasci

inv_rt.jpg
import
08.08.2006.
u 16:50

Rt u kampu Šimuni na otoku Pagu najnoviji je hit među zaljubljenicima u jedrenje na dasci. To je, kažu, svršeno mjesto, jer ispunjava surfersko pravilo broj jedan - nema dana bez vjetra. Početkom ljeta entuzijasti iz Kluba jedrenja na dasci Zagreb (KJDZ), uz zdušnu pomoć vlasnika kampa Ede Maržića, tamo su otvorili windsurfing centar, koji uključuje školu jedrenja i iznajmljivanje opreme.

 Lokacija je svršena  kaže instruktor i jedan od naših najboljih surfera Draško Andrić.  zbog vremenskih uvjeta ovo mjesto ide uz bok Bolu i Vignju na Pelješcu. Bura daje brzinu, dobra je za freestyle i vratolomije, a maestral koji puše svaki dan ugodan je za rekreativce.
Mjesto nisu zadržali kao tajnu. Njihova je zasluga što će u tome kampu smještenom u borovoj šumi djeca iz KJDZ-a besplatno provesti kraj školskih praznika i na moru iskušati vještine naučene na Jarunu.

 Bitno nam je da damo poticaj tome jatu mladih, da ih što više ostane u surfingu  dodaje Draško, inače diplomirani sociolog. Dok ne stignu mladi Zagrepčani, sedam instruktora u kampu Šimuni, u borovoj šumi, podučava turiste.

 Prvi put smo na Pagu, a ovaj smo kamp izabrali posebno zbog jedrenja na dasci. Oba sina pohađaju početnički tečaj, a ja "brusim" tehniku  kaže Nizozemac Marinus Vektman, još jednom potvrđujući da za ugodan odmor domaćini gostima moraju ponuditi više od mora i sunca.

 Ljudi krivo misle da je surfanje samo za atletske tipove. To nije točno, tehnika se lako može naučiti. Niti dob nije prepreka  kaže instruktor Jakša Čalogović. Živi u Bernu i Zürichu i tijekom godine daska na hladnim švicarskim jezerima.
 Tamo nije rijetkost vidjeti starije od 70 godina kako izlaze na valove i krote vjetar. Čine to čak uspješnije od mene  dodaje Jakša.

Pag je savršeno mjesto za aktivan odmor. Turistička zajednica Pag uredila je penjačke staze i postavila klinove na stijene ispod najvišeg otočnog vrha, Svetog Vida. Na otoku postoji 115 kilometara panoramskih biciklističkih staza koje prolaze kroz iznimne krajolike - s Velebitske strane "mjesečeve", dok s druge strane pogled puca do Cresa.

Za bračni par Beate i Peter Lehmann iz Dresdena nezamislivo je provesti godišnji odmor na bilo koji drugi način osim na biciklima.
Stigli smo prije tri dana i ne silazimo s bicikala. Priroda je ovdje prekrasna  kažu.

Želite prijaviti greške?