Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ROMANO BOLKOVIĆ Autor OTV-ove emisije "2 u 9" govori o 15 godina postojanja njegova talk-showa, novim poslovnim planovima, zdravlju...

Romano Bolković: Liječnici su mi savjetovali da više ne radim svoju emisiju

ekr-des1.jpg
import
15.12.2005.
u 13:49

Gledali ga ili ne gledali, činjenica je ipak da na spomen zagrebačkog OTV-a prvo, a često i jedino, što vam pada na pamet jest Romano Bolković. I tomu se naprosto nema što čuditi jer njegov talk-show "2 u 9" ovih dana proslavlja čak 15 godina postojanja. A zna li se da se Bolković u početku sa svojom izravnom emisijom pojavljivao tri puta na tjedan, da bi se to onda svelo na jednotjedna druženja, ali se posljednih godina sve uravnotežilo na razgovorima ponedjeljkom i četvrtkom, dobiva se rezultat od preko tisuću odrađenih "2 u 9".


Ipak, Bolkovića se na OTV-ovu ekranu uživo nije vidjelo još od svibnja, a ono što se proteklih nekoliko mjeseci pa sve do ovoga tjedna dva puta na tjedan moglo gledati reprize su njegovih najzanimljivijih studijskih razgovora koje je odradio u proteklih godinu i pol dana. Razlog zašto je tomu tako njegovo je, u posljednje vrijeme, narušeno zdravlje.

Čak kada se nedavno odazvao pozivu da bude komentator mjeseca emisije "U sridu" na Novoj TV u studiju je, vidljivo blijed, izdržao tek petnaestak minuta. Stoga smo se na početku ovog razgovora odmah dotaknuli zdravstvene (ne)kondicije koja ga je udaljila od kamera i zbog koje je gotovo cijeli lipanj proveo u bolnici.


BOLKOVIĆ:
Imao sam problema s vratnom kralježnicom, tlakom i cirkulacijom što mi je i privatno i poslovno stvaralo i još uvijek stvara tolike probleme da ne mogu stati pred kamere. Da bih se osjećao bolje, trebao bih se stalno kretati, promijeniti način života, živjeti zdravo i jesti dijetalno.

EKRAN: Pa jeste li taj novi životni režim onda i prihvatili?
BOLKOVIĆ: Štošta sam već poduzeo. Smršavio sam pet do šest kilograma, što se istina zasad ne vidi jer imam savršen oblik kugle. Priznajem i to da se se još uvijek premalo krećem. Ali riješio sam se pušenja, što i nije bilo tako teško. Naime, pušio sam deset godina, onda sam pauzirao pet, da bi tri godine opet bio ovisnik o cigaretama i sad ponovno već šest mjeseci ne pušim. Kako stvari stoje, siguran sam da ću ovaj put izdržati do kraja jer mi cigarete ne nedostaju. Eto, sad mi prevelika količina dima već i smeta.


EKRAN: Jesu li vam liječnici dali i stroge upute kako se odnositi prema poslu kojim se bavite?
BOLKOVIĆ:
Da, rekli su mi da bi bilo bolje da ovo ne radim ili barem ne dva puta na tjedan po dva sata koja idu uživo. Jer, to što i kako ja radim je kretenski. Malo ljudi zna koliko to koncentracije iziskuje, a tijelo sve dobro pamti. Ali, to mi liječnici govore već desetak godina!


EKRAN: Znači, bolest i boravak u bolnici naveli su vas na samopropitivanje i discipliniranje.
BOLKOVIĆ:
Meni su i prije bili jasni prioriteti u životu, ali svatko mora nešto raditi pa onda radi ono u čemu je najbolji.

EKRAN: Vratimo se sad onome što je pravi povod za ovaj razgovor navršavanju 15 godina emitiranja vašeg talk-showa, što ste ovih dana već počeli obilježavati repriziranjem nekih jako starih, no mrvicu osvježenih emisija. Ipak, spremate li i neko veliko slavlje?
BOLKOVIĆ:
Zbog zdravlja nisam baš slavljenički raspoložen, no možda se dogodi jedna specijalna slavljenička emisija. O tome još razmišljam, no ono što sigurno znam to je da sam gledateljima odlučio ponuditi desetak svojih antologijskih emisija ponešto osvježenih i aktualiziranih. Prije svake od njih snimio sam 15 minuta uvoda u kojem analiziram pozadinu tih razgovora, bitne aspekte političke povijesti koji su se u tim trenucima događali mimo kamera te rezimiram događaje otkrivajući ponešto o njihovim sudionicima. Naravno, bez ikakve namjere i želje da ih denunciram. Naprosto, 15 godina sam drugima postavljao pitanja, a sad ću ja pokušati ponuditi neke odgovore na zagonetke recentne hrvatske povijesti. To u sebi nosim već dugo. Mislio sam čak o toj temi pisati i knjigu, ali za to ostvariti još uvijek nemam dovoljno veliku ambiciju.

EKRAN: Kada ćete opet uživo zasjesti u studio?
BOLKOVIĆ:
Nadam se poslije Nove godine. Bili bi to i dalje razgovori ponedjeljkom i četvrtkom, no s nešto promijenjenom koncepcijom i u novoj virtualnoj scenografiji. Jednu aktualnu temu detaljno bi izanalizirali kroz nekoliko intervjua tijekom dva do tri tjedna, a svaku emisiju obogatio bih i s tri do četiri reportaže. One će nastajati u suradnji s jednim kolegom, renomiranim novinarom i mojim prijeteljem.

EKRAN: Jeste li tijekom proteklih 15 godina ikada zbog neke emisije naišli na probleme?
BOLKOVIĆ:
Ne. S gostima nisam imao nikakvih sukoba niti mi je itko koga sam pozvao uskratio dolazak.

EKRAN: Na OTV-u su sve donedavno bili Željko Pervan, Zlatan Zuhrić i Željko Malnar. Sada ste na toj maloj lokalnoj televiziji od autora koji su se uspjeli nametnuti gledateljima ostali gotovo sami. Frustrira li vas to?
BOLKOVIĆ:
Ne. Nimalo. Sva trojica koju ste nabrojili otišli su tamo gdje im je finacijski bolje.

EKRAN: Pa i za vas se često pisalo kako pregovarate s HTV-om o prelasku na nacionalnu razinu. Je li tako nešto uopće moguće?
BOLKOVIĆ:
Pisalo se, ali ja nikada ne bih mogao raditi u kontekstu u kojem danas funkcionira ta televizija. Nisam naviknuo da me se pita tko će mi biti gost, o čemu ćemo razgovarati... Nikada nisam imao urednike iznad sebe niti sam ikada odgovarao za bilo koji aspekt svoga rada. Tako želim i dalje raditi.


EKRAN: Ipak, OTV je od osnutka pa sve do danas bio i ostao sinonim za medij mutne i nikada do kraja otkrivene vlasničke pozadine, a vi ste, eto, jedan od suvlasnika te televizije i član njezina nadzornog odbora.
BOLKOVIĆ:
Te su spekulacije, kao i priča o OTV-ovim financijskim problemima i navodnoj prodaji dio ovdašnjeg folklora. On je nastao iz potrebe za omalovažavanjem onoga što je opsano, a OTV je kroz moje, ali i ine emisije, iznimno opasna televizija. Stoga se pričalo o Kutli, mada nitko ne može navesti jednu jedinu sekundu programa OTV-a posvećenu ičemu što bi toga čovjeka branilo ili zastupalo, kao stvarnom vlasiku OTV-a.

Jednako tako, usporedim li financijsko stanje OTV-a i primjerice Z1, koji emitira tek godinu dana, ispada da je OTV Švicarska spram dugova naših kolega s gradske televizije. Dakle, tu je riječ jedino o tradicionalnoj pakosti i interesima onih kojima OTV smeta. Jedan od jačih dokaza tomu jest i činjenica da se mene redovito izbjegava navesti kao vlasnika OTV-a jer u tome i jest problem: Kutle i Grubišić nisu opasni ni za koju vlast, ali Bolković, pogotovo u eteru, to je druga stvar.


EKRAN: U ponedjeljak ste i Denis Latin i vi svoje televizijsko vrijeme posvetili istom čovjeku Franji Tuđmanu. Vi ste reprizirali svoj razgovor s njim star 13 godina, dok je Latin analizirao Tuđmanovu ostavštinu. Kako je ta njegova emisija izazvala bučne polemike, recite kako ste je vi doživjeli.
BOLKOVIĆ:
Gledao sam dio te emisije, ali mogu reći ovo "Latinica" nije više emisija, to je projekt jedne gotovo podzemne političke struje koja uredništvo tog projekta instruira i opskrbljuje kojekakvim materijalima. "Latinica" je zapravo ogromna predstava. Ne znam zašto se Latin ne bavi temama poput nedavne "Gluplje je bolje" jer to radi sjajno. Zašto se gura u politiku kad se u njoj ne snalazi?! No očigledano se to od njega traži.

EKRAN: I za kraj intimno pitanje. Iza sebe imate jedan propali brak, a sad ste već tri godine u vezi s jednom djevojkom. Postoji li strah od novog braka?
BOLKOVIĆ:
Imam veći strah od mraka nego od ponovnog braka. Ha, ha, ha...

Želite prijaviti greške?