Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BANKE Hrvatska narodna banka likvidnost poboljšala s novom 6,1 milijardom kuna na tržištu

Rohatinski srušio kamate na deset posto

04.03.2009.
u 21:17

Nakon što je u srijedu Hrvatska narodna banka povećala likvidnost na tržištu sa 6,1 milijardom kuna na repo aukciji, pale su kamate i na međubankarskom tržištu novca. Radmila Nižetić, predsjednica uprave Tržišta novca, kaže da je prekonoćna kamatna stopa pala sa 36,49 posto na otprilike 10 posto, a u trgovanju sudionika osjeća se veliko olakšanje.

Repo aukcija imala je zaista znatan učinak, kaže Nižetić. Bankama je HNB odobrio tjedni kredit uz kamate od 6 posto čime je srušio rekordne kamate koje su se u jednom trenutku popele i do 39,7 posto.

Ta je cijena umalo došla glave i samog ministra financija Ivana Šukera koji je ovog tjedna pokušao prodati 150 milijuna kuna trezorskih zapisa, ali je dobio samo 50 milijuna. Znalci kažu da ga investitori nisu namjerno ignorirali, već su išli za većim prinosima od ponuđenih 7,6 posto.

Na pet ovogodišnjih aukcija u trima je ministarstvo prikupilo manje sredstava nego što je bio plan, a najveći podbačaj dogodio se ovog tjedna. Umjesto planiranih milijardu kuna, država je ove godine prodala 831 milijun kuna trezorskih zapisa, a kratkoročni dug Ministarstva financija popeo se na 14,9 milijardi kuna. Cijenu novca dizale su i regulatorne obveze HNB-a jer iduće srijede završava razdoblje održavanja obvezne rezerve. Je li neka od banaka pala ispod limita, znat će se drugog tjedna.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?